ManşetDoğa

Salda Beyaz Adalar bölgesinde göle ve plaja giriş kapatıldı

0
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Burdur Valiliği görevlileri, beyaz kumsalın başlangıcına ahşap bariyer ve halatlar çekerek alanı ziyaretçilerin kullanımına kapattı.
 
Alan görevlileri ve Jandarma ekipleri,yasağın ihlal edilmemesi için bölgede hazır bekliyor. Yasağa rağmen alana girmeye çalışan bazı ziyaretçiler ise görevlilerce uyarılarak kumsalın dışına çıkarıldı.
 
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada koruma çalışmalarının yüksek çevre hassasiyetiyle yürütüldüğü, Beyaz adaların kapatılması kararının bilimsel çalışma kurulunun tavsiye kararı doğrultusunda alındığı belirtildi. Açıklamada, öncelikli olarak gölün stromatolit oluşumuna neden olan jeobiyokimyasal sürecin devam ettiği etkisi veren Beyaz Adalar bölgesinde, 15 Ekim itibarıyla suya girme yasağı getirildiği hatırlatıldı.

‘Seyir terasları projelendirildi’

Çevre Bakanlığı, seyir teraslarının da projelendirildiğini, Valiliğin yaptırdığı günübirlik ihtiyaçlara hizmet eden birimlerin kaldırılarak daha geride sökülüp takılabilir, ahşap üniteler yerleştirileceğini açıkladı. Alanda suya giriş yasaklandığı için duş ve soyunma kabinleri bulunmayacak, mevcut eski tuvaletler kaldırılarak ahşap yeni tuvaletler yapılacak. 

Salda Gölü kıyısında sigara içmenin de yasaklandığı belirtilen Bakanlık açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

Alanın kontrolü için 7/24 kamera sistemi kuruldu. 2018’de araçlar göl kıyısına k adar girmekte ve doğal dokuya zarar vermekteyken araçların girişi ahşap bariyerler yapılarak engellendi, kumsal korundu. Alanda kontrolsüz ve plansız kullanımlar engellendi, mevzuata aykırı yapılaşmalar kaldırılarak görüntü kirliliği temizlendi. Çöp konteynerleri konularak, çöp toplama araçları alındı, sıfır atık yönetimi oluşturuldu. Atık suların toplanmasını sağlamak amacıyla vidanjörler alındı. Alanın otopark ihtiyacı, 2 kilometre uzaklıkta sit alanı dışında, bir alanda çözümlendi. Yapılan çalışmalar ve alınan tedbirler neticesinde Salda Gölü su kalitesi iyileştirildi. Salda Gölü’ne ilişkin çalışmalar, Bakanlığımızca daha da sıkı tedbirler alınarak Salda Gölü korunmaya devam edilecektir.”

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.