ManşetEnerji

Enerji şirketlerine yeni ayrıcalıklar yolda

0

AKP’nin hazırladığı ve enerji sektöründe düzenlemeler içeren Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, AKP’li milletvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

46 maddeden oluşan torba kanun teklifine göre, maden, doğalgaz ve elektrik şirketleri çok sayıda ‘istisna’ya sahip olacak. Şirketler, ödemesi gereken KDV’ler, harçlar, kira bedelleri ve yapım ücretlerinden muaf tutulacak.

Teklifte değişikliklerin maden, doğal gaz ve elektrik sektörlerinde faaliyet gösteren kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör yatırımcılarının faaliyetlerini “daha sağlıklı ve hızlı bir şekilde” gerçekleştirmesini sağlamak üzere sunulduğu belirtildi.

Bu değişiklikler ile enerji alanında dışa bağımlılığın azaltılacağı ve bunun “Milli Enerji ve Maden Stratejisi” ile uyumlu olduğu savunuldu.

Maden aramalarında süre uzatma talebi

Buna göre maden aramada süre uzatım talebi değerlendirmesi tamamlanmayan ve onay alamayan ruhsat sahalarına maden işletme izni “Bakan onayı” ile verilebilecek. Standartları karşılayıp karşılamadığına ilişkin bir zorunluluk bulunmazken uzatılan süre en çok 12 ay olacak.

Teklifteki bir diğer düzenleme ile işletme izin alanı dışında, başka yerlerde faaliyet gösteren şirketlerin yüksek cezalar alması engellenecek. İktidarın teklifinde, “Ruhsat alanı içindeki taşmalara ayrıca Türk Ceza Kanunu’na göre cezai işlem tesis edilmemesi amaçlanmaktadır” denildi.

Doğal gaz dağıtım şirketlerine ayrıcalıklar

Birgün’ün aktardığına göre doğal gaz dağıtım şirketleri de kimi ayrıcalıklara kavuşacak. Buna göre, doğalgaz dağıtım bölgelerine ilave edilen yeni genişleme bölgelerinde, belediye tarafından yatırım talebi gelirse o belediyenin çeşitli ayrıcalıklar sunması gerekecek.

Yatırım sonucu yapılması gereken altyapı kazı alanı ve üst kaplamalar belediye tarafından bedelsiz yapılacak. Şirketin herhangi bir yükümlülüğü bulunmayacak. Doğalgaz dağıtım şirketi sadece iletim görevini üstlenecek. Ayrıca devlet, şirketten geçiş bedeli, kira bedeli, alt yapı kazı izni harcı, kontrollük hizmet bedeli gibi ödemeler talep edemeyecek.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.