ManşetDünyaİklim Krizi

ABD’de kasırgalar dinmiyor: Tropikal Zeta kasırgası Lousiana eyaletine ilerliyor

0
Görsel: CNN

Pazartesi gecesi Meksika’daki Yucatan Yarımadası’nı vuran ve çok fazla zarara yol açan tropikal Zeta kasırgasının bugün Amerika Birleşik Devletleri’nin kıyı şeridine ulaşması bekleniyor. Körfez kıyısına doğru ilerleyen kasırga şimdiden beraberinde getirdiği fırtına dalgasıyla hayatı zorlaştırmış durumda.

CNN’in aktardığına göre ABD saatleriyle çarşamba günü öğleden sonra etkisini artırması beklenen kasırganın şiddetli rüzgar, yağmur ve normalin 1,5 metre ile 2,5 metre üzerinde dalgalara yol açması bekleniyor.

Ulusal Kasırga Merkezi ise yaptığı açıklamada 120 kilometre/saat hızındaki kasırganın ABD yönünde 24 kilometre hızda ilerlediğini duyurdu. Ancak karaya çıkmadan önce kasırganın daha da hızlanması bekleniyor. Bu hız ise bölgeyi geniş çaplı bir sel felaketinden koruyacağı öngörülüyor.

Zeta kasırgası çarşamba günü Meksika’daki Yucatan Yarımadası’nı vurmuştu

Louisiana eyaletini vuracak beşinci kasırga

Eğer tahminler doğrultusunda Zeta, Louisiana eyaletini vurursa bu durum şu ana kadar dört isimlendirilmiş kasırga tarafından etkilenen eyalet için rekor anlamına gelecek.

Körfez kıyısındaki yerel liderler ise kasırganın çok fazla hasar bırakmaması için hazırlık yapıyor. New Orleans Belediye Başkanı LaToya Cantrell, “Yine hazır bir şekilde duruyoruz ve halkımızı hazırlıklı olmakla ilgili olarak yorgunluktan kaçınmaya teşvik etmek istiyoruz,” ifadelerini kullandı.

Alabama Valisi Kay Ivey ise salı günü olağanüstü hal yayınlayarak, fırtınanın eyalet için yılın başlarında yaşandığı kadar kötü etkilerinin olmasının beklenmediğini, ancak sakinlerin kesintilere ve hasara karşı hazırlıklı olmaları gerektiğini söyledi.

Şahin: İklim krizinin görüntüleri

Yaşanacak kasırganın çok nadir görülen bir aşırı hava olayı olduğunu belirten İstanbul Politikalar Merkezi İklim Değişikliği Çalışmaları Koordinatörü Ümit Şahin yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

Kuzey kutbundan aşağıya inen ve Ekim ayı için sıradışı olan bir aşırı soğuk ve kar fırtınası ile güneyden Meksika körfezinden yukarıya doğru çıkan yine oldukça geç tarihe kalmış ve aşırı miktarda yağmur getiren bir tropikal kasırga (Zeta) Louisiana kıyılarında çarpışacak. İklim krizinin görüntüleri iyice acayip hal almaya başladı!

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.