DoğaManşet

Cengiz Holding’in siyanür havuzu kurmak istediği bölge yanıyor

0

Haber: Uğur Karakuş

Cengiz Holding’in siyanür havuzu kurmak istediği Artvin’in Murgul ilçesine bağlı Damar köyü yakınlarındaki ormanlık alanda sabah saatlerinde yangın çıktı. Orman yolu olmadığı için müdahale edilemeyen yangın, rüzgârın etkisiyle yayılmaya devam ediyor.

Yerel kaynaklar, orman yolu olmadığı için yangına hala müdahale edilemediğini belirterek şunları söyledi:  “Yangın daha geniş bir bölgeye yayılmaya devam ediyor. Rüzgârın da etkisiyle yangın ikiye bölündü. Çıkış sebebi bilinmemekle birlikte resmi olarak da bir açıklama yapılmış değil. Yangının daha geniş bir alana yayılmaması, köylere yangının sıçramaması için bir an önce yangına müdahale edilmesini bekliyoruz.” 

Yangına müdahale edilmediğini ve görüştükleri yetkililerin müdahale etmemek için tuhaf gerekçeler sunduklarını öne süren yerel halk, yetkililerin yangının sadece çalılık alanda olduğunu ve kontrol altına alındığını söylediklerini belirtti. 

Bölgedeki habercilere göre ise yangın kontrol altına alınmış değil. Yöredeki köylüler, dumanların Damar Köyü’nü aştığını ve Murgul’a kadar geldiğini anlatıyor. Habercilerin aktarımına göre, etrafta yoğun bir duman ve yanık kokusu bulunuyor.

Köylüler ormanlık araziye itfaiye araçları giremediği için helikopter istediklerini belirtti: “Burada ağaçlar sık olduğu için söndürme çalışması da yapılamıyor. Helikopter istediğimizi söylediğimizde, 10 hektarı bulmadan helikopter gönderemiyoruz şeklinde bir cevap aldık. Herhangi bir söndürme çalışması yok. Yangına müdahale yok şu anda.”

Yangının,  Damar köyüne yaklaşık 2 km uzaklıktaki Kabaca köyüne sıçradığı da öğrenildi. 

Bölgeye siyanür havuzu kurulması gündemde 

Damar köyü, uzun bir süredir Cengiz Holding’in siyanür havuzu kurmak için göz diktiği bir bölge.

Geçtiğimiz haftalarda AKP’li Murgul Belediye Başkanı Hasan Çavuş, 2014’te Murgul Siyanüre Hayır Platformu’nun direnişi ile geri çektirilen projeyi yeniden gündeme getirerek halkı ikna çabasına girişmişti. 

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.