Kategoriler: DünyaManşet

BM: 70 milyon insan yurtsuz

Dünya çapında 70 milyondan fazla insanın savaş, işkence ve çatışma nedeniyle geçen yıl yerlerinden edildiği saptandı. Birleşmiş Milletler, bunun 70 yıl boyunca kaydedilen en yüksek sayı olduğunu açıkladı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) savaş, çatışma ve işkence nedeniyle evini terk edenlerin sayısının 70.8 milyona ulaştığını açıkladı. Bu, şimdiye kadar kayda geçen en yüksek rakam. Rapora göre, mültecilerin sayısı 2017 yılına kıyasla 2.3 milyon arttı; 20 yıl öncesine kıyasla ise iki katına çıktı. Her gün ortalama 37 bin kişi evini ve yurdunu terk ediyor.

UNHCR’ye göre veriler aynı zamanda yerinden edilmiş insanların dünya nüfusu içindeki oranının da keskin bir biçimde arttığını gösteriyor. 1992’de her 1000 kişi içinde 3.7 kişi yerinden edilmişti ve bu sayı BM’nin kuruluşundan bu yana kaydedilen en yüksek orandı. Ancak 2018 itibariyle bu oran 9.3 kişiye çıktı. 2018’de de ‘mülteci statüsü’nde olanların sayısı ise bir yıl öncesine kıyasla 500 bin artarak 25.9 milyona ulaştı. 41.3 milyon kişi ise ülkelerini terk etmese de aynı ülke içinde yer değiştirmek zorunda kaldı.

Mültecilerin üçte ikisinden fazlasını Suriye, Afganistan, Güney Sudan, Myanmar ve Somalililer oluşturuyor. Suriyeliler, 6.7 milyonla başı çekiyor; ikinci sırada ise 2.7 milyon ile Afganistan’ı terk edenler geliyor.

Venezuela’dan kaçanlar dahil değil

Yetkililer göre Venezuela’da yaşananlar nedeniyle ülkesini terk etmek durumunda kalanların tamamı kayıt altına alınamadığı için küresel çaptaki gerçek sayı 70,8 milyonun çok üstünde olabilir.

Raporu değerlendiren BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, “Bu rakamlar bize; savaş, işkence ve çatışmalardan kaçan, sığınacak güvenli bir yere ihtiyacı olan insan sayısındaki uzun vadeli yükselişi gösteriyor” dedi.

Rapor, üç temel grup tespit etti. Bunlardan ilki mülteciler oldu. 2018’de ülkesini terk ederek mülteci durumuna düşenlerin sayısı 25.9 milyondu. 2017 yılında bu sayı 500 bin daha azdı. İkinci grup ise 3.5 milyon ile iltica talebinde bulunan ancak henüz mülteci statüsü almayanlar oldu. Üçüncü grup ise  41.3 milyon ile evinden kaçmak zorunda kalan ancak ülkesinin sınırları içinde kalan kişilerden oluştu.

2018 yılında sadece 92 bin 400 mülteci yeniden yerleştirildi. Bu, bir yere yerleşmeyi bekleyenlerin sadece yüzde 7’sine karşılık geliyor.