Manşetİklim Krizi

Greta Thunberg’in hayatını konu alan belgesel yayınlandı: I am Greta

0

Henüz 15 yaşındayken İsveç Parlamentosu önünde başlattığı iklim için okul grevleriyle tüm dünyada yeni bir öğrenci hareketinin doğuşunu sağlayan Greta Thunberg’in hayatını anlatan belgesel gösterime girdi.

Yönetmenliğini Nathan Grosman’ın üstlendiği “I am Greta” 16 Ekim’de Birleşik Krallık’ta gösterilmeye başlandı. Genç aktivistin hayatını konu alan belgesel 13 Kasım’da ise Hulu’da yayınlanacak.

Belgeseldeki görüntüler Thunberg’in 2018 yılında ilk iklim grevine başladığı zamanlardan günümüze kadar uzanıyor. BBC’nin aktardığına göre yönetmen, bir kız çocuğunun okulu kırarak üzerinde “iklim grevi” yazılı pankartla parlamento önünde oturduğunu ilk duyduğunda çok merak ettiğini söylüyor.

Düşük kaliteden yüksek kaliteye geçiş

Hemen kamerasını alıp genç iklim aktivistinin yanında giden Grosman görüntüler toplamaya başlıyor. İlk başta, hafıza kartında yer kazanmak için kamerasıyla düşük kaliteli bir modda çekim yapıyor. Thunberg’in hikayesinin nasıl yankılar uyandıracağından habersiz yönetmen o sırada “Yerel bir gazetede küçük bir haber olursa bile şans” diye düşünüyor.

Ancak düşündüğünün aksine Thunberg ilerleyen süreçte dünyanın birçok noktasında tanınan bir lider haline geliyor ve dünyanın birçok noktasında gençler onun yolundan giderek iklim grevlerine çıkıyor.

Grosman ise bütün bu süreçte Thunberg’in ve ailesinin yanında yer alıyor ve çekimlerine yüksek kaliteyle devam ediyor.

Çalınmış bir çocukluğun hikayesi

Film, Thunberg ile birlikte bizi beklenmedik bir şekilde gelişen aktivizm yolculuğuna çıkarıyor. Belgesel, yalnızca sahne önündekini değil genç iklim aktivistinin ev içerisindeki yaşamını, bunalımlarını ve hayal kırıklıklarını da gözler önüne seriyor. Yönetmen, çalınmış bir çocukluğun hikayesini sunuyor.

Blasting News’in aktardığına göre Greta Thunberg ise bu açıdan filmi eleştiriyor. Thunberg, filmde kendi imajının kendisine görev edindiği iklim değişikliği konusunun arka planında kaldığını düşünüyor.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.