ManşetMedya-İnternetTürkiye

Sosyal medya yasası yürürlükte

0
Fotoğraf: AA

Sosyal ağ sağlayıcılara Türkiye’de temsilcilik açma zorunluluğu getiren sosyal medya yasası bugün yürürlüğe girdi.

Yasaya göre, 1 milyondan fazla kullanıcısı olan Twitter, Facebook, Instagram gibi şirketler Türkiye’de temsilcilik açacak. Temsilcilik açmayan sağlayıcılara ise para cezasından reklam yasağına uzanan ve bant daraltılması ile sonuçlanabilecek kademeli yaptırımlar uygulanacak.

Kişilik hakkı ihlalleri cezalandırılacak

Kişilik hakları ihlal edilenler, uygunsuz içeriğin kaldırılması ya da erişimin engellenmesi için sosyal medya temsilcisine başvuracak.

Temsilcinin, başvuruya en geç 48 saat içinde olumlu ya da olumsuz cevap vermesi gerekiyor. Şikayetlerle ilgili olarak 6 ayda bir rapor yayınlamak da temsilciliğin görevleri arasında. Cevap yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere 5 milyon lira, rapor vermeyenlere 10 milyon lira idari para cezası uygulanacak.

Mahkeme kararına rağmen, 24 saat içinde uygunsuz içerikleri kaldırmayan sosyal ağlar, doğacak zarardan sorumlu olacak.

Twitter sosyal medya yasasından etkilenecek platformlardan.

Hakaretin cezası olacak

Sosyal medya yasasıyla unutulma hakkı da getiriliyor. Kişilerin isminin geçtiği ve ‘kişilik haklarına saldırı’ olarak nitelendirdiği paylaşımlar arama motorlarında görülmeyecek.

Sanal ortamda hakaret etmenin de artık cezası olacak. Tehdit, taciz ve yalan haber yaymak eskisi kadar kolay olmayacak.

Cep telefonunda internet kullanımına ilişkin bir düzenleme de yapıldı. Cep telefonlarında artık IP bilgisinin yanı sıra PORT kaydı da yer alacak. Aynı IP adresi ile internete giren kullanıcılara ait ayrı ayrı bilgi tutulacak. Böylelikle, olası mağduriyetlerin önüne geçilecek.

‘İfade özgürlüğüne engel’

Düzenleme, teklif aşamasından bu yana internette ifade özgürlüğünü kısıtlayacak olması başta olmak üzere pek çok nedenle eleştirildi.

Uluslararası Af Örgütü Türkiye’den yapılan açıklamada, düzenlemedeki değişiklerin uluslararası insan hakları hukuku ve standardına aykırı olduğu ve sosyal medya şirketlerini sansüre zorlama anlamına geldiği belirtilmişti.

Eleştirilere rağmen söz konusu düzenleme Meclis’ten 29 Temmuz tarihinde geçmişti. Meclis, sosyal medya düzenlemesini kabulünün ardından 1 Ekim’e kadar tatile girmişti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.