EkolojiBilim-TeknolojiDünyaManşet

Antarktika üzerindeki ozon tabakası deliği maksimum seviyesine ulaştı

0

AB‘nin Yeryüzü Gözlem ve İzleme Programı dün yaptığı açıklamada Antarktika üzerindeki ozon tabakası deliğinin yıllar içerisindeki en büyük ve derin seviyesine ulaştığını söyledi.

Programın başkanı Vincent-Henri Peuch yaptığı açıklamada, ozon deliğinin son 15 yılın en büyükleri arasında olduğunu söyledi:

2020 yılındaki ozon deliği büyüklük açısından 2018’dekine benziyor  ve kesinlikle son on beş yılın en büyüklerinden biri.

Antarktika kıtasındaki ozon incelmesi ilk olarak 1985 yılında fark edilmişti.

Kopernik Atmosfer Gözlem Servisi’nden uzmanlar, genişlemeye yol açan etmenler ışığında, ülkelerin ozon tabakasına zarar veren kimyasalların kullanımını aşamalı olarak sona erdirecek bir anlaşmaya uymalarını sağlamak için uluslararası boyutta daha fazla çaba gösterilmesi çağrısında bulundu.

Ağustos – Ekim aylarında genişliyor

Birleşmiş Milletler’in (BM) alt kuruluşu olan Dünya Meteoroloji Örgütü‘nün (DMÖ) sözcüsü Clare Nullis, BM Cenevre ofisinde yaptığı konuşmada, ozon tabakasındaki deliğin her yıl Ağustos ayında genişlemeye başladığını ve Ekim’de pik noktasına ulaştığını söyledi.

Nullis, ozon tabakasının (stratosfer), ultraviyole adı verilen ve insanlık için son derece zararlı olan ışınların yüzde 99’unu emme özelliğine sahip bulunduğuna dikkati çekti.

2060’da 1980 seviyelerine dönebilir

Washington Post’un aktardığına göre Ozon tabakasındaki incelmenin doğrudan stratosferdeki sıcaklıkla ilgili olduğunu belirten Nullis, şunları kaydetti:

Bunun nedeni, ozonun kimyasal olarak yok edilmesinde önemli bir role sahip olan kutupsal stratosferik bulutların yalnızca -78 santigrat derece altındaki sıcaklıklarda oluşmasıdır. Ancak temelde bu bulutlardaki buz, ozon bölgesini yok edebilecek bir reaksiyonu tetikler. Bu nedenle, bu yıl büyük ozon deliğini görüyoruz.

Nullis bununla beraber uzmanların, 1978’de imzalanan ve kloroflürokarbon içeren ürünlerinin kullanımını ve yapımını yasaklayan  Montreal Protokolü’nün işletilmeye başlamasıyla birlikte ozon tabakasının kendini iyileştirme yoluna girdiği yolundaki görüşlerine değindi ve iklim bilimcilerin tahminlerine göre 2060’da tabakanın 1980 yılındaki haline geri dönebileceğini söyledi.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.