Kültür-SanatManşet

İBB Şehir Tiyatroları’nda sergilenecek ilk Kürtçe oyuna kaymakamlık yasağı

0

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları tarafından pandemi döneminde özel tiyatrolara destek olmak için sahnesini tiyatro oyunları için açtığı projesi kapsamında yer alan “Bêrû” (Yüzsüz) isimli Kürtçe tiyatro oyunu yasaklandı.

Gaziosmanpaşa Emniyet Müdürlüğü tarafından ve 5442 sayılı Kamu Güvenliği Kanunu ve 2911 sayılı Toplantı Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet gerekçesi ile yasaklama talep edilen kararı, Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı İBB Şehir Tiyatrosuna iletti.

Açıklamada kararın gerekçesi  “Yapılmak istenen tiyatro etkinliğinin genel kamu düzenini bozabileceği değerlendirildiğinden, ilçemiz sınırları içerisinde huzur ve güvenliğin, kişi ve dokunulmazlığının tasarrufa müteallik emniyetin, kamu esenliğinin sağlanması amacıyla” olarak belirtildi.

Şahin: Yasal haklarımızı kullanacağız

TJN tiyatro topluluğundan Ömer Şahin bianet’ten Ferid Demirel’e yaptığı açıklamada, bu karara karşı hukuk ve yasal bütün haklarını sonuna kadar kullanacaklarını söyledi.

Şahin daha önce de TJN’nin bir oyununun yasaklandığını bu yasaklama kararına karşı hukuki süreci başlattıklarını ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından Türkiye’nin yasaklamadan dolayı kendilerine tazminat ödemek zorunda bırakıldığını belirtti.

Nazmi Karaman‘ın yönetip Rugeş Kırıcı, Ömer Şahin, Rewşan Apaydın ve Cihat Ekinci ile birlikte oynadığı oyun eğer yasaklanmasaydı Şehir Tiyatroları’nın 106 yıllık tarihinde bilinen ilk Kürtçe oyun olacaktı.

İmamoğlu: Daha önce de oynandı

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ise yasağa tepki gösterdi ve Dario Fo’nun oyununun daha önce Devlet Tiyatroları’nca da sahneye konulduğunu hatırlattı:

Kırmızı bülten ile aranan bir terör örgütü üyesinin televizyonda çıkıp açıklama yapması serbest. Kürtçe bilen vatandaşlarımızın gidip izleyeceği bir oyunu oynatmak yasak, suç. Böyle bir şey olmaz. Devlet aklı, devleti yönetenlerin ortaya koyduğu bu akıldır.

(…) Aynı oyun, Devlet Tiyatroları tarafından oynanmış 2014 yılında. Bu oyun, Kürtçe olarak aynı grup tarafından en az 20-30 kez oynanmış. 3-4 yıldır oynuyorlar. Dario Fo’nun, bu oyunu, Devlet Tiyatroları tarafından oynanmış. Türkçe oynanmış. Şimdi Kürtçe oynanacak. Ne farkı var? O bakımdan, çok yanlış bir iş, çok kötü bir tarif yapılmış. Yargıya gidecekmiş. E gitsin. Yargıda göreceğiz bakalım ne olacak?

You may also like

Comments

Comments are closed.