Manşetİklim KriziTarım-Gıda

İklim aktivistlerinden açık çağrı: Ortak Tarım Politikası kararından dönün

0

Dünyanın dört bir yanındaki genç iklim aktivistleri Avrupa Parlamentosu’nda onaylanan Ortak Tarım Politikası’na (CAP) karşı bir imza kampanyası başlattı.

Söz konusu tarım politikasını eleştiren aktivistler, Avrupa Komisyonu’nu öneriyi geri çekmeye davet etti.

İklim aktivistleri onaylanan bu politikanın zararlı tarım uygulamalarına yol açacağını, toprak verimliliğini ve biyolojik çeşitliliği kötü yönde etkileyeceğini savunuyor.

Henüz geç değil, Komisyon geri çekebilir

23 Ekim Cuma günü Avrupa Parlamentosu’nda oylamaya sunulan CAP 425 kabul, 212 ret ve 51 çekimser oy ile kabul edilmişti.

Genç aktivistler ise “Avrupa Parlamentosu, bu feci yeni Ortak Tarım Politikası’nı kabul etmek için tüm gerçekleri bilmelerine rağmen oy kullandı, ancak Avrupa Komisyonu teklifi geri çekerek yine de durdurabilir” diyor.

Komisyonun daha önce meşhur toprak direktifi de dahil olmak üzere birçok konuda müdahale ettiğini hatırlatan aktivistler, “Henüz her şeyi kaybetmedik! Mücadelemiz de henüz bitmedi” ifadelerini kullanıyor.

Türkiye’den 47 iklim aktivisti destek verdi

İlk etapta aralarında Türkiye’de gerçekleştirdiği iklim grevleriyle bilinen Atlas Sarrafoğlu‘nun da bulunduğu 100 iklim aktivistinin imzasıyla yayınlanan mektuba yaklaşık 30 bin kişi imzalarıyla destek oldu.

Komisyon üyelerine sunulacak mektuba şu ana kadar Türkiye’den 47 iklim aktivisti de imzacı olarak desteklerini sundu. İmza kampanyasına katılmak isteyenler withdrawthecap.org adresi üzerinden desteklerini gösterebiliyor. Mektubun Türkçe çevirisi ise şu şekilde:

‘Bir kez daha hayal kırıklığına uğrattınız’

23 Ekim Cuma günü, kirli bir anlaşmayı oylarken bizi bir kez daha hayal kırıklığına uğrattınız, bu sadece Paris Anlaşması’na olan bağlılıklarınıza değil, aynı zamanda adalete ve demokrasiye olan bağlılıklarınıza da ihanet etmekte. Bir arka oda uzlaşmasıyla kabul edilen bir anlaşma, yeşil badana için her türlü çabayı gösterdiğiniz bir anlaşma. Şimdi umudumuz, Avrupa Komisyonu’nun bu öneriyi tamamen geri çekme kararı almasıdır.

‘Size nasıl güvenebiliriz?’

Son yıllarda ve aylarda, emisyonların azaltılması, 2050’ye kadar “iklim açısından nötr” olacağına dair pek çok vaatte bulundunuz ve Paris’te, küresel ortalama sıcaklık artışını 2 derecenin çok altında sınırlamayı hedeflediniz. Bu sözlerle bizi hayal kırıklığına uğratıyorsunuz. Bizden size güvenmemizi istiyorsunuz, ama sözler verdiğinizde ancak size fayda sağladığında onları bozduğunuzda size nasıl güvenebiliriz? Güvenimiz kazanılmalı ve bunu hak edecek hiçbir şey yapmadınız.

İki yıldan fazla bir süredir, dünyanın her yerinden gençler, siz sözde liderlerimizden gerçek eylem talep etmek için okul grevleri yapıyor ve diğer hareketler ve STK’larla birlikte protesto ediyorlar. Tekrar tekrar gülümsediniz ve hareketimize ve “En Etkilenen Kişiler ve Bölgelere” desteğinizi gösterdiniz.

‘Grevlerimiz sizi rahatsız etmeli’

Size kaç kez ilham verdiğimizi söylediğiniz sayısını unuttuk, ancak bizimki gibi bir hareket size ilham vermemeli. Çocuklarınızın sokağa çıkıp bir kriz anında harekete geçmenizi talep etmesi gerektiği gerçeğinde kutlanacak hiçbir şey yok, bu gerçek sizi derinden rahatsız etmelidir.

Okul grevleri hareketine duyulan ihtiyaç, iktidar konumundaki insanların, sizin gibi insanların başarısızlığından bahsediyor. Bu kararda başarısızlığınızı bir kez daha ispatladınız, adaletin, bu yeryüzünün ve gelecek nesillerin yanında durmayı reddettiğiniz için greve devam edeceğiz.

‘Seçim tüm dünyayı etkileyecek’

Cuma günü, gezegenin insanlık için yaşanabilirliğini korumak yerine  kâr ve ekonomik açgözlülüğe öncelik vererek, zararlı tarım uygulamalarını ve toprak verimliliği ve biyolojik çeşitliliğin kaybını, sürdürülebilir seçeneklerden daha fazla teşvik etmeye oy verdiniz. Bu seçimler sadece Avrupa’yı değil tüm dünyayı etkileyecek.

Oy kullanmakta çekimser kalanlar da aynı seçimi yaptı. Bunun yerine, En Çok Etkilenen Kişilere ve Bölgelere, insanlığa ve gelecek nesillere felaket ve ıstırap vermeyi seçtiniz, ancak bunu size söylememize ihtiyacınız yok.

Bunu neye oy verdiğinizi tam olarak bilerek yaptınız, ne yaptığınızı biliyorsunuz. Şunu da bilin: Bilimi anlıyoruz ve neyin tehlikede olduğunu biliyoruz, izliyoruz ve sizi asla affetmeyeceğiz. Bundan kurtulamayacaksınız

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.