TürkiyeManşet

Bakan yardımcısının küfürlü Charlie Hebdo paylaşımına Fransa’dan erişim engeli

0

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Serdar Çam‘ın Fransız siyasi mizah dergisi Charlie Hebdo‘nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı konu alan karikatüründen sonra dergiyi etiketleyerek yaptığı küfürlü sosyal medya paylaşımına karşı Fransa hükümeti harekete geçti.

Hükümete bağlı Irkçılık, Anti-Semitizm ve LGBT Karşıtı Nefretle Mücadele Bakanlıklararası Heyeti‘nin (DILCRAH) yaptığı başvuru sonucunda söz konusu paylaşıma Fransa’da engellendi.

Türkiye’den erişilebilen paylaşım Fransa’dan erişilemiyor ve “Bu tweet Fransa’daki yerel yasalar uyarınca askıya alınmıştır” mesajı görülüyor.

Savcılığa ve Twitter’a başvuru

Sputnik Türkiye’nin aktardığına göre DILCRAH Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Çam’ın Charlie Hebdo için “P..siniz. O…u çocuklarısınız” dediği tweete karşı savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu ve bunun yanı sıra Twitter’a başvurduğunu açıklamıştı.

DILCRAH’a başkanlık eden hükümet yetkilisi Frederic Potier “Türk devletinin bu yüksek makam sahibinin mide bulandıran mesajı, kullanım şartlarınıza uyuyor mu? DILCRAH kendi adına adalete başvuracak. Bu gözdağı teşebbüslerine boyun eğmeyeceğiz.” ifadelerini kullanmıştı.

‘Yangına körükle gitmek’

Potier, sonrasında AFP’ye yaptığı bir açıklamada  “Charlie Hebdo saldırılarına ilişkin dava sürerken ve Samuel Paty’nin kısa süre önce cinayete kurban gittiği bir dönemde, Charlie Hebdo’nun editoryal ekibine tehditler savurarak yangına körükle gitmek çirkinliktir” ifadelerini kullandı.

​Potier’in 28 Ekim’de Twitter’a şikayetinin ardından Çam’ın 27 Ekim’deki paylaşımı dün öğleden sonra Twitter’da ‘yerel yasalar gerekçesiyle’ askıya alındı.

Neler yaşandı?

Yayınladığı Muhammed peygamber karikatürü sebebiyle 2015’te öldürülen Charlie Hebdo’nun davasının başlaması öncesinde karikatürü yeniden yayınlayan dergiyi sınıfta gösterdiği iddia edilen tarih öğretmeni Samuel Paty 16 Ekim’de kafası kesilerek öldürüldü.

Öğretmenin öldürülmesi ülkede geniş çaplı protestolara sebep olurken Fransa Başbakanı Emmanuel Macron‘un saldırıyı kınarken kullandığı dil ve “Fransa karikatürlerinden vazgeçmeyecek” demesi diğer Müslüman ülkelerin tepkisine yol açtı.

Yaşanan bu gerginlikler üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Fransa mallarını boykot etmeye çağırması üzerine Charlie Hebdo Erdoğan’ı karikatürize ettiği başka bir sayı yayınladı.

Erdoğan‘ı iç çamaşırlarıyla bir koltukta oturduğu sırada elindeki tepside iki şarap kadehi bulunan tesettürlü bir kadının eteğini havaya kaldırırken resmedilen karikatürde “Erdoğan özel yaşamında çok matraktır” ifadeleri yer alıyordu.

Bunun üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, derginin Erdoğan‘ın karikatürüne yer verdiği sayıyla ilgili derginin yöneticileri hakkında soruşturma başlattıklarını açıkladı.

 

 

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.