EkonomiManşetTürkiye

Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 12.1’e yükseltti

0

Merkez Bankası (MB) 2020 yıl sonu TÜFE (enflasyon) tahminini yüzde 8,9’dan yüzde 12,1’e, 2021 yıl sonu TÜFE tahmini ise yüzde 6.2’den yüzde 9.4’e yükseltti. Piyasalarda, MB’nin yüzde 8,9 seviyesinde olan yıl sonu enflasyon tahminini YEP ile uyumlu olarak yüzde 10,5 civarına revize etmesi bekleniyordu.

MB Başkanı Murat Uysal, yılın dördüncü ve son enflasyon raporunu açıklarken, “Nisan ayında dip seviyesini gören küresel iktisadi faaliyet kısmi toparlanma gösteriyor. Ancak küresel faaliyet salgın öncesi dönemin altında seyrediyor. Ekonomiye yönelik belirsizlik devam ediyor” diye konuştu. 

Uysal’ın, enflasyon raporu sunumu özetle şöyle:

Risk primi yüksek, cari açık arttı: Gelişmiş ve gelişen ülkeler genişleyici politikaları sürdürüyor. Son çeyrekte gelişen ülke borç piyasasına sınırlı giriş gözleniyor. Türkiye’den portföy çıkışları üçüncü çeyrekte de devam etti. Türkiye’nin risk primi dalgalı ve yüksek seyrediyor. Cari açıkta hızlı bir artış gerçekleşti.

Faiz yükseldi, kredi büyümesi yavaşladı: Ağustos ayından başlayarak para politikası ve likidite yönetimi kapsamında atılan adımlarla belirli bir sıkılaşma sağlandı. Nitekim kredi faizlerinin yükselmesiyle birlikte kredi büyümesi önemli ölçüde yavaşladı. Yüksek frekanslı veriler toparlanmanın eylül ve ekim aylarında sürdüğüne işaret ediyor. Finansal koşullardaki sıkılaşmayla birlikte ilave bir politika desteği gerekmeksizin pozitif büyüme bekliyoruz. Kısa çalışma ödeneği ve cari transferler hane halkı gelir kaybının sınırlanmasında büyük rol oynadı. Öncü göstergeler yeni iş ilanlarının arttığını ve istihdam imkanlarının geliştiğini gösteriyor.

Enflasyon beklenenden yüksek: Yılın ikinci yarısında enflasyonun düşüş eğilimine gireceği öngörümüze karşın güçlü kredi ivmesi, kur hareketiyle TÜFE beklenenden yüksek seyretti. Çekirdek göstergeler üçüncü çeyrek enflasyon eğiliminin emel mal grubu kaynaklı olarak yükseldiğine işaret etmiştir. Gıda fiyatlarındaki artış sürüyor. Ankete dayalı enflasyon beklentilerindeki yükseliş yılın üçüncü çeyreğinde de devam etti.

Kur hedefimiz yok, Türk lirası aşırı değersiz’

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Uysal döviz kurlarındaki şiddetli yükselişe nasıl baktıkları sorusuna şu yanıtı verdi:

Döviz kurundaki hareketler birçok faktörden etkileniyor. Jeopolitik gelişmeler, salgın nedeniyle bekleyişlerin ön plana çıktığını söyleyebiliriz. Merkez Bankası olarak reel veya nominal olarak herhangi bir kur seviyesi hedeflemiyoruz. Nominal ve reel fiyat hedeflemesine bakıyoruz. Tabi ki mevcut makroekonomik temellere baktığımızda, Türk lirasının oldukça, aşırı değersiz bir noktada olduğunu değerlendirebiliriz. Para politikası duruşunun enflasyonu kontrol altına almak için attığı adımların, döviz kurlarında da etkisinin olmasını bekliyoruz. Orta vadede makro gerçeklerle uyumlu bir noktaya gelecektir. Değersiz TL fiyat istikrarına ilişkin riskler oluşturuyor. Bizim döviz kurlarını hedefleme gibi bir duruşumuz yok” 

‘Güven sorunları olabiliyor’

Uysal, Merkez Bankası’nın bağımsızlığı ve döviz kurlarında hedefleme yapmadan enflasyonda nasıl hedefleme yapılabileceği sorusunu da şu şekilde yanıtladı: Enflasyon tahminleri yaparken kurdan kaynaklanacak etkileri dahil ederek açıkladık. Türk lirası cinsi ithalat fiyatlarının enflasyondaki etkisi oldukça belirgin düzeyde. Kur seviyelerine baktığımızda zaman zaman ekonomik temellerden uzaklaşma olabilir. Kurun seviyesiyle ilgili herhangi bir tahminimiz yok. Enflasyona etkisindeki rahatsızlığımızı da buna bağlı olarak sıkılaştırma adımları yaparak devam edeceğiz. Merkez Bankası’yla ilgili tartışılan güven sorusu, olağanüstü dönem içinde elimizdeki araçlarla, müdahale yapmaya gayret ediyoruz. ” 

‘Merkez Bankası’nın kuru sabitleme hedefi olamaz’

Merkez Bankası’nın kurda neden hedefleme yapmadığı sorusunu da Uysal şöyle yanıtladı: ” Merkez Bankası tepki verdi, güçlü bir tepki verdi, sıkılaştırma yönünde. MB neden müdahale etmiyor gibi anlıyorsunuz anlamış değilim. MB’nin kuru sabitleme hedefi olamaz, ama kurun fiyatlara olan etkisini minimize etmek için müdahale edebilir, ediyor. Bizim her tür aracı serbest bir şekilde kullanma hakkımız var”

Uysal’ın açıklamalarını eleştiren ekonomist Uğur Gürses, kamuoyu ile dalga geçildiğini söyledi. Gürsek, “Sahi kuru görünmemez bir el mi tutmaya çalışıp 120 milyar dolar Merkez Bankası rezervini eritti?” diye sordu. 

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.