Avrupa'da Yeşil DalgaEditörün SeçtikleriManşetYeşillerden

Belçika Yeşilleri hükümette!

0

Belçika Parlamentosu seçimlerin üstünden geçen 500 günün ardından koalisyon hükümeti kurma konusunda uzlaştı. Yedi parti tarafından oluşturulan koalisyonun ismi ise Vivaldi.

Uzlaşma sonucunda ülkenin yeni başbakanı olarak Flaman bölgesinden geçici hükümette Finans Bakanı olarak görev yapan Open Vld partisinden Alexander De Croo seçildi  De Croo programını mecliste açıklayacak ve hemen ardından 1 Ekim’de Avrupa Birliği Devlet Liderleri zirvesine katılacak.

‘Vivaldi Koalisyonu’ olarak isimlendirilen bu hükümette hem Frankofon hem de Flaman bölgesinden Liberaller, Sosyalistler, Yeşiller ile Flaman Hristiyan Demokratlar bulunuyor. Bu koalisyonla birlikte Yeşiller, Belçika hükümetinde ilk kez bu kadar fazla yer edinmiş oldu.

Yeşiller hangi görevlere getirildi?

Hükümette hem Flaman hem de Valon Yeşilleri (Groen ve Ecolo) yer aldı. Başbakan Yardımcısı ve Kamu Hizmetleri Bakanı olarak göreve getirilen Petra de Sutter ise ülkenin ilk trans bakanı olmuş oldu. Yeşiller Partisi üyelerinin yeni kurulan hükümetteki görevleri de şu şekilde olacak:

  • Georges Gilkinet – Başbakan Yardımcısı – Ulaştırma Bakanı
  • Petra de Sutter – Başbakan Yardımcısı – Kamu Hizmetleri Bakanı
  • Tinne van der Straeten -Enerji Bakanı
  • Zakia Khattabi – Çevre Bakanı
  • Sarah Schlitz – Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Devlet Sekreteri

‘Çok fazla taviz vermek zorunda kalmadılar’

Avrupa Genç Yeşiller Genel Sekreteri Özgecan Kara, Yeşil Gazete’ye yaptığı değerlendirmede Yeşiller’in hükümetteki varlığının iki açıdan çok önemli olduğunu söyledi.

İlk olarak diğer Avrupa ülkelerindeki Yeşiller ile kıyaslayan Kara, “Avusturya‘da ve İrlanda’da Yeşiller koalisyon ortağı olmak için pek çok önemli konuda feragat etmek zorunda kalmışlardı.  Örneğin Avusturya’da göç politikasında kendi gündemlerini ortaya koyamamışlardı. Ancak Belçika’da feragat edilen nokta çok fazla yok gibi görünüyor. O yüzden çok başarılı ve olumlu bir gelişme” dedi.

Avrupa Genç Yeşiller Genel Sekreteri Özgecan Kara

‘2040 iklim nötr hedefi konulmasını sağladılar’

Yeşillerin geldiği gibi hükümet politikalarında çok fazla etkili adım atılmasını sağladığını belirten Kara, ülkenin 2040’da iklim nötr olmayı hedefleyeceğini belirtti. Yeşillerin kabul ettirdiği politikalar arasında fosil yakıt finansmanının terk edilmesi, dijital şirketlere daha fazla vergi, sürdürülebilir ulaşım gibi başlıklar da bulunuyor.

Bunların dışında LGBTİ+ konusunda Avrupa Birliği lideri olma hedefi de konulmuş durumda. Ayrıca, 16 yaşındaki kişilerin de Avrupa Birliği seçim haklarının verilmesi de gene Yeşiller’in önerisiyle kabule dilen planlar arasında.

‘Kürtaj ve göç konusunda etkili olamadılar’

Görüşmeler sonucunda partinin eksik kaldığı yönler de olduğunu belirten Kara, “Göç ve iltica konusunda istenildiği kadar etkili ve kapsayıcı politikalar konulamadı” ifadelerini kullandı.

Özgecan Kara, ayırca partinin müzakereler sırasında kürtajın tamamen ceza kanunundan çıkartılması, kürtaj süresinin 12’den 18 haftaya çıkarılması ve bekleme süresinin 6 günden 2 güne düşürülmesi taleplerini elde edemediklerini belirtti. Parti bunu daha sonra mecliste gündeme getirmek durumunda kalacak.

Partinin kürtaj hakkı için de gerekli politikaları kabul ettiremediğini belirten Kara, Yeşillerin taleplerine muhafazakar partilerin taş koyduğunu belirtti.

‘Yeşiller tüm dünyada yükseliyor’

Özgecan Kara, açıklamasında Yeşillerin yalnızca Avrupa’da değil Kuzey Makedonya ve Karadağ’da da önemli bir güç elde ettiğini belirtti. Partiler bu ülkelerde hükümet müzakerelerinde etkili aktörler olarak yer alıyor. Kara bu durumun sebebini şu şekilde açıklıyor:

Yeşiller yalnızca iklim ve ekoloji konusunda değil birçok alanda önemli ve etkili çözüm önerileri dile getiriyor. Sosyal demokratların politikaları iklim, insan hakları, LGBTİ+ ve toplumsal cinsiyet eşitsizliği gibi konulara değinemiyor. Liberaller ise zaten sosyal haklar konusunda çok zayıflar. Yeşiller geleceğin ve şimdinin partisi olarak öne çıkıyor.

Bunun Türkiye’deki Yeşiller Partisi için de olumlu yorumlanabileceğini belirten Kara, “Türkiye’deki muhalefetin de Yeşiller gibi insanların hayatlarına dokunan bir partiye ihtiyacı var” değerlendirmesinde bulundu.

You may also like

Comments

Comments are closed.