İklim KriziManşetTürkiye

Erdoğan BM Genel Kurulu’ndan duyurdu: Türkiye Paris İklim Anlaşması’nı onaylıyor

0

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, New York‘ta Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda konuştu. “Sıcaklıklardaki artışın 1,5-2 dereceye yükseldiğinde nelerle karşılaşabileceğimizin takdirini sizlere bırakıyorum” diyen Erdoğan, Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması‘na ilk imza atan ülkelerden biri olduğunu hatırlattı.

Yükümlülüklerle ilgili adaletsizler nedeniyle anlaşmayı yürürlüğe koymadıklarını belirten Erdoğan, son dönemde kaydedilen mesafenin ardından aldıkları kararı BM Genel Kurulu’ndan tüm dünyaya duyurmak istediklerini söyledi:

Önümüzdeki ay Meclis’e geliyor

“Paris İklim Anlaşması’nı atılacak yapıcı adımlara uygun şekilde ve ulusal katkı beyanımız çerçevesinde önümüzdeki ay Meclis’imizin onayına sunmayı planlıyoruz. Glasgow‘da yapılacak BM İklim Değişikliği Zirvesi‘nden önce karbon nötr hedefinin onay aşamasını tamamlamayı düşünüyoruz. Yatırım, üretim, istihdam politikalarımızda köklü değişikliğe yol açacak bu süreci 2053 vizyonumuzun ana unsurlarından biri olarak kabul ediyoruz.”

Erdoğan iklim değişikliğiyle ilgili başka adımlarının da olduğunu kaydetti. Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı’na uyum için gereken eylem planını hazırladıklarını ve devreye aldıklarını belirten Cumhurbaşkanı, eşi Emine Erdoğan‘ın öncülüğünde yürütülen ‘sıfır atık’ projesiyle geri kazanım oranını üç yılda dokuz puan artırdıklarını, orman varlığını 20 milyon hektardan 23 milyon hektara yükselttiklerini, yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektriğin toplam üretim içindeki payını yüzde 53’e çıkardıklarını, sanayiyi temiz üretime uygun şekilde atılacak adımlarını teşvik ettiklerini kaydetti.

1.5 derece vurgusu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iklim krizi ve çevre tahribatına ilişkin de şunları söyledi:

Asırlardır devam eden sürecin sonunda tabiatın kendi dengesi dışında tamamen insanoğlunun yol açtığı tehditlerle karşı karşıya bulunuyor. İklim değişikliği, hava kirliliği, biyoçeşitliliğin kirliliği gibi başlıklar, insanlığın geleceğini belirsizliğe atacak boyuta ulaşmıştır. Bunlar, telafisi imkansız sonuçlara yol açması bakımından üzerinde özellikle durulması gereken bir konudur. Sera gazları, dünyamızın adeta ateşini yükseltiyor. Nitekim bir süredir dünyanın her tarafında sanayi öncesi döneme göre artan sıcaklığın yol açtığı afetler yaşanıyor. Asya ve Amerika‘da seller, Amerika’da kasırgalar, Grönland‘ın zirvesinde yağmur, çöllere kar yağması gibi alışık olmadığımız hadiselerle karşılaşıyoruz. Bu afetler, insanların can ve mal güvenliğini de tehdit ediyor. Pek çok yerde insanlar toplu olarak başka yerlere gitmeye, göç etmeye hazırlanıyor. Halbuki dünya daha çatışma kaynaklı kriz bölgelerinin yol açtığı mülteci meselesine çözüm bulamadı. Böyle bir dönemde yüzlerde milyonluk göçlerle nasıl baş edileceği meçhuldür. Dünyadaki altyapının önemli bir bölümü son iki asrın ürünüdür. İklim değişikliğinin yol açtığı değişimleri bu altyapıyla karşılayabilmek mümkün değildir. Daha yoğun yağışların gelecek olması hepimizi yeni arayışlara yöneltmelidir. Şehir planlamalarının artık iklim değişikliğinin yol açtığı sonuçlar göz önünde bulundurularak yapılması zorunlu hale gelmelidir.

Saydığım tüm bu sorunlar sadece sıcaklıktaki 1,1 derecelik artışla ortaya çıkmıştır. Bu artış 1,5-2 dereceye yükseldiğinde nelerle karşılaşabileceğimizin takdirini sizlere bırakıyorum. Tüm bu gelişmeler üzerine iklim değişikliğiyle mücadele için Paris İklim Anlaşması konusunda mutabık kaldık.

Bu artış 1,5 santigrata, 2 santigrata ve daha fazlasına yükseldiğinde nelerle karşılaşabileceğimizin takdirini sizlere bırakıyorum.”

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.