ManşetEnerjiYerel

Çayırhan B Termik Santrali’ne ilişkin plan değişikliklerine mahkeme engeli

0
Çayırhan B Termik Santrali
Çayırhan B Termik Santrali

Mahkeme, Nallıhan Kuş Cenneti‘nin yakınına kurulması planlanan, ekosisteme büyük zararlar verecek olan Çayırhan-B Termik Santrali‘ne ilişkin plan değişikliklerini iptal etti.

Santralin, Ankara‘nın Nallıhan ilçesine bağlı Uluköy ve Karaköy Mahalleleri sınırları içerisinde yaklaşık 740 ha büyüklüğündeki bir alanda Çayırhan-II Linyit Sahasındaki kömürün değerlendirilmesi amacıyla kurulması planlanıyordu.

Bu doğrultuda hazırlanan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliklerini Mimarlar Odası Ankara Şubesi yargıya taşımıştı. Değişiklikleri inceleyen Ankara 6’ncı İdare Mahkemesi söz konusu değişikliklerin iptaline karar verdi.

Karakuş: Mahkeme bilimden yana karar verdi

Kararı değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Bilim ve teknikten aldığımız güçle kamu yararını ve doğal ve kültürel değerlerimizi  savunuyoruz. Verdiğimiz hukuk mücadelesinin sonuç verdiğini görmek bizi mutlu ediyor” ifadelerini kullandı.

Santralin çevre, tarım, su kaynakları ve deprem riski açısından büyük bir tehdit oluşturduğunu belirten Karakuş Tezcan “Mahkeme gerekçesinde söz konusu imar planı değişikliklerinin, kamu yararına, planlama esaslarına ve dolayısıyla hukuka aykırı olduğunu vurgulamıştır.  Yargı bilimden yana tavır koymuş ve bilirkişi raporunu esas almıştır’’ dedi.

Plan Kuş Cenneti’ni görmezden geldi

Kararda ek bilirkişi raporunda, “dava konusu planlarda çevresel değerlerin göz önüne alınmadığı, plan açıklama raporunda Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği’nde bulunan araştırmalara yer verilmediği, ÇED raporunda yer alan önerilerin plan açıklama raporuna yansıtılmadığı, devamında Bakanlığın hazırlattığı diğer raporlarda ki verilerin plan açıklama raporuna yerleştirilmediği” ifadelerine yer verildi.

‘’Mahkemenin çevre dersi veren bilirkişi raporunu esas alması hukuka alan inancımızı perçinlemiştir’’ diyen Candan, dava konusu plan açıklama raporunda Kuş Cenneti’nden bahsedilmediğini, ayrıca diğer flora ve fauna özellikleri yer almadığı gibi müdahale biçimlerinin de bulunmadığını, planlama alanı ve yakın çevresi için depremsellik konusunda da hiçbir araştırma yapılmadığını ve  bunların bilirkişi raporunda da yer aldığını hatırlattı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.