TürkiyeDoğaManşet

Nemrut Krater Gölü’ne betonarme yapı ısrarı

0
Bitlis’teki Nemrut Dağı Krater Gölü ve Kalderası’nda “Tabiat Anıtı Çevre Düzenleme İşi” adı altında betonarme inşaatın yapımına yeniden başlandı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Van Bölge Müdürlüğü’nün ağustos ayında başlattığı çalışmalar, gelen tepkiler üzerine durdurulmuştu. Ancak geçtiğimiz günlerde inşaatın yeniden başladığı öğrenildi.

MA‘nın aktardığına göre, Birinci Derece Sit Alanı’nda yapımı devam eden betonarme inşaata Halkın Demokratik Partisi (HDP), Cumhuriyet Hak Partisi (CHP) ve DEVA Partisi il başkanları tepki gösterdi. 

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Bitlis İl Başkanlığı, “Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na muhalefet” suçu kapsamında beton yapıları yapanların tespit edilip cezalandırılması için Tatvan Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. 

DEVA Partisi: Birilerine rant sağlamaya çalışıyorlar

DEVA Partisi Bitlis İl Başkanı avukat Burhan Aksoy, 2863 sayılı Tabiat Parklarını Koruma Kanunu’na göre bölgeye çivi çakılmasının dahi suç olduğunu belirterek projeye ilişkin şu bilgileri paylaştı:

Sit Alanı’nda şu anda yalnızca tuvalet yapıldı. Ancak mevcut projede amfi, oturma alanları, dinlenme alanları gibi başka yapılar da var. Kaba, çirkin ve estetik olmayan bu yapıları kanuna aykırı bir şekilde pervasızca yapıyorlar. Bunların amacı oralarda birilerine rant sağlamak.

“Bizi endişemiz sadece bu ihtiyaçların karşılanmasına değil. Orada bu gidişle kafe ve restoran da yapabilirler. Biz Doğal Koruma ve Sit Alanı olduğu için bu işe karar veren kim varsa tespit edilip cezalandırılması için suç duyurusunda bulunduk. Suç duyurusunun takipçisi de olacağız.”

CHP: Provokasyon 

CHP Bitlis İl Başkanı Veysi Uyanık ise bölgede inceleme yaptıklarını ve betonarme inşaatın kendilerini derinden üzdüğünü belirterek şunları aktardı:

Bu projeyi Sit Alanı olarak tescillenmiş, Milli Park olarak ilan edilmiş sayılı güzelliklerden biri olan Nemrut Krater Gölü’ne bıçak gibi saplanmış bir provakasyon olarak görüyor ve doğayı ele geçirmenin başlangıcı olarak değerlendiriyoruz.”

Tuvalet gibi ihtiyaç temelli yapıların ahşap ya da doğaya uygun olması halinde kendilerinin de bunu destekleyebileceğini söyleyen Uyanık, “Betonlaşmaya ve bu beton yapılarının arkasından gelecek olan farklı formasyondaki ticari nitelikteki işlerin önünü alacağını düşünerek biz bu projeye kesinlikle karşıyız” diye konuştu. 

HDP: Doğaya saygıları yok

Nemrut Kalderası’nın turizme kazandırılması için defalarca çalışmalar yürütüldüğünü ifade eden HDP Bitlis İl Eşbaşkanı Rumet Dursun da Nemrut Kalderası’nın Avrupa Seçkin Destinasyonu Projesi kapsamında mükemmeliyet ödülü aldığını hatırlattı:

Böylesi bir cennete beton inşaatlar yapılmasına karşıyız. Çünkü burası birinci derecede sit alanı. Kanuna göre beton dökülemez. Halkın tepkisine rağmen Nemrut Krater Gölü Kaldera’sına betonu tekrar döktüler. Ne diriye ne ölüye ne kültür mirasına ne doğaya saygıları var. Amaçları rant elde etmek. Biz burada betonarme yapıların olmaması için mücadele edeceğiz.”

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.