DünyaKoronavirüs SalgınıManşetSağlık

Avrupa’da korona alarmı: Önlemler sertleştiriliyor

0

Johns Hopkins Üniversitesi‘nin açıkladığı verilere göre dünya çapında koronavirüse yakalananların sayısı 40 milyonu aştı. Bu rakam, her ülkenin paylaştığı resmi rakamlara dayandırılsa da uzmanlar gerçek sayının test yetersizliği ve ülkelerin raporlama sıkıntıları nedeniyle daha fazla olduğunu tahmin ediyor.

Salgının yayılma hızı da arttı. Sadece 32 günde toplam vaka sayısı 30 milyondan 40 milyona yükseldi. Vaka sayısının 20 milyondan 30 milyona çıkması 38 gün, 10 milyondan 20 milyona yükselmesi ise 44 gün içinde gerçekleşti. 

Pandeminin başından bu yana 1 milyon 100 binden fazla insan Covid-19’dan hayatını kaybetti. Dünya Sağlık Örgütü, etkili bir aşı bulunana ve kullanılmaya başlanana kadar bu sayının ikiye katlanacağını ve başarılı bir mücadele geliştirilmezse sayının daha da yükselebileceği konusunda uyarıyor.

ABD, Hindistan ve Brezilya vaka sayısının en yüksek olduğu ülkeler. Kuzey ve Güney Amerika ülkelerinde toplam vaka sayısı, tüm dünyada görülen vaka sayısının yüzde 47,27’sine tekabül ediyor.

Avrupa’da da günlük vaka artışı 150 binin üzerinde. Avrupa ülkelerindeki durum şöyle: 

Almanya

Alarma geçen Almanya’da  pandemiyle mücadele çerçevesinde kamusal binalarda havalandırma ve iklimlendirme sistemleri için 500 milyon euro ayırdığını açıkladı. “Virüs burada ve önümüzdeki birkaç ay kalmaya devam edecek” diyen Ekonomi Bakanı Peter Altmaier eyaletlere ve belediyelere enfeksiyonun yayılmasını engelleyici önlemler için destek sağlayacaklarını belirtti. Almanya da alarmda ancak kısıtlamalar eyaletten eyalete farklılık gösteriyor.

Bavyera Eyaleti Başbakanı Markus Söder de, açık hava olsa bile kalabalık alanlarda da maske kullanımının zorunlu hale getirilmesi gerektiğini belirtti. Yedi gün boyunca 100 bin kişide 35 ya da daha fazla yeni vaka görülmesi halinde uygulamanın devreye sokulması gerektiğini ifade etti. Pandeminin başından beri Almanya’da 366 bin 299 vaka kaydedildi, hayatını kaybedenlerin sayısı ise 9 bin 789.

Fransa

Fransa’da ise başkent Paris‘in de aralarında olduğu dokuz kentte geceleri sokağa çıkma yasağı devam ediyor. Ülkede son 24 saatte yeni bir rekor sayıyla, 32 bin 427 kişide yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakası kaydedildi.

Fransızların 4 hafta süreliğine 21.00-06.00 saatlerinde ancak sağlık kuruluşlarına ve işe gitmek için dışarı çıkmalarına izin verilecek. Fransa’da son olarak 15 Ekim’de kayıtlara geçen 30 bin 621 vakayla salgının başlangıcından bu yana ülkede ve Avrupa’da en yüksek günlük vaka sayısı tespit edilmişti.

Belçika

Belçika

Belçika’da geceleri sokağa çıkma yasağı ilan edildi; tüm kafe ve restoranların dört hafta kapatılması kararı alındı. Salgında ikinci dalganın ‘kontrolden çıktığını’ söyleyen Belçika Sağlık Bakanı Frank Vandenbroucke, ülkenin ‘korona tsunamisi tarafından boğulmaya çok yakın olduğunu’ dile getirdi. Vandenbroucke, Belçikalıların davranışlarını ‘kökten değiştirmeleri’ gerektiğini belirterek, Valon Bölgesi ile başkent Brüksel’deki durumu ‘Avrupa’nın en kötüsü ve en tehlikelisi’ diye nitelendirdi.

