ManşetDoğaHayvan Hakları

‘Carettaların haykırışı’ fotoğraflara yansıdı

0

Haber: Abidin Yağmur 

Mersinli belgesel fotoğrafçısı Sercan İngilok, ‘Carettaların Haykırışı’ adını verdiği foto-belgeselde, caretta caretta kaplumbağalarının daha yumurtadan çıkar çıkmaz insanlara karşı vermek zorunda oldukları hayatta kalma mücadelesini anlatıyor. 

Belgeselin çekimlerini Anamur’da yapan İngilok, “Belgesele başlamadan önce insan kaynaklı olası sorunları not ettim. Not ettiklerimin hepsiyle Anamur’da karşılaştım. Koskoca şehirde sadece birkaç insanın bu meseleyi dert etmesi beni çok etkiledi” diyor.

Beşinci belgeselini Youtube üzerinden ve İfsak Blog desteğiyle sosyal medya üzerinden meraklılarının beğenisine sunan İngilok, bu kez Anamur’da, 14 yıldır her gün sahilde 10 kilometre yürüyerek caretta caretta kaplumbağalarının yuvalama alanlarını tespit eden, bunları kendi olanaklarıyla numaralandırıp korumaya çalışan Ayşe Belpınar’ın tanıklıkları üzerinden soruna odaklanıyor.

Belpınar, bugüne kadar gördüklerini “Cam şişeleri kırıyorlar, kaplumbağa yuvalarının içine sokuyorlar.  Geceleri bazı insanlar yuvaların içine idrarlarını bırakıyorlar. Arabalar sahile girip dolaşıyor. Şezlonglar bir iki sıra geri çekilse ya da en azından geceleri toplasalar. Biz insanlar carettalar ile birlikte yaşamayı öğrenmeliyiz. Sahiller geceleri carettaların, gündüzleri insanların olmalı” şeklinde özetliyor. Sercan İngilok da Belpınar’ın dikkat çektiği bu sorunları çarpıcı fotoğraflarla izleyiciye sunuyor.

Dünyadaki ilk dakikalarında feci şekilde ölüyorlar

İngilok’un beşinci çalışması olan ve İfsak Blog desteğiyle Youtube üzerinden yayınlanan fto belgeselde, Anamur Belediyesi’nin, kaplumbağa üreme alanı olan kumul alana başka yerden kırmızı toprak getirip yapay bir tabaka oluşturması, başka yerden sökülen ağaçları dikmesi ve bölgeyi çimlendirmeye çalışması da, buna karşı çevrecilerin verdiği mücadele de anlatılıyor. 

Belgeselin son bölümünde yönetmen Sercan İngilok ile Ayşe Belpınar arasındaki whatsapp konuşmasının görüntüsüne yer veriliyor..

Bu bölümde Sercan İngilok’un son durumları sorduğu Ayşe Belpınar, yumurtalardan çıkan yavruların insan kaynaklı ışıklar nedeniyle yollarını şaşırdıklarını, denize gitmek yerine yola gittiklerini ve araçların altında ezildiklerini anlatıyor. Belgesel, dünyadaki ilk dakikalarında araçların altında kalarak can veren yavru kaplumbağaların görüntüsüyle sona eriyor.

Anamur’daki en büyük sorun insanlar 

Çalışmasını kitap haline getirmek istediğini ancak ekonomik zorluklar nedeniyle bunu yapamadığını anlatan İngilok foto belgesel çalışması hakkında şunları söylüyor: 

“Mersin’de 5 tane yuvalama sahili var. Silifke Dalyan dışında tüm sahillerde çalıştım. Gittiğim her yerde gönüllüler vardı, onlarla iletişime geçtim.  Kazanlı sahili ve Alata sahili görece daha iyi. Kazanlı’da yengeçler, köpekler gibi doğal etkenler vardı. Ama Anamur’da insan kaynaklı bir müdahale vardı. Anamur üzerinden insan kaynaklı sorunları öne çıkarmak istedim. Ama insan kaynaklı etkenler sadece Anamur’da değil. Her sahilde bunlar yaşanıyor. 

Belgesele başlamadan önce insan kaynaklı olası sorunları not ettim. Not ettiklerimin hepsiyle Anamur’da karşılaştım. Ama planlamadığım şeyler de oldu. Bir dükkanın ışığının ya da sahilde ateş yakmanın bu canlıları nasıl etkilediğini de gördüm.  Anamur sahili caretta caretta kaplumbağaları için önemli bir yer ve maalesef bir avuç insan mücadele ediyor.

Koskoca şehirde sadece birkaç insanın bu meseleyi dert etmesi beni çok etkiledi. İnsanlarla carettalar bir arada yaşayabilir ama işletmeler buna olanak vermiyor. Şu an Anamur’da caretta carettalar için en büyük risk insan faktörü. Şezlonglar, işletmelerin beyaz ışıkları., sahile giren arabalar, yuvaları tahrip eden insanlar. Ve bunlara karşı tek başına mücadele eden gönüllüler. Foto belgeselde buna dikkat çekmeye çalıştık.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.