Doğa MücadelesiManşetYerel

Kırklareli Kapaklı köyünde kalker ocağı için on binlerce ağaç kesilecek

0

Kırklareli Kapaklı köyünde Bakırcılar Madencilik İnşaat Sanayi ve Ticaret tarafından işletilen kalker ocağının kapasite artırımı için ÇED olumlu kararı verildi. ÇED raporuna göre proje çerçevesinde 31 bin 824 adet ağaç Orman Bölge Müdürlüğü nezaretinde kesilecek.

Nihai ÇED raporunda yer alan bilgilere göre proje bedeli 900 bin TL. Toplamda 44 milyondan fazla kalker üretimi yapılacak projenin ömrü ise 29 yıl. Raporda yapılan piyasa araştırmaları neticesinde, 3 buçuk milyon kâr elde edileceğinin hesaplandığı belirtildi.

‘İstanbul’a su değil is ve duman gelir’

Doğa mücadelelerinde her zaman yerelin yanında olduklarını söyleyen Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Göksal Çidem, köy muhtarlarının ÇED olumu kararına karşı açacağı davaya Meclis olarak destek vereceklerini söyledi. Çidem İstanbulluları da kalker ocağına karşı mücadeleye ses vermeye çağırdı: 

Istrancaları koruyamazsak, buradaki ormanlar talan edilirse su ve hava İstanbul’a zor gelir çünkü barajlar suyu da rüzgarı da buradan alıyor. Bu ormanlar yok edilirse artık İstanbul’a is gelir duman gelir.

Bir orman, iki ülke

Istranca Ormanları‘nın Türkiye’nin komşusu Bulgaristan’da dikkatle korunduğuna dikkat çeken Çıdem, iki ülkenin doğaya yaklaşımındaki farklılığı da şu sözlerle vurguladı:

Bulgaristan’daki Istrancalarda su kaplumbağaları için dahi koruma alanı var. Orada levhalarla insanlara “Dikkat, hayvan çıkabilir” diye yazıyorlar, bizde ise aynı ormanlarda “Dikkat, kamyon çıkabilir” yazıyor. Aynı ormanın bir tarafında öyle diğer tarafında böyle bir uyarı varsa, bir şeyler yanlı demektir.

Tesis hakkında 2017 yılında ÇED gerekli değildir kararı alınmış, 21,34 hektarlık alanda yılda 250 bin ton kalker üretilen ocak için kapasite artırımı talebinde bulunulmuştu. Faaliyet alanını 98,7 hektara, üretimi ise yılda 1 buçuk milyon tona çıkaran şirket için son olarak ÇED olumlu kararı verildi. Dört kattan fazla artan faaliyet alanının tamamı orman ve tarım arazisi içerisinde yer alıyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.