ManşetHayvan Hakları

Sokakta yaşayan hayvanlar için Semtpati uygulaması hayata geçiyor

0

İş insanı İpek Kıraç‘ın, “doğal yaşama alanları giderek daralan sokakta yaşayan  hayvanlarla uyum, sevgi ve güven içinde yaşanacak örnek mahalleler oluşturma” amacıyla başlattığı SemtPati projesi hayata geçiriliyor.

Projeyle, SemtPati uygulaması telefonlara indirilecek; mobil uygulamayla sokak hayvanlarının sayısı, yeri, durumları saptanacak. Kullanıcıların sokak hayvanlarının fotoğraflarını yükleyebileceği uygulama ile başta köpekler olmak üzere sokak hayvanlarının sağlık, aşı, gıda ihtiyaçları karşılanacak, yaygın ve etkili bir sahiplendirme yapılacak.

Uygulamanın yaygınlaştırılması için İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile protokol imzalayan Kıraç, bakımını üstlendiği köpek sayısının 18’i bulmasıyla farkındalığının arttığını, modeli İstanbul’dan başlayıp tüm Türkiye’ye yaygınlaştırmak istediğini söyledi. İmamoğlu da, uygulamayı altı ay içinde bütün İstanbul’da yaygınlaştırmayı planladıklarını açıkladı.

Pilot uygulaması Eyüp’teki Göktürk Merkez Mahallesi’nde oluşturulan Gönüllü İnisiyatifi ile başlatılan SemtPati’nin kademeli olarak İstanbul’un tüm mahallelerinde yaygınlaşmasını hedefleyen sürece ilişkin protokol için düzenlenen imza töreninde İpek Kıraç projesinin başlangıcını şöyle anlattı: 

‘Bakımını üstlendiğim köpek sayısı 18’i bulunca…’

“Bu başlangıç; 1, 3, 5 derken günlük beslediğim ve bakımını üstlendiğim köpek sayısı 18’i bulunca ve arabamdaki torbalar dolusu mama nedeniyle başka yer kalmayınca yaşadığım bir farkındalık anıydı. Ben elimden geleni yapıyordum ama fark ettim ki bireysel çabam artık yetmiyordu… .

Hepimiz her gün görüyoruz. Evsiz, sevgisiz, susuz, yemeksiz olsalar da, bizlere güvenleri kalmamış olsa da, yine de bir umut ile avuçlarımızın ve gözlerimizin içlerine bakıyorlar. Onlar bizi görse de biz ne yazık ki çoğu zaman onlarla ilgilenmiyoruz ya da ilgilenemiyoruz. Ülke olarak çok zor bir dönemin içinden geçerken, ekonomi, sağlık, eğitim, aile, arkadaş, kardeş, komşu derken, çoğu zaman, yaşadığımız bu güzel şehrin her sokağını, köşesini paylaştığımız diğer paydaşlarımızı, dört ayaklı arkadaşlarımızı unutuyoruz. Biz bu eşi olmayan şehrimizde, Osmanlı döneminden beri süren bir ‘sokak hayvanları ile bir arada yaşama kültürü’nden geliyoruz. Öncelikle bunu kabul etmemiz ve bir zenginlik olarak görmemiz gerekiyor. Hem kendimizin hem onların huzuru için, şehrimizin vazgeçilmez bir paydaşı olan sokak hayvanları ile ortak bir yaşam kültürü oluşturmak hedefi ile iki sene önce yola çıkma kararı aldık.”

Protokol törenine İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, İpek Kıraç, Ekrem İmamoğlu, Koç Holding Dış İlişkiler ve Kurumsal İletişim Direktörü Oya Ünlü Kızıl, İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar katıldı.

Proje akıllı şehir yaklaşımı ile gerçekleştirilecek

KoçSistem’le geliştirdikleri mobil uygulama sayesinde sokakta yaşayan hayvanları kayıt altına almayı hedeflediklerini anlatan Kıraç, projenin nasıl yürüyeceğini de şu şekilde açıkladı: 

“Veri temelli SemtPati mobil uygulaması sayesinde İstanbul’daki sokak hayvanlarının mahalle bazında ‘adedi, kim besliyor, ilaçlarını gerekiyorsa kim veriyor, o bölgedeki hangi veteriner yardım edebilir, kısırlaştırma, sahiplendirme ve aşılama gibi ihtiyaçları neler, fiziksel özellikleri, fotoğrafları’ da dahil olmak üzere kayıtlarının tutulması mümkün olacak. Tüm şehrimizin mahalle mahalle ‘sokak köpeği haritalandırması’ da bu sayede yapılabilecek. El birliği ile onların sorunlarını çözüp ihtiyaçlarına karşılık verebileceğiz” diye konuştu.

Proje kapsamında yayınlanan SemtPati Rehberi’yle gönüllü  hayvanseverler mahallelerinde bir araya gelmesi ve yerel yönetimlerle kurulan koordinasyon sayesinde sokak hayvanlarının ihtiyacı olan destek çemberinin oluşturulması planlanıyor.  

