KentEkolojiManşetTürkiye

Yeşil duvarlar yerini ‘konuşan duvarlara’ bırakıyor

0

İstanbul‘da karayolları boyunca belli yerlere yapılmış olan ve 2010 yılından bu yana devam eden yeşil duvar uygulamaları İstanbul Büyükşehir Belediyesi‘nin (İBB) kararıyla kaldırılıyor. Getirdiği ekonomik yükün ekolojik yararına göre ağır olduğu belirtilen alanların kaldırılmasıyla boşalan duvarlara grafitiler yapılacak.

Belediye’nin başlattığı ve yeşil duvarların yerini alcak olan “Konuşan Duvarlar Projesi”, İBB Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı Prof. Dr. Yasin Çağatay Seçkin tarafından Kadıköy Fikirtepe’de düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna tantıldı.

‘Sadece görsel etkisi var’

İstanbul’daki peyzaj alanlarının daha etkili kullanılabilmesi konusunda yaptıkları araştırmalar kapsamında öncelikli olarak tadilat gerektiren yeşil duvarları dönüştürmeye başladıklarını söyleyen Seçkin, duvarların İstanbul’a yıllık 12 milyon liralık bir bakım masrafı olduğunu, bunun sekiz milyonunun ilaçlama ve gübre maliyetinden oluştuğunu ifade etti.

Duvarların insanlara uzaktan sadece görsel etki yaptığını belirten Seçkin, “Hesaplamalarda, 45 bin metrekare dikey bahçe yerine aynı parayla 400 bin metrekare aktif yeşil alan yapabileceğimizi fark ettik. Bu nedenle, öncelikle sökülen veya sökülüp yeniden yapılması gereken duvarları kaldırmaya başladık. Bu sayede bakım maliyetlerimizde önemli ölçüde azalmaya başladı” diye konuştu.

Sanatçıların eliyle renklendirilecek

Seçkin ayrıca yeşil duvarların hava kalitesi ve ses izolasyonu ilişkilerini de araştırdıklarını, bitkilerin dış mekanda ses izolasyonu sağlamadığını dile getirdi:

Toprağın olduğu noktalarda yeşil duvar uygulamalarına hava kirliliği stresine dayanabilen sarmaşık ve yer örtücü bitkilerle devam ediyoruz. Amacımız, mümkün olduğu kadar ekosistemle barışık, sürdürülebilir, ekolojik, teknik ve ekonomik anlamda doğru çözümler üretmek.

Seçkin, yeşillendirmenin ekolojik ve ekonomik olmadığı alanlarda duvarları sanat faaliyetlerine açtıklarını vurguladı:

Salgın döneminde sanat ve sanatçıların durumu da aşikar. Sanatçılarımızla işbirliği içinde böyle duvarlarımızı görsel bir kaliteye ulaştırma çabası içindeyiz. Bunu da sponsorlar aracılığıyla yapıyoruz. Bakım maliyetlerinden kurtulduğumuz gibi İBB bütçesinden bu çalışmaya bir kaynak ayırmıyoruz.

More in Kent

You may also like

Comments

Comments are closed.