Manşetİfade ÖzgürlüğüTürkiye

Tahir Elçi davası yarın: İddianameye PKK’li sanığı suçlayan ek yapıldı, CHP davayı izliyor

0
Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin 28 Kasım 2015 tarihinde Diyarbakır Sur’da yaptığı açıklamanın ardından çıkan çatışmada yaşamını yitirmesiyle ilgili beş  yıl sonra açılan davanın ilk duruşması yarın (21 Ekim) görülecek. Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi‘nde görülecek davada üç polis ve bir PKK’li yargılanıyor.

CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca bir açıklama yaparak davanın Tahir Elçi’nin öldürülmesinden ancak beş yıl sonrasında başlamasına dikkat çekti.

CHP’li vekil şunları söyledi:

Bir Baro Başkanı herkesin gözü önünde öldürüldü ve iddianamesi ancak beş  yıl sonra tamamlanabildi. Tahir Elçi Davası, cezasızlık politikalarının en önemli örneğidir. Soruşturma süreci etkin yürütülmedi. Soruşturmayı yürüten savcı birçok kez değiştirildi. Olay yeri incelemesi ise Elçi’nin yaşamını kaybetmesinden yaklaşık 5 ay sonra yapıldı. Tahir Elçi’nin ölümüne neden olan mermi çekirdeği ise hala bulunamadı.” 

‘Geciken adalet, yargılama sürecinde telafi edilmeli’

İddianamenin beş yıl sonra hazırlanıp davanın görülmeye başlanmasının adaletin geciktiğini gösterdiğini belirten Biçer Karaca, “Umuyoruz ki iddianamenin hazırlanmasıyla geciken adalet, yargılama sürecinde telafi edilir. Yargılama cezasızlık ile sonuçlanmaz” dedi 

Gülizar Biçer Karaca, parti olarak insan haklarını savunan tüm yurttaşlarla birlikte davanın takipçisi olacaklarını kaydetti. 

Tahir Elçi cinayetinin işlendiği sokaktaki güvenlik kamerası görüntüleri ile basın mensuplarının çektiği kamera görüntülerinin bir bölümü hala kayıp. 13 saniyelik kayıp bölümde, Elçi’nin vurulduğu ana ilişkin önemli görüntülerin bulunduğu düşünülüyor. 

Dava dosyasına son dakikada ek

Bu arada davanın dosyasına, duruşma öncesinde, son dakikada yeni bir iddianame kanıt olarak konulduğu ortaya çıktı. T24’den Gökçer Tahincioğlu‘nun aktardığına göre, Elçi davasının da sanığı olan ve PKK üyesi olduğu iddia edilen Uğur Yakışır, iddianamede Elçi’yi öldürmekle suçlanıyor. Bu konuya ilişkin olarak sadece, bir gizli tanığın, “Bu örgüt mensubunu haki XIZGİNAS kod olarak biliyorum. Bu örgüt mensubu Tahir ELÇİ’yi öldüren, 2 polis memurunu şehit eden şahıstır” ifadesi kanıt gösteriliyor.

Duruşma öncesi dosyaya konulan iddianame, “polislerin cezasız bırakılmaması, failin belirsiz hale getirilmesi çabası” olarak yorumlandı. Mahkeme, iki davayı birleştirerek, gizli tanığın dinlenmesi için müzekkere yazılmasına karar verdi.

Türkan Elçi müşteki sıfatıyla yer alacak

Avukatlık eğitimini tamamlayan ve stajyer avukatlığa başlayan Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi, duruşmaya, hukukçu olarak değil, “müşteki” sıfatıyla katılacak. Elçi, davaya katılma talebinde bulunacak. 

Duruşma için üç savcının görevlendirildiği ve sanık polislerin SEGBİS’le uzaktan ifade vereceği de öğrenildi. 

İnsan Hakları Ortak Platformu: Failler cezasız kalmamalı

 İnsan Hakları Ortak Platformu içerisinde yer alan, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği, Hak İnisiyatifi Derneği, İnsan Hakları Derneği, İnsan Hakları Gündemi Derneği, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi ve Yurttaşlık Derneği de davaya ilişkin bir yazılı açıklama yaptı. Davanın cezasızlıkla sonlanmaması gerektiğinin altı çizilen açıklamada, Tahir Elçi’nin her şeye rağmen barış ve insan hakları mücadele verdiği belirtildi, bu nedenle “Barışın Elçisi” olarak anıldığı vurgulandı. 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.