İmamoğlu: Hayvanların doğal ortamını yok ediyoruz

 “İyi bir insan olmamının yanılan ortama, doğaya, canlılara, herkese, insana dair yüreğinizde beslediğiniz sevgi, saygı ve özenle ilişkilidir” diyen İBB Başkanı İmamoğlu da Türkiye’de şehirleşmenin yeni bir kavram olduğunun altını çizerek şunları söyledi: 

“Hızlı kentleşen Türkiye’nin, -ki bunun en büyük örneği İstanbul- belki de ilk mağdur ettiği canlılar, özellikle sokak canlıları; başta da köpekler. Çünkü onların doğal ortamlarını, birkaç senede kocaman sitelere, semtlere, hatta ilçelere dönüştürebiliyoruz. Bu tabii şiddetli bir uyumsuzluk ortaya getiriyor. Oraya daha dün taşınan insanlar, ‘Bu sokak hayvanlarının burada ne işi var, toplayın bunları’ diye büyük bir çığlık atıyorlar. Sokak canlıları da yaşama mücadelesi veriyorlar. 

Dünyada bir algı var; sanki her yerde binlerce, on binlerce kapasiteli barınaklar yapacaksınız; köpekleri oraya tıkayacaksınız. Ne kanun buna müsaade eder ne insan. Canlıyı olan saygı da buna müsaade etmez. Bu manada böylesi iki arada sıkışmış olan yerel yönetimlerin, sorunlarını çözecek mutlak pratik uygulamalara ihtiyacımız vardı.”

“Sahiplendirme çok önemli, gönüllüleri bekliyoruz”

Sokak hayvanlarının sahiplendirilmesi konusunun çok önemli olduğuna dikkat çeken İmamoğlu, belediyenin her iştiraki, şirketi ve biriminden alanı uygun olduğu kadar köpek sahiplenmeleri talimatı verdikğini, gönüllü vatandaşların katkısını da beklediklerini kaydetti. 

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile iş insanı İpek Kıraç, İstanbul Planlama Ajansı’nın sahiplendiği Latte’yi ziyaret ederek sevdiler

SemtPati nedir, nasıl işleyecek?

SemtPati projesi kapsamında, akıllı şehir yaklaşımına uygun olarak hayata geçirilen mobil uygulama sayesinde gönüllüler ile belediye arasında bir koordinasyon sağlanacak. 

Mobil uygulama, mahallelerde sokak hayvanlarına yönelik gönüllü faaliyetler sürdüren hayvanseverlerin birbirinden haberdar olmalarını ve bir araya gelmelerini sağlıyor. Bu birliktelikle beraber mahallelerde oluşturulan Gönüllü İnisiyatifleri, gönüllülerin uygulama aracılığıyla eşgüdümlü, koordine ve dolayısıyla çok daha verimli çalışmasına katkıda bulunmuş olacak.

Yaşadıkları mahallelerde sokak köpeklerinin durum, konum ve ihtiyaçlarını hâlihazırda bilen gönüllülerden oluşan Gönüllü İnisiyatifi, uygulamanın yaratacağı çözümler için operasyonel gücü oluşturuyor. Bu gücü sahaya taşıyan gönüllüler, SemtPati uygulamasına kendi mahallelerindeki sokak köpeklerini fiziksel özellikleri, sağlık ve beslenme bilgileri, konumları ve fotoğrafları ile kaydederek mahalle mahalle tüm şehrin sokak köpeği haritalandırmasını yapacak.

Oluşturulan bu veri tabanı, ilgili belediye tarafından saklanarak kontrol edilecek. Uygulama ile sokak köpeklerine ilişkin kritik veriler takip edilebildiği için büyükşehir ve ilçe belediyelerinin sokak köpeklerinin aşı ve kısırlaştırma gibi sorumlulukları altında bulunan konuları etkin bir şekilde yönetmeleri ve veriye dayalı kararlar almaları desteklenecek.

Vaka bildirim özelliği ile veterinerlik hizmetleri verimli kullanılacak

SemtPati mobil uygulamasının, yaralanma, hastalık, terk edilme ve kaybolma gibi sokak köpekleri vakaları konusunda da veri temelli ve hızlı çözümler sunması planlandı. Mahalle sakinleri, karşılaştıkları vakaları, SemtPati mobil uygulamasındaki vaka bildirme özelliği sayesinde gönüllülere bildirebilecek. Vaka bildirimiyle birlikte, o mahalledeki tüm gönüllülere bildirim gidiyor ve herhangi bir kayıtlı kullanıcı vakayı devralana kadar vaka açık kalıyor. Vakayı devralan gönüllü vaka durumunu gerektiğinde güncelleyerek diğer gönüllülerin süreçle ilgili bilgi edinmesini sağlayabiliyor. Bu sayede sokak köpeği vakalarında hızlı ve şeffaf çözümler üretilirken, birey temelli alınan aksiyonla belediyelerin veterinerlik hizmetlerinin verimli kullanımı sağlanacak. 

SemtPati projesinin mobil uygulaması Apple Store ve Google Play üzerinden akıllı telefonlara indirilebiliyor.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.