ManşetDoğa MücadelesiYerel

Ordu’da bu kez madene karşı direnen Üçpınar jandarma kuşatmasında: Çok sayıda gözaltı var

0

Ordu ilinin Ünye ilçesine bağlı köylerde maden arama çalışmaları kapsamında yapılmak istenen sondaj çalışmalarına tepki gösteren köy halkı bugün de jandarma müdahalesiyle karşı karşıya geldi.

Dün (27 Ekim) Yeşilkent köyünde sondaj alanının çevresini kapatan jandarma ile Yeşilkentliler arasında bir arbede yaşanmıştı. Maden çalışmasına karşı çıkan köylüler alana girmek istediğinde jandarma müdahale etmiş 10 kişi ise gözaltına alınmıştı.

Köyü abluka altına aldılar

Bugün ise sabah saatlerinde yüzlerce jandarma Üçpınar köyünde yapılmak istenen sondaj çalışması için yolu kapattı. Üçpınar köyünden Tarık Çatal Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada köyün etrafının da yüzlerce jandarma tarafından abluka altına alındığını aktardı.

Çatal’ın aktardığına göre bölge halkı ile jandarma arasında süren müzakere sırasında sondaj makinesinin kurulması ve çalışmaya hazır hale getirilmesi ise büyük tepki yarattı.

Oturma eylemine biber gazıyla müdahale

Bunun üzerine köylüler, ormanlık alandan geçerek sondaj alanına ulaştı ve burada oturma eylemi başlattı. Çevik kuvvet ekiplerinin de jandarma birliklerine destek olarak geldiği eyleme biber gazıyla müdahale edildi.

Tarık Çatal yaptığı açıklamada “Askerlere hiçbir şekilde müdahale etmeden oturma eylemi yapıyorduk. Bize önce ‘Beş dakika müsaade veriyoruz yoksa zor kullanacağız’ dediler. Ardından da çevik kuvvet ekipleri geldi” ifadelerini kullandı.

‘En az 20 kişiyi gözaltına aldılar’

Müdahale sırasında biber gazıyla ve kolluk kuvvetlerinin uyguladığı şiddet sebebiyle yaralanan çok fazla kişi olduğunu belirten Çatal, “En az 20 kişiyi orada gözaltına aldılar. Sayı daha da yükselebilir” bilgisini paylaştı.

Köylülerin alandan uzaklaştırıldığını aktaran Çatal, “Sondaj makinesini getirdiler. Yanlarında da çevik kuvvet var. Yaklaşma şansımız hiç yok” ifadelerini kullandı.

Ünye Kaymakamlığı, Çiğdem’de iki, Yeşilkent’te beş, Gökçebel’de üç, Üçpınar’da ise 40 noktada sondaj çalışması için izin alındığını belirtiyor. Ancak çalışmaların hangi şirket tarafından yapıldığı bilgisi bölge halkıyla henüz paylaşılmadı.

Neler yaşandı? 

Sondaj çalışmaları ilk olarak Üçpınar’da 12 Eylül tarihinde başlamıştı. Üzerinde Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün logosu bulunan iş makinesini gören Üçpınarlılar çalışanlara çalışma emri olup olmadığını sormuş ve personel kartlarını görmek istemişti.

İstenilen bilgilerin kendilerine iletilmemesi üzerine köy halkı çalışmaya izin vermeyeceğini belirtti ve çalışmalar duraklatılmıştı. Bunun üzerinde Yeşilkent ve Çiğdem köylerine giden iş makineleri burada da köylülerden benzer bir tepki alarak sondaj yapamadı.

Köylüler çalışmaya izin vermedi

Yaşanan gelişmelerin ardından 12 Ekim tarihinde tekrardan sondaj çalışması için jandarma eşliğinde Çiğdem ve Yeşilkent sınırına gelen iş makineleri burada köylülerin direnişiyle karşılaştı.

“Yanı başımızdaki Fatsa’nın yaşadıklarını biz de yaşamak istemiyoruz” diyen köylüler iş makinelerine engel oldu.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.