İsviçre

İsviçre’de ise tüm kapalı alanlarda maske takılması zorunlu hale getirildi. İsviçre Sağlık Bakanı Alain Berset “İkinci dalga beklediğimizden daha erken ve daha güçlü geldi, ama hazırlıklıyız” dedi. Ülkede halka açık yerlerde 15’ten fazla kişinin bir araya gelmesi yasaklandı. Sinema ve mağazalar gibi kamusal alanların yanı sıra toplu taşımada da maske kullanımı zorunlu hale getirildi. Evden çalışmanın tavsiye edildiği ülkede, bir önceki haftaya kıyasla vakalar yüzde 150 oranında arttı. 

Avusturya

Avusturya

Avusturya’da da hükümet salgını kontrol altına almak için yeni kısıtlamalar getirme kararı aldı. Açık hava alanlarında 3 bin yerine en fazla 1500 kişinin bir araya gelmesine izin verilebilecek. Kapalı mekanlarda ise binden fazla insan bir araya gelemeyecek. Büyük etkinliklerde maske takmak zorunlu hale getirilecek. Açık alanlarda toplanmalar da 12 kişiyle sınırlandırıldı. Günlük vakaların cumartesi günü rekor düzeye ulaştığı Avusturya’da toplam vaka sayısı 65 bin 927’ye, ölü sayısı 904’e yükseldi.

İspanya

Salgına karşı önlemlerin artırıldığı İspanya’da 86 belediyede karantina veya serbest dolaşıma kısıtlama uygulanıyor. 6,5 milyon nüfuslu Madrid özerk bölgesinde 1 milyon kişiyi etkileyecek şekilde serbest dolaşıma kısıtlama getirilirken, Sağlık Bakanlığı salgının kontrol altına alınması için Madrid yerel yönetimine “genel karantina” kararı almasını tavsiye etti.

Sağlık Bakanlığı, dün 704 bin 209 olarak açıkladığı toplam vaka sayısını bugün 12 bin 272 artışla 716 bin 481 olarak güncelledi. Ayrıca son 7 günde Kovid-19’dan 475 kişinin hayatını kaybettiği ve salgından ölenlerin toplam sayısının 31 bin 232’ye çıktığı kaydedildi.

İrlanda

İrlanda’da artan koronavirüs vakaları endişe yaratıyor. Pazar günü ülkede 1283 yeni vaka kaydedildi. Yeni düzenlemeler, spor salonlarının kapatılmasını, restoranların sadece paket siparişi alacak şekilde çalışmasını, barların sadece dışarıdaki masalara maksimum 15 kişi kabul edebilmesini öngörüyor. İrlanda’da şimdiye kadar toplamda 1852 kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti, toplam vaka sayısı ise 49 bin 962.

İtalya

Pazar günü 11 bin 705 vakayla günlük enfeksiyonların rekor seviyeye yükseldiği İtalya’da, belediye başkanlarına ‘korona yetkileri’ verildi. Başbakan Giuseppe Conte, belediye başkanlarının saat 21:00’den itibaren halka açık meydanları kapatma yetkisine sahip olduğunu duyurdu. İtalya’da Covid-19 kaynaklı ölü sayısı 36 bin 543’e çıktı, vaka sayısı ise 414 bin 240’ı aştı.

Slovenya

Covid-19 vakalarının bir önceki haftaya kıyasla iki katına çıktığı Slovenya’da 30 günlük olağanüstü hal ilan edildi. Salgından en çok etkilenen bölgeler arasında seyahat yasaklandı ve bugünden itibaren saat 21:00-06.00 arasında sokağa çıkma yasağı uygulanacağı belirtildi. İçişleri Bakanı Ales Hojs, halka açık etkinliklerin tamamının yasaklanacağını ve kişi sınırlandırılmasının 10’un altına indirileceğini duyurdu. Ülke genelinde vaka sayısı 13 bin 142’ye, ölü sayısı 188’e çıktı.

Rusya

Korona virüsü vakalarının başkent Moskova‘da yoğunlaştığı Rusya’da, günlük vaka sayısında rekor artış kaydedildi. 15 bin 982 yeni vakanın kaydedildiği ülkede son 24 saat içinde 179 kişi öldü. Rusya’da ölü sayısı 24 bin 366’ya, vaka sayısı 1 milyon 415 bin 316’ya yükseldi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.