TürkiyeManşet

Sinop’ta S-400 denemesi yapıldığı iddiası

0
Reuters haber ajansı, bugün S-400 Uzun Menzilli Hava ve Füze Savunma Sistemi‘nin denemesinin yapılması beklenen Karadeniz Bölgesi‘nde füze fırlatıldığını gösteren bir videoya ulaştığını duyurdu. Ajans, ulaştığı görüntülerin Sinop’ta çekildiğini bildirdi.
 
Bu hafta içerisinde yayımlanan Havacılara Bilgi Notu‘nda (NOTAM), Sinop ile Ordu‘nun Ünye ilçesi arasında kalan bölgede füze atışı yapılacağını duyurulmuş ve uçaklara 200 bin feetin altında bu bölgeyi kullanmamaları uyarısı yapılmıştı.
 
Yine bu hafta aynı bölge için Samsun İstasyonu tarafından “atış eğitimi” yapılacağı gerekçesiyle Seyir Duyurusu (NAVTEX) da yayımlanmıştı.
 
Reuters, Milli Savunma Bakanlığı’nın füze denemelerini doğrulamaya ya da yalanlamaya yönelik açıklama yapmadığını belirtti. Sosyal medyada paylaşılan ancak bağımsız kaynaklarca henüz doğruluğu teyit edilmemiş video ve görüntülerde, gökyüzünde atılan bir füzenin bıraktığı izler görülüyor.
 

Reuters’a konuşan Savunma Politikaları Uzmanı Turan Oğuz, video görüntülerindeki dumanın rengi, yoğunluğu ve yönünün ilk incelemelerde S-400 füzeleri ile benzeştiği yorumunu yaptı. Oğuz, duman açısının “hedefin çok yüksek olmadığına” işaret ettiğini belirtti.

ABD, NATO‘nun ortak savunma sistemlerini tehlikeye atacağı gerekçesiyle Türkiye’nin Rusya‘dan S-400 satın almasına karşı çıkmış; Washington, tepki olarak Türkiye’nin F-35 savaş uçakları programına katılımını askıya almış ve Türkiye’yi yaptırım uygulamakla tehdit etmişti.
 
 
 

 

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.