EmekManşet

Maden işçilerinin Ankara’ya yürüyüşüne polis ve jandarma müdahalesi

0

Karaman Ermenek’te bir yıldan daha fazla süredir maaş ve tazminatlarını alamayan Cenne ve Seba maden ocaklarında çalışan işçiler ile Manisa Soma’da yaklaşık sekiz yıldır tazminatları ödenmeyen Uygar Madencilik işçilerinin Ankara’ya yürüyüşü başladı.

Ermenek’teki madencilerin yürüyüşüne jandarma, Soma’daki madencilerin yürüyüşüne de polis müdahale etti. Ermenek’te, jandarmanın plastik mermi ve gazlı müdahalesi sonucu 3 maden işçisi yaralandı.

Cengiz Topel Meydanı‘ndan Soma Maden Şehitliği’ne yürüyüş yapmak isteyen yaklaşık 100 kişilik madenciye polis Manisa Valiliği İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’nun almış olduğu 06-20 Ekim tarihleri arasında yürüyüş yasağı kararı ile izin vermedi.

‘Pandemide madenler bir gün dahi kapanmadı’

İşçilerin yürüyüşüne destek olan CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu polis engeline isyan etti. Kararın pandemi ile ilgisi olmadığını belirten Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu Sözcü’nün aktardığına göre şunları söyledi:

Yıllardır biz bu meydanda yıllarca hep basın açıklaması yaptık. Ama bu zamana kadar hiç böyle bir basın açıklaması yapmamıştık. Buradaki eylemci sayısından ve insandan fazla asker ile polis var.

Yasağın pandemiye değil eyleme yönelik alındığını belirten Bakırlıoğlu, “Eylemi engellemekle alakalı bir karar. Şu anda 15 bin madenci madenlerde. Pandeminin başından beri madenci çalışmaya devam etti. Bir gün dahi kapanmadı madenler” ifadelerini kullandı.

İşçiler oturma eylemi başlattı

Açıklamanın ardından CHP’li Vehbi Bakırlıoğlu ile bir grup madenci yürüyüş iznini verilmesi için Soma Kaymakamı Fatih Akkaya ile görüşmeye başladığı öğrenildi. Görüşmelerin devam ettiği belirtilirken, Somalı tazminat mağduru madenciler ise Cengiz Topel Meydanı’nda oturma eylemi başlattı.

Bağımsız Maden İş tarafından yapılan paylaşımda işçilerin bugün de eylemlerine devam ettiği bilgisi paylaşıldı. Açıklamada “Ankara yürüyüşümüzün ikinci günündeyiz, direniş alanına çevirdiğimiz Soma mezarlıkta sabah kahvaltımızı yaptık. Yolumuzun kesildiği yerden ayrılmıyoruz, tüm işçi ve işçi dostlarını desteğe yanımıza bekliyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Ermenek’te jandarma müdahalesi

Ermenek’te dün (12 Ekim) sabah saatlerinde aileleriyle birlikte maden ocağı önünde toplanan maden işçilerinin yürüyüşüne Jandarma ekipleri plastik mermi ve biber gazı ile müdahale etti. Yaşanan arbede sonucunda 3 işçi yaralandı.

İşçilerin eylemine destek veren Bağımsız Maden İş Genel Başkanı Tahir Çetin, “Gereken yerlere sorunlarımızı ilettik ama kimse bizi dinlemedi. Yürüyüşümüzü Valilere aktarmamıza rağmen şu an yürüyüşümüze Jandarma tarafından 200 metre kala yolumuz kesildi. Biz kararlıyız. Valiliğe sunduğumuz belgelerin karşılığını alıncaya kadar mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz” dedi.

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.