Dünyaİfade ÖzgürlüğüManşet

Fransa’da başı kesilerek öldürülen öğretmen için binler yürüdü

0

Fransa‘da, öğrencilerine ifade özgürlüğünü anlattığı sırada Hz. Muhammed karikatürü gösteren ve başı kesilerek öldürülen öğretmen Samuel Paty‘nin dün ülke genelinde yapılan anmasına binlerce kişi katıldı.

Gösterilerin en büyüğü başkent Paris‘in Place de la Republique meydanında yapıldı. Burada toplanan kalabalık ellerinde “Ben öğretmenim” yazılı pankartlar taşıdı. Place de la Republique 2015’te, Hz. Muhammed karikatürleri yayınlamasının ardından ofisi basılarak çalışanları öldürülen Charlie Hebdo dergisine  yapılan saldırıların ardından yapılan anmaların da merkezi olmuştu.

Paris’in yanı sıra ülkenin Lille, Lyon, Nantes, Toulouse, Strasbourg, Marseile ve Bordeaux gibi büyük kentlerinde de binlerce kişinin katıldığı eylemler yapıldı.

Çarşamba günü de 47 yaşındaki öğretmen Paty için ulusal anma töreni düzenlenecek.

Saldırıya tepkiler

Cumartesi günü France Inter radyosuna konuşan Bordeaux’da bir caminin imamı Taraq Oubrou, “Masum bir insanı bir medeniyet değil, barbarlık öldürür” dedi.

Fransa’nın terörle mücadele biriminin başkanı Laurent Nunex de France Info‘ya verdiği röportajda “sınırların aşıldığını” söyledi ve saldırının “öğrenim özgülüğüne karşı barbarca bir eylem olduğunu” ifade etti.

Charlie Hebdo dergisi ise Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şöyle yazdı:

Charlie Hebdo görevi sırasında bir fanatik dinci tarafından öldürülen öğretmenin ardından hissedilen dehşet ve öfkeyi paylaşıyor. (Öğretmenin) ailesine, sevenlerine ve tüm öğretmenlere en içten dayanışma duygularımızı sunuyoruz.

Tahammülsüzlük bir eşiği daha aştı ve ülkemizi terörize etmekten vazgeçeceğe benzemiyor. Bu faşist ideolojinin ancak siyasi kararlılık ve dayanışmayla hakkından gelinebilir.

Ne olmuştu?

Tarih ve coğrafya öğretmeni Samuel Paty, ifade özgürlüğünü Hz. Muhammed karikatürleri üzerinden anlatmıştı. Paty, konuyu işlemeye başlamadan önce karikatürleri görmek istemeyen Müslüman öğrencilerin sınıftan çıkabileceğini söylemişti.

Bu davranışı dolayısıyla ay başında bazı Müslüman veliler tarafından okul yönetimine şikayet edilen Paty, geçen cuma bir saldırgan tarafından başı kesilerek öldürüldü. Olay gecesi açıklama yapan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, saldırının “İslamcı bir terör saldırısı” olduğunu söyledi. Polis aynı gün, öğretmeni öldüren Abdoulakh A. isimli kişiyi vurarak öldürdü. Soruşturma kapsamında 11 kişi gözaltına alındı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.