YerelDoğa MücadelesiManşet

Süzer Holding’in yasadışı inşaatına MUÇEP’ten tepki: Gökova’dan elini çek

0

Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Gökova Meclisi, Süzer Holding’in Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde yaptığı yasadışı inşaatlara ilişkin bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Tel örgülerle çevrili alanın önünde bir araya gelen beş kişiden oluşan platform heyeti, ‘Muğla Cennet Kalsın” ve “Gökovayı Vermecez” pankartları açtı. Basın açıklaması Serdar Denktaş tarafından okundu.

‘Koruma statüsü gizlice düşürüldü’

Açıklamada Gökova’daki doğal sit alanlarının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından “adeta yangından mal kaçırırcasına gizli yürüttüğü sürecin sonunda, yeniden değerlendirilerek neredeyse tamamının koruma statüsü düşürüldüğü” hatırlatıldı.

Doğal Sit Alanlarının yeniden değerlendirmesinin dayandırıldığı Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporu’nun dört yıl boyunca kamuoyundan gizlendiğini belirten Denktaş, “Nihayet ortaya çıkan bu raporun hem ulusal, hem uluslararası mevzuat, hem de bilimsel etik açısından bir skandal olduğu orta çıktı” ifadelerini kullandı.

‘İlk sonucu Okluk Koyu’nda gördük’

Raporun hazırlanış sürecinde işlenen hukuksuzlukların Sayıştay’ın yeni yayınladığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Denetim Raporunda da net bir şekilde ortaya konulduğu belirtilen açıklamada “Böylesine vahim işleyen bir süreç sonunda yalnıza Gökova değil, Türkiye’nin tüm doğa koruma alanları rant ve betonlaşma baskısı altına sokuldu” denildi.

Değişikliklerin ilk sonucunu Okluk Koyu’nda yapılan Cumhurbaşkanlığı Konutu inşaatı ile gördüklerini belirten Denktaş, “Barselona Sözleşmesi ile koruma altında olan bölge koruma dışına çıkarılarak onbinlerce ağaç katledildi, kara ve deniz ekosistemleri, endemik flora ve fauna bir daha geri gelmeyecek şekilde tahrip edildi. Köylülerin toprakları kamulaştırıldı” dedi.

‘Süzer Holding kaçak yapılaşma başlattı’

Şimdi ise Gökova Sulak Alanı’nın hedef alındığı belirtilen açıklamada “Süzer Holding’in web sitesinde yayınlanan bir proje tanıtım videosunda, Gökova kıyıları üzerinde altı noktada proje hazırlığında oldukları, bu hazırlıkları da Bakanlık ile kol kola yürüttükleri anlaşılıyor” denildi.  Açıklamada şirket tarafından yapılanlar ve yapılmak istenenler şu şekilde anlatıldı:

Tanıtım videosunda kitesurf sporunun yapıldığı Akçapınar sahiline yakın bir bölgede büyük miktarda arazi satın alarak burada turizm amaçlı tesisler inşaa edeceklerini açıkça ilan ediyorlar. İlan etmekle de kalmayıp 15 tane bungalov tırlarla taşınarak bu araziye kelimenin tam anlamı ile ‘gece konduruldu’.  Hiçbir imar izni olmadan, Özel Çevre Koruma hükümlerini, Kıyı Kanunu hiçe sayarak kaçak bir yapılaşma başlattılar.

‘Bölgenin korunması için önlemleri alın’

Açıklamada “Gökova’nın bir dünya mirası olarak titizlikle korunması gereken çok özel bir coğrafya parçası olduğuna inanan Gökova ahalisi, sivil toplum örgütleri olarak bu doğa talanına sessiz kalmayacağımızı, sonuna kadar takipçisi olacağımızı ve durdurmak için her türlü meşru ve yasal mücadeleyi vereceğimizi ilan ediyoruz” ifadeleri kullanıldı. Talepler ise şu şekilde sıralandı:

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı kamu vicdanını yaralayan Muğla Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raoruna verdiğini onayı iptal etmeye; Bakanlığı, Muğla Valiliği’ni, Ula Kaymakamlığı’nı, Muğla Büyükşehir Belediyesi’ni, Ula Belediyesi’ni yetkilerini kullanarak bu yasadışı uygulamaları durdurmaya davet ediyoruz. Doğanın talan edilmesine daha fazla izin vermeyin, Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi’nin korunması için gerekli önlemleri alın.

Yapılan basın açıklaması “Ve Süzer Holding’e sesleniyoruz: Kurdun kuşun yaşam alanlarını sizin rant kapısı yapmanıza izin vermeyeceğiz, Gökova’dan elinizi çekin” ifadeleriyle sona erdi.

 

More in Yerel

You may also like

Comments

Comments are closed.