ManşetKent

‘Saraçoğlu Mahallesi’ndeki inşaat Kızılay’ın tabutuna son çiviyi çakacak’

0

Ankara’da yer alan özgün mimarisiyle kent hafızası için önemli bir yere sahip olan cumhuriyetin ilk toplu konut projesi Saraçoğlu Mahallesi’nde otopark üstü otel projesi için başlayan inşaat çalışmalarına ilişkin bir toplantı düzenlendi.

“Saraçoğlu Mahallesinde Neler Oluyor?” ismiyle düzenlenen çevrimiçi basın toplantısına Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kurum temsilcileri, uzmanlar ve siyasi parti temsilcileri katılım gösterdi.

‘Biz bu kenti ancak dayanışmayla kurtarabiliriz’

Toplantıda ‘’Bilimsellikle tartışılarak, şeffaflıkla süreç yönetilmelidir. Yanlış politikalarla birçok değerimizi kaybettik. Biz bu kenti kurtaracaksak dayanışmayla kurtarabiliriz. Kızılay Meydanı’ndan başlayarak bütüncül bir Koruma Amaçlı İmar Planı yapılmalıdır” denildi.

Projenin Kızılay’ın tabutuna son çiviyi çakacağı belirtilen toplantıda “Kızılay trafiğini kilitleyecek ve kent merkezine daha çok araç getirecek. Bu tarihi dokuyu yok etmek Cumhuriyet değerlerini yok etmek demektir, buna sessiz kalmak onay vermektir” ifadeleri yer aldı. Toplantıda ayrıca Büyükşehir Belediyesi’nin sürece katılmasının önemi vurgulandı.

Candan: Restorasyon projeleri ortada yok

Toplantının açılış konuşmasını yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, ‘’Saraçoğlu Mahallesi’nin dün itibariyle etrafı panolarla kapatılmış durumda ve arttık Saraçoğlu Mahallesi’nin içindeki yapılara ve alanlara ulaşmak mümkün değil” dedi.

Meslek odalarının, Mimarlar Odası’nın ciddi bir mücadelesi olduğunu söyleyen Candan, “Restorasyon projeleri ortada yok, Koruma Kurulu projeleri ‘Emlak GYO’dan isteyin’ diyor. Kamuoyundan gizli yapılan bir süreç var karşımızda. Yapılan işlemlerin şeffaf olmaması bu açıdan oldukça sıkıntılı, bakanlığın tanıtımlarında ‘Saraçoğlu Mahallesi’ni metruk halden kurtarıyoruz’ deniliyor” ifadelerini kullandı.

‘2015 yılında insansızlaştırdılar’

Saraçoğlu Mahallesi’nin 2015 yılında zorla boşaltıldığını ve insansızlaştırıldığını hatırlatan Candan, “2013 yılında riskli alan ilan ettiler.2015 yılında Saraçoğlu Mahallesini zorla boşaltılar ve insansızlaştırdılar. Kapılarını balyozlarla kırdılar, bakımsız bıraktılar, kapılarının pencerelerinin kırılmasına, yağmur borularının, iç teçhizatının çalınmasına göz yumdular” dedi.

İktidarın mahalleyi korumayıp metruk hale getirdiğini söyleyen Candan, “Şimdi ‘metruk halden kurtarıyoruz’ söylemiyle Saraçoğlu Mahallesi’ni ve taşıdığı değerleri bir kez daha incitiyorlar” ifadelerini kullandı.

‘Kamusal alanı ticarileştiriyorlar’

Mahallenin çevresiyle bir bütün olarak ele alınması gerektiğini belirten Candan, bunun yerine bölgenin kamusal kullanımdan çıkartılarak, ticarileşecek, sermayeye ve vakıflara verilecek bir rantsal altyapı haline getirildiğini söyledi.

