ManşetDoğa Mücadelesi

Mücadele kazandı: Çatalca’daki taş ocağı kapatıldı

0

Çatalca Kalfaköy’deki Burhanettin Soğancılar Kuvarsit ve Kuvars Kum Ocağı‘na karşı yürütülen mücadele sonuç verdi. İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, 2006 yılından bu yana faliyet gösteren maden ocağının kapatılması kararını verdi.

Müjdeli haberi duyuran Kuzey Ormanları Savunması (KOS), sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımda “Bu taş ocağını kapattırdık komşular. Kurda, kuşa müjdeler olsun. Destek veren tüm yurttaşlar sağ olsun” ifadelerine yer verdi.

37 köy muhtarıyla suç duyurusu

KOS ve 37 köy muhtarı daha önce madenlerin bölgedeki kültür varlıklarına ve doğaya zarar verdiğini öne sürerek acil bir şekilde kapatılmaları ve verdikleri zarara karşılık cezai işlem uygunlanması için başvuruda bulunmuşlardı.

Açıklamada maden ocağının bulunduğu alanın tamamının Kuzey Ormanları’nın ayrılmaz bir parçası olduğu ve şimdiye kadar dönümlerce orman alanının yok edildiği belirtilmişti.

Ayrıca madenlerle birlikte Terkos Gölü’nü besleyen Büyükdere’nin kirletildiği, alandaki yaban hayatının tehdit altına girdiği, ekosistemin bütünlüğüne zarar verildiği ve antik mühendisliğin yedi harikasından biri kabul edilen Antik Roma Su Yolu’nu da barındıran alana darbe vurulduğu vurgulanmıştı.

2006’da faaliyete geçti

Burhanettin Soğancılar Kuvarsit ve Kuvars Kum Ocağı “ÇED gerekli değildir” kararıyla 2006’da faaliyete geçti.

Ancak ocağın bölgeye verdiği zarar, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca da tespit edilince İstanbul I Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, 5152 No’lu kararı ile 6 Haziran 2020’de bölgeyi koruma altına aldı.

Kurul kararında,”maden yolu olarak kullanılan kısımda kalan tarihi yapıların yok edildiğini, herhangi bir kuruma bilgi verilmediğini, maden sahası içinde kalan su yolunun başka noktalarında da kaçak kazı yapılarak tahrip edildiğini” tespit ederek suç duyurusunda bulunulmasına da karar verdi.

Ancak ocak yıllar boyunca gerek iş makinalarıyla gerek patlayıcı kullanılarak işletilmeye devam etti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.