DünyaManşet

Kuzey Kıbrıs’ta cumhurbaşkanlığı yarışını Ersin Tatar kazandı

0
Fotoğraf: AA

Kuzey Kıbrıs cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu için Pazar günü yeniden sandık başına gitti.  Ulusal Birlik Partisi‘nin (UBP) adayı ve şu anki başbakan Ersin Tatar oyların yüzde 51.74’ünü alarak cumhurbaşkanı seçildi.

Seçim sonuçlarını açıklayan Kuzey Kıbrıs Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Narin Ferdi Şefik, Ersin Tatar‘ın yüzde 51.74 oy alırken seçimlerde yeniden aday olan şu anki cumhurbaşkanı MustafaAkıncı’nın ise yüzde 48.26 oy aldığını belirtti.

Kıbrıs Türk halkı, 1974’ten bu yana 10’uncu kez cumhurbaşkanını seçmek üzere sandığa gitti. 199 bin 29 bin seçmenin 133 bin 953’ünün sandığa gittiği seçimde katılım oranı yüzde 67.30 oldu.

Akıncı: Normal olmayan bir seçim süreci geçirdik

Sonuçların açıklanmasının ardından Mustafa Akıncı, seçimin galibi Ersin Tatar’ı tebrik etti. Açıklamasında seçim sonuçlarını ’45 yıllık siyasi hayatının sonu’ olarak tanımlayan Akıncı, şu ifadeleri kullandı:

Normal olmayan bir seçim süreci geçirdik. Tatar’ı kutlarım, başarılar dilerim. Bu sonuçların çıkmasında rol oynayanları da tebrik ederim. Bu sonuçlar 45 yıllık siyasi hayatımın sonudur. Halkımıza hayırlı olsun.

Tatar: Halkın iradesiyle seçildim

Seçimin kazananı Tatar ise Lefkoşa İlçe Merkezi önünde konuştu. Kıbrıs Türk halkının sandığa yansıyan iradesiyle kendisini cumhurbaşkanı seçtiğini belirten tatar şunları söyledi:

Oy veren, vermeyen herkese teşekkürler. Bizim için önemli olan kutuplaşmak değil, birlik, beraberlik ve bütünlük içerisinde KKTC’yi daha güzel günlere taşıyabilmek, çoluk çocuğumuza, gençlerimize bu topraklarda güvenli bir gelecek sunabilmek için çalışmaktır.

Fotoğraf: AA

Erdoğan ve Oktay’a teşekkür

Tatar, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) dolayısıyla kamu maliyesinde yaşanan sıkıntılarda Türkiye’nin desteği dolayısıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay‘a teşekkür etti.

Tatar konuşmasında ‘Her zaman Kıbrıs Türk halkının yanında olan, buraya evlatlarını gönderen, şehitler veren Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte olmaktan övünç ve kıvanç duyuyorum. Seçim malzemesi yapmak için Türkiye’ye laf uzatanları kınıyoruz” ifadelerini kullandı.

Erdoğan’dan tebrik mesajı

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ersin Tatar’ın seçim galibiyetinin ardından sosyal medya hesabı üzerinden yayınladığı tebrik mesajında şu ifadelere yer verdi:

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı seçilen Sayın Ersin Tatar’ı şahsım ve Türk Milleti adına tebrik ediyorum. Türkiye, Kıbrıs Türk halkının hak ve hukukunun korunması için gereken her türlü çabayı göstermeyi sürdürecektir.

Oktay: Demokrasi bayramı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ise paylaşımında KKTC’de demokrasi bayramı olduğunu söyledi ve “Şeffaflık içinde gerçekleştirilen ve Kıbrıs Türk halkının demokrasi kültürünü tüm dünyaya en açık biçimde gösteren seçimlerde Cumhurbaşkanı seçilen Sayın Ersin Tatar’ı içtenlikle tebrik ediyorum. Seçim sonuçlarının, sandıkta ortaya koyduğu özgür irade ile KKTC’nin geleceğine sahip çıkan Kıbrıs Türk’ü kardeşlerimiz ve bölgemiz istikrarı için hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Dışişleri Bakanlığı: Doğu Akdeniz’deki çıkarları destekleyeceğiz

Türkiye Dışişleri Bakanlığı da Kuzey Kıbrıs’taki seçimlerle ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada “Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin örnek demokrasisini ve Kıbrıs Türk halkının siyasi olgunluğunu yansıtan biçimde gerçekleştirilmiş olmasından büyük memnuniyet duyuyoruz” denildi.

Açıklamada ayrıca “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tüm kurumlarıyla yakın eşgüdüm halinde çalışmayı, Ada’nın ortak sahibi Kıbrıs Türkü’nün egemen eşitliğini ve Doğu Akdeniz’deki meşru hak ve çıkarlarını her koşulda desteklemeyi, ahdi ve tarihi sorumluluklarımızı hassasiyet ve kararlılıkla yerine getirmeyi her zaman olduğu gibi sürdüreceğiz” ifadelerine yer verildi.

Seçime damga vuran Maraş tartışması

Kuzey Kıbrıs’ta cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesindeki sürece Ersin Tatar’ın 46 yıldır kapalı olan Maraş sahillerinin halka açıklanacağına dair açıklaması damga vurmuştu.

Açıklamaya tepki gösteren Akıncı, bu kararın seçim malzemesi yapılmasını eleştirmişti. Akıncı bu durumu “ülke demokrasisi açısından yüz karası” olarak nitelendirmişti.

Açıklamanın ardından iktidardaki Ulusal Birlik Partisi (UBP) – Halkın Partisi (HP) koalisyonunun ortağı HP’nin koalisyondan çekilme kararı almasıyla birlikte Kuzey Kıbrıs’ta hükümet düşmüştü.

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.