YerelEkolojiManşet

Arhavi Pilarget Vadisi’ne HES’e AKP-MHP onayı

0

AB Enerji Üretim Şirketi tarafından Artvin’in Arhavi ilçesine bağlı Pilarget Vadisi’nde yapılmak istenen Saka I-II Hidroelektrik Santrali (HES) projesinin imar planı, 9 Ekim 2020 tarihinde yeniden Artvin İl Genel Meclisi’nde görüşülerek AKP ve MHP grup oylarıyla kabul edildi.

AKP Arhavi İl Genel Meclis üyesinin grubuna karşı oy kullandığı oylama sonucunda 11’e 10 oyla HES için imar izni çıktı. 

Yerel Nabız gazetesinden Gençağa Karafazlı‘nın aktardığına göre,  Arhavi ADOKOP ve Pilarget Doğa ve Yaşam Derneği her türlü hukuki mücadeleyi sürdüreceklerini yaşam alanlarını sonuna kadar savunacakları gelecek hafta ise Rize İdare mahkemesine başvuracaklarını belirtti. 

İlk oylamaya CHP’li üyeler katılmamıştı  

Artvin İl Genel Meclisi’nin 10 Temmuz 2020 tarihinde yapılan oturumuna saatler kala gündeme getirildiğinden dolayı Cumhuriyet Halk Partili üç  encümenin katılamadığı toplantıda AK Parti-MHP grubundan iki ret, bir  çekimser oyu gelmiş ve 1 oy farkla HES için imar izni çıkmıştı. 

Vadide bulunan Balıklı, Ulukent, Sırtoba, Derecik ve Üçırmak köyü muhtarları ile Pilarget Doğa ve Yaşam Derneği 10 Temmuz 2020 tarihli il genel meclisi toplantısının hukuka aykırı olduğunu belirterek HES için verilen imar iznine itiraz ederek yeniden oylama yapılmasını istedi. 

9 Ekim’de yapılan Meclis oturumunda yeniden gündeme getirilen Saka I-II HES projesine daha önce ret ve çekimser oy kullanan AKP ve MHP’li üyeler, bu sefer HES imar iznine onay verdiler. AKP  Arhavi İl Genel Meclis üyesinin grubuna karşı oy kullandığı oylama sonucunda 11’e 10 ile HES Için imar izni çıktı. 

Bölgedeki afet riski ve projeye karşı toplanan 459 imzanın göz önünde bulundurulmasını talebiyle imar planının iptalini isteyen İmar ve Bayındırlık Komisyonu da bir rapor hazırlayarak Artvin İl Genel Meclisi’ne sunmuştu. 

İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun hazırladığı raporda, Üçırmak köyünde 16, Arlı köyünde 1, Balıklı köyünde 9, Derecik köyünde 18 ve Ulukent köyünde 7 olmak üzere toplam 50 konut bulunduğu ifade edilmişti.

AKP’li üye: HES buradaki yaşamı yok eder  

İl Genel Meclisi görüşmesinden bir gün önce yapılan toplantıda Yusufeli Kılıçkaya Köyü’nde yapılması planlanan HES projesine “evet” oyu veren AKP Arhavi İl Genel Meclisi Üyesi ve İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı Hüseyin Uzunhasanoğlu, projenin vadideki yaşamı yok edeceğini belirterek AKP’li diğer üyelerden destek istemişti.  

Uzunhasanoğlu meclis toplantısı sonrası yaptığı açıklamada şunları söylemişti: “Grubumuzun görüşü HES’in olmasından yana, benim görüşüm ise bu HES’in toplumu gereceğini, toplumu böleceğini, yaşam alanı içerisinde yapılacak çalışmanın insanlara zarar vereceğini düşündüğüm için ben buna hayır dedim. Vadiye çıktım, ağladım. Burada HES yapmak yaşamı yok etmektir.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a projenin yapılmaması için destek olması çağrısı yapan  AKP’li Meclis üyesi, “Beni kimse aramadı. AKP il başkanının kendi  dünya görüşü var ve buna göre davranıyor. AKP il başkanlığı Türkiye’de hiçbir HES’e hayır denmeyeceği tezini savunuyor. Ben vicdani sorumluluğumu yerine getirdim” dedi.

Uzunhasanoğlu, Yusufeli Kılıçkaya Köyü’nde Ata HES Mühendislik Müşavirlik Enerji Sanayi ve Ticaret LTD Şirketi tarafından yapılması planlanan Aydın Regülatörü HES projesi’ne ise “evet” oyu vermişti. 

CHP: HES’ler kırmızı çizgimizdir 

Bir önceki toplantıya katılamadıkları için suçlanan CHP’nin Meclis grubu adına konuşan Hopa İl Genel Meclisi Üyesi Murat Özçep ise şunları söyledi:  

 “10 Temmuz günü yapılan toplantıda Pilarget HES gündemde yoktu. Ben İstanbul’da bir toplantıdaydım. Bir üyemiz annesinin rahatsızlığından, diğer üyemiz ise kendi tedavisinden dolayı o gün o toplantıda bulunamadı. Gündemde olduğunu bilseydik, nasıl katılmazdık? Bizim Artvin’de HES’ler kırmızıçizgimizdir.”

Yusufeli Kılıçkaya HES projesinin 12’ye 9 oyla geçtiğini söyleyen Özçep,  “Yusufeli’ne evet diyen AKP encümeni Arhavi’ye hayır dedi. Bizim için; benim de köyüm olsa, başkasının köyü de olsa hayır diyecektik. Arhavi’deki dere de bizim bir varlığımızdır, Yusufeli’deki dere de, Şavşat’taki dere de bir varlığımızdır. Biz dereleri böyle görüyoruz ve böyle korumaya da devam edeceğiz” diye konuştu. 

Yeşil Artvin Derneği: Sadece kendi derelerindeki HES’lere karşılar 

AKP’li Meclis üyesinin Yusufeli Kılıçkaya’daki HES için sakıncası yok derken Arhavi için hayır demesini değerlendiren Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan da şu değerlendirmeyi yaptı: “Gerçekten inanılmaz bir durumdu. Oradaki insanların ve canlıların bir değerinin olmadığını anlamış olduk. Sadece kendi köyü olduğu için itiraz ediyor. Oradan gerisinin bir önemi olmadığını ifade etmiş oldu.” 

Arhavili çevre örgütleri ve aktivistler,  projenin hayata geçmesine karşı her türlü hukuki mücadeleyi sürdürecekleri, yaşam alanlarına yönelik her türlü hukuk dışı saldırıya karşı vadideki bütün yurttaşlarla beraber direneceklerini ve gelecek hafta Rize İdare Mahkemesi‘ne başvuracaklarını kaydetti. 

More in Yerel

You may also like

Comments

Comments are closed.