DünyaManşet

Kuzey Kıbrıs’ın beşinci cumhurbaşkanı Ersin Tatar mazbatasını aldı

0

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunun kazananı Ersin Tatar’a, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Narin Ferdi Şefik tarafından mazbatası verildi.

KKTC Seçim ve Halkoylaması Yasası’na göre, seçimi kazanan Cumhurbaşkanı, seçildiğinin Resmi Gazete’de yayınlanmasını izleyen gün, Meclis’te ant içerek göreve başlayacak. Cumhurbaşkanı devir teslim töreninin herhangi bir itiraz olmaması halinde çarşamba günü yapılması bekleniyor.

Mazbatasını teslim alan Tatar, “KKTC ve halkının mutluluk ve esenliği için sorumluluk bilinciyle bu görevi en iyi şekilde yapacağıma dair inancımı belirtiyorum. Dünyaya da mesajımız; Kıbrıs’ta demokrasi vardır kendi devletinde yaşamına en iyi şekilde devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

Yüzde 51.74 oy ile göreve geldi

Pazar günü düzenlenen seçimlerde Ersin Tatar, yüzde 51.74 oy alırken seçimlerde yeniden aday olan şu anki cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ise yüzde 48.26 oy almıştı.

Kıbrıs Türk halkının 1974’ten bu yana 10’uncu kez cumhurbaşkanını seçmek üzere sandığa gittiği seçimde katılım oranı yüzde 67.30 olmuştu. 199 bin 29 bin seçmenin 133 bin 953’ü oy kullanmıştı.

Fotoğraf: AA

Seçime damga vuran Maraş tartışması

Kuzey Kıbrıs’ta cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesindeki sürece Ersin Tatar’ın 46 yıldır kapalı olan Maraş sahillerinin halka açıklanacağına dair açıklaması damga vurmuştu.

Açıklamaya tepki gösteren Akıncı, bu kararın seçim malzemesi yapılmasını eleştirmişti. Akıncı bu durumu “ülke demokrasisi açısından yüz karası” olarak nitelendirmişti.

Açıklamanın ardından iktidardaki Ulusal Birlik Partisi (UBP) – Halkın Partisi (HP) koalisyonunun ortağı HP’nin koalisyondan çekilme kararı almasıyla birlikte Kuzey Kıbrıs’ta hükümet düşmüştü.

 

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.