ManşetEkoloji

Akdeniz’i plastiğe boğan ilk üç ülke Mısır, İtalya ve Türkiye

0
 
 

IUCN Global Marine programı direktörü Mina Epps yaptığı açıklamada, “Rapor, saha çalışmalarından elde edilen verilerin bir derlemesine ve Akdeniz’e plastiğin yıllık girdisini tahmin etmek için ayak izi metodolojisine dayanıyor. Böylece şu anda Akdeniz’de yüzen plastik miktarı tahminlerini rafine edebildik” dedi.

2040’a kadar 500 bin ton plastik birikebilir

Araştırmacılar, her yıl Akdeniz’e sızan mevcut 229.000 ton plastik miktarının 2040 yılına kadar 500.000 tona çıkacağını tahmin ediyor. Bu nedenle de raporun sonuç bölümünde denize plastiğin akışını azaltmak için mevcut taahhütlerin ötesinde iddialı müdahaleler öneriliyor. 

Araştırmacıların önerisine göre, sadece en çok katkıda bulunan 100 şehirde atık yönetimi iyileştirilirse, her yıl 50.000 tondan fazla plastiğin denizlere ulaşması engellenebilir. Ayrıca Akdeniz havzasında plastik poşetlerin tamamen yasaklanması da tavsiye ediliyor. 

ICUN Akdeniz İşbirliği Merkezi Başkanı Antonio Troya da konuyla ilgili şunları söyledi:  “Hükümetler, özel sektör, araştırma kurumları, diğer endüstriler ve tüketiciler, süreçleri ve tedarik zincirlerini yeniden tasarlamak, yeniliğe yatırım yapmak ve plastik musluğunu kapatmak için sürdürülebilir tüketim kalıplarını ve iyileştirilmiş atık yönetimi uygulamalarını benimsemek için işbirliği içinde çalışmalıdır.” 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.