Candan, “Otel, ticaret, ofis ve birazda konut yapılacak bir süreç tanımlanıyor” değerlendirmesinde bulundu. Candan, projeyle birlikte gerçekleşecekleri ise şu şekilde anlattı:

Saraçoğlu Mahallesi’nin bahçesine girdiğinizde artık para ödemeniz gerekecek. Çünkü orası artık bahçe değil bir kafenin işletmesi olacak. Saraçoğlu Mahallesi Kentsel SİT alanı, buradaki her yapı, öge ve bitki ve ağaç varlığını hepsi tescilli kültür varlığı. Duyurularda sadece 210 anıt ağacın korunacağı söylenerek kentsel SİT alanı olan ve dokunulmaması gereken habitat, ağaçlar yok edilme tehdidi altında. Okul boşaltıldı. Kent merkezindeki okulları boşaltıp ticarete açmaya çalışan zihniyet, ilk olarak Namık Kemal Okulu’ndan başladı.

İncedayı: Uluslararası boyutta önemli bir miras

Mimarlar Odası Başkanı Deniz İncedayı ise “Ülkemiz açısından belki de uluslararası boyutta önemli miras değerinden bahsediyoruz. İçinde bulunan yaklaşım çok yanlış. Bugün dünyada toplumlara mal olmuş kentsel planlama ya da mimarlık örneklerinin yaşatılması onlardan mesajlar alınması ve gelecek kuşaklara aktarılması, bunun bir kültür varlığı bir miras korunması çok önemli. Bu uluslararası standartlarla ve sözleşmelerle belirlenmiş bir konudur” dedi.

Merttürk: Mahalle elimizden alınıyor

Toplantıda Saraçoğlu Mahallesi Yaşatma ve Koruma Derneği Başkanı Gül Merttürk de söz aldı.

Merttürk, “Saraçoğlu Mahallesi artık elimizden alınıyor. Ben her gün orada olmama rağmen artık birçok yere giremiyorum. Saraçoğlu hepimizin ortak değeri, mümkünse bireysel ve kurumsal davalara önem verirsek işin rengi değişir diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Çelik: Ne ruhuna ne mimariye uygun

İMO Ankara Şubesi Proje Koordinatörü Buket Çelik söz konusu projeye ilişkin “Bu değişiklikler alanın Saraçoğlu’nun ne ruhuna ne mimari ve bütüncül peyzaj değerine uygun değildir. Tam tersine onun kaybına neden olacaktır. Biz yeni bir alan yaratmıyoruz, güncellemiyoruz sürekliğini sağlamıyoruz. Tam tersine büyük bir kayıpla karşı karşıyayız” değerlendirmesinde bulundu.

Kaya: CHP olarak sürecin takipçisiyiz

Kurum temsilcilerinin yanı sıra toplantıda siyasi parti temsilcileri de söz aldı.  CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya “Yapılan tartışmaların hepsi bir kimlik arayışıdır. Erdoğan en son itiraf etti ve18 yıldır fikri iktidarlarını kuramadıklarını söyledi. Bunun için fiziki tüm kuruluşlarını dönüştürmeyi akıllarına koymuşlar” yorumlarını paylaştı.

Tarihi dokuyu yok etmenin Cumhuriyet değerlerini yok etmek anlamına geleceğini söyleyen Kaya, “CHP olarak bu sürecin takipçisi olacağız, TBMM’de üzerimize düşen sorumluluklar neyse hepsini sizlerin önerileri doğrultusunda hayata geçirmek için büyük bir çaba sarf edeceğiz” ifadelerine yer verdi.

Yılmaz: Dayanışmayla kurtaracağız

HDP Ankara İl Örgütü’nden Dilek Yılmaz ise “Projenin restorasyon izni veren bir Çankaya Belediyesi var, projenin rant sahipleriyle resim veren belediye başkanlarımız var. Büyükşehir Belediyesi’nin oradaki okul arazisinde üçte birlik hakkı olmasına rağmen, çok net almış olduğu bir tutum var” dedi.

Yılmaz açıklamasını “Biz yerel siyasette muhalefet yaparken, başka bir muhalefet partisine muhalefet yapmayı sıkıntı olarak görüyoruz. Bu işin sokak, politika ve dayanışma ayağında çok önemli. Biz bu kenti kurtaracaksak dayanışmayla kurtarabiliriz. Saraçoğlu inisiyatifinin yanında olacağız” sözleriyle sürdürdü.

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.