ManşetEkoloji

Pakdemirli: Hatay’da yanan arazinin tamamı yeniden ağaçlandırılacak

0
Fotoğraf: AA

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Hatay’daki 400 hektarlık alanda etkili olan ve 33 saat sonra kontrol altına alınabilen yangına ilişkin açıklama yaptı.

Yanan alanların bir metrekaresinin dahi başka bir amaçla kullanılmayacağını belirten Pakdemirli, bütün arazinin yeniden ağaçlandırılacağını bildirdi. Bakan ayrıca diğer illeri de 11 Ekim’de “Geleceğe Nefes” kampanyası altında fidan dikmeye davet etti.

Hatay’da çıkan orman yangınının herkesi derinden üzdüğünü bildiren Pakdemirli “Kimi vatandaşlarımızın evi, iş yeri veya eşyası zarar görürken, en büyük tesellimiz vatandaşlarımızın canına zarar gelmemesi olmuştur. Her iki yangının da söndürülmesinde canla başla çalışan orman yangınları ile mücadele ekiplerimiz başta olmak üzere, bizlerle birlikte olan vatandaşlarımıza, kurum ve kuruluşlarımız ile belediyelerimize gönülden teşekkür ediyorum” dedi.

‘Yanan orman alanları Anayasa koruması altında’

Yanan orman alanlarının Anayasa’nın 169’uncu maddesi gereği yeniden ağaçlandırılmak zorunda olduğunu ve Anayasal koruma altında olduğunu hatırlatan Bakan, Hatay ilimizde 2020 yılında yanan alanlarda da bir yıl içerisinde yaklaşık 5 milyon adet fidanın toprakla buluşturulması sağlanacaktır” dedi.

Pakdemirli, “Ayrıca her bir bölgemizin farklı iklim yapısı ve ekosistemi mevcut olduğundan bu alanların yeniden ağaçlandırılmasında hangi tür ve vasıfta fidanların kullanılacağını da Orman Genel Müdürlüğü’müz planlamakta ve hazırlıklarını yapmaktadır” ifadelerini kullandı.

Açıklamanın devamında diğer illeri de fidan dikmeye davet eden Pakdemirli, “Bununla birlikte, ülkemizdeki orman yangınları konusunda duyarlılık gösteren tüm vatandaşlarımızı sadece Hatay’da değil; kendi illerinde de 11.11.2020 tarihinde ‘Geleceğe Nefes’ kampanyasında fidan dikmeye davet ediyorum” dedi.

Yavaş: Hatay’a 32 bin fidan bağışı

Yangınların ardından açıklama yayınlayan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da Hatay’a fidan desteğinde bulunacağını açıklamıştı.

Yavaş paylaşımında “Hatay’daki yangın yüreklerimizi sızlattı. Doğanın yeniden yeşile kavuşması için 32 bin mesai arkadaşımız adına Hatay’a 32 bin fidan bağışında bulunuyoruz. 29 Ekim’de de Milli Mücadele’nin karargahı Ankara’mızda ‘Yeşilin Başkenti’ projemizi başlatacağız” demişti.

 

Neler yaşandı?

Hatay’daki orman yangını 9 Ekim Cuma günü saat 10.15 sıralarında Belen ilçesinin kırsalında başladı. Saatte 70 kilometreye varan rüzgar nedeniyle sekiz farklı noktada başlayan yangın kısa sürede büyüdü.

Yerleşim yerlerini de tehdit eden yangın sebebiyle 542 kişi tahliye edildi. Yangın 33 saat sonra kontrol altına alınabildi.

Kendilerini Ateşin Çocukları ismiyle tanıtan PKK sempatizanı bir inisiyatifin yangınları çıkaran kişileri selamladıklarını belirten bir açıklama yayınlamasıyla birçok kişi yangından PKK’yı sorumlu tuttu.

Kundaklama anını gösterdiği iddia edilen videoların doğru olmadığı teyit.org tarafından doğrulandı. Yanan bölgelerin maden ruhsatı verilen yerleri içermesi sebebiyle ortaya atılan bir başka iddia ise bölgelerin maden için yakıldığına dair oldu.

Hatay Valiliği ise konuyla ilgili sabotaj olduğuna dair bir delil olmadığına dair açıklama yayınladı. Soruşturmanın devam ettiğini belirten Valilik, dört şüphelinin gözaltına alındığını iki kişinin ise serbest bırakıldığını açıkladı.

Trafolar yangına sebep olabilir

Yangının ardından yaşanan bir başka gelişme ise yanan bölgelerdeki trafoların yetersiz oluşuna dair yazılan dilekçelerin ortaya çıkması oldu.

Hürriyet’ten Fatih Çekirge yazısında trafolarda zaafların yangına sebep olacağına dair TEDAŞ’a dilekçeler yazıldığını aktardı. Yazıda yüksek gerilim hatlarındaki zaaflar sebebiyle 2019 yılında da yangınlar çıktığı belirtildi.

Yangınlar Lazkiye’de de etkili oldu

Öte yandan hafta sonunda yangınlar yalnızca Hatay’da değil Suriye’nin Akdeniz kıyılarında da etki göstermişti. Özellikle Hatay sınırına yakın Lazkiye kırsalı Kelez ve Murtlu bölgelerindeki ormanlık alanın iki noktasında başlayan yangın yaklaşık iki boyunca devam etti.

İstanbul Politikalar Merkezi İklim Çalışmaları Koordinatörü ve aynı zamanda gazetemizin iklim krizi editörü Ümit Şahin, yaptığı paylaşımda bölgede gözlemlenen yangınlar ile Eylül ayı sıcaklık anomalisi ve MeteorolojiGenel Müdürlüğü kuraklık haritasındaki kesişmelere dikkat çekti.

 

 

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.