ManşetTarım-Gıda

HDP’den Tarım Bakanı’na: Gıda politikasını değiştirmeyi düşünüyor musunuz?

0

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Dünya Gıda Günü’nde ülkemizdeki gıda politikaları hakkında Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi. 

Kerestecioğlu, önergesinde bu yıl da 16 Ekim Dünya Gıda Günü‘nde açlık, obezite, gıda israfı ve sağlıklı gıdaya erişimin, dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi Türkiye’de de bu alandaki en önemli sorunları oluşturduğuna dikkat çekerek, bu yıl ayrıca  Covid-19 salgınının, sağlıklı ve erişilebilir gıda konusu üzerine daha fazla düşünülmesine neden olduğunu kaydetti.

‘İklim krizi kırsal refahı düşürüyor’

İnsan sağlığını ve biyolojik çeşitliliği tehdit eden kimyasallar, genetiği değiştirilmiş tohumlar ve makinaya dayalı endüstriyel monokültür tarımın, toprağın hızla çölleşmesine, sağlık sorunlarında artışa, biyoçeşitliliğin azalmasına, iklim krizinin derinleşmesine ve çiftçilerin emeklerinin heba olarak kırsalın refahının düşmesine neden olduğunu belirten Kerestecioğlu, geçen hafta, toplumsal muhalefet sonucu geri çekilen ve “gıdayla ilgili yayınlara sansür getirecek” kanun maddelerinin hazırlanmış olmasının, gıda sağlığının endüstriyel gıda şirketlerinin tekelinde olduğunun açık bir örneği olduğunu söyledi. 

HDP’li vekilin Pakdemirli’nin yanıtlaması talebiyle Meclis Başkanlığı’na ilettiği soruları şöyle: 

  • Yerel üretim ve yerel tüketim ile atalık tohumların ve çeşitliliğin teminatı olan küçük çiftçileri desteklemek, Bakanlığınızın hedefleri arasında mıdır?
  • Çeşitlilik (polikültür) odaklı küçük ölçekli üretim için çiftçilere herhangi bir teşvik planı hazırlanmakta mıdır?
  • Doğayla uyumlu, sağlıklı, gıda üretiminin sürdürülebilirliğini esas alan ve bu tür üretim biçimlerini herkes için uygun fiyatlarda erişilebilir hale getirecek tarım yöntemlerini desteklemek için bir çalışmanız var mı?
  • Endüstriyel gıda sistemlerinin yerine; yerel üretim-yerel tüketim ile üretici-tüketici dayanışmasını güçlendirmek ve kooperatifler, gıda toplulukları, üretici pazarları gibi doğrudan pazarlama yöntemlerini teşvik etmek için bir planlamanız var mıdır?
  • Tarladan sofraya gıda israfının önlenmesine yönelik nasıl çalışmalarınız bulunmaktadır?
  • Kırsalda cinsiyet eşitliği ve gençlerin gelişimi için herhangi bir planınız var mı?
  • Konuyla ilgili sivil toplum kuruluşu, kolektif, inisiyatif vb. toplulukların çabalarını destekleyen ve toplumun gıda ile ilgili bilgi edinme hakkını koruyan politikaların hayata geçirilmesi için bir çalışmanız var mı?
  • Evsel organik atıklar, tarımsal hayvansal atıklar ile endüstriyel bazı atıkların organik gübreye dönüştürülerek toprağa kazandırılması amacıyla bazı Avrupa ülkelerinde uygulanan Sıfır Atık Projeleri gibi bir planlamanız bulunmakta mıdır?

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.