ManşetKadınKültür-Sanat

11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü için sergi: Bana Bırakacağınız Gelecek

0
Melike Kuş

İstanbul Kadın Müzesi, Fridays for Future (Gelecek için Cumalar) Türkiye  aktivistleri, Ammonite Digital Art Gallery’nin genç sanatçıları ve Koşan Kaplumbağa çocuk yuvası, 11 Ekim Dünya Kız Çocukları günü için ortak bir çalışma yaptı.

Bu işbirliği sonucunda “Bana Bırakacağınız Gelecek-Kız Çocukları ve İklim Krizi” başlıklı fiziki ve sanal sergiler, billboard aksiyonları ve bir kitap ortaya çıktı.

Türkiye’deki iklim aktivisti kız çocukları ve genç kızlar, tüm dünyadaki yaşıtlarıyla birlikte ekosistemdeki tahribata ve iklim krizine dikkat çekmek için sorumluluk alıyorlar. İklim adaletini talep etmek için kayda değer çalışmalar yapıyorlar. Greta Thunberg’in attığı tohumu yeşertiyorlar.

Kız çocuklarının gelecek kaygılarını görünür kılıyor

İstanbul Kadın Müzesi küratörlüğünde hazırlanan Bana Bırakacağınız Gelecek-Kız Çocukları ve İklim Krizi isimli çok ayaklı proje, Türkiye’deki iklim aktivisti kız çocuklarını görünür kılıyor, kız çocuklarının iklim krizi nedeniyle duydukları gelecek kaygılarını ve aynı zamanda da yaşanabilir ve adil bir dünya için değişim umutlarını dile getiriyor.

Aktivist kız çocuklarının iklim adaleti taleplerini, daha fazla sayıdaki yaşıtlarına ve yetişkinlere duyuruyor. İklim aktivisti kız çocuklarının mesajlarını, Türkiye kız çocuk tarihi için belgeliyor.

Refia Dermacıoğlu

Sergi 9 Ekim’de açılıyor

Bana Bırakacağınız Gelecek-Kız Çocukları ve İklim Krizi isimli serginin sanal ve fiziki versiyonları 9 Ekim’de açılıyor. Fiziki sergi, Schneidertempel Sanat Galerisi’nde 9-25 Ekim 2020 tarihleri arasında ziyaret edilebilecek.

Fiziki sergide Ammonite Digital Art Gallery bünyesindeki genç sanatçıların, sanal sergide yer alan iklim aktivisti kız çocuklarının mesajlarını çeşitli tekniklerle yorumladıkları çalışmaları yer alıyor. Ammonite Digital Art Gallery üyelerinin iklim aktivistlerini destekleme amacıyla yarattıkları eserler, aynı zamanda çevre tahribatı, iklim krizi ve iklim adaleti konularında sanatsal bir tartışma alanı da açıyor.

Sanal sergi

Türkçe ve İngilizce dil seçenekleriyle gezilebilen sanal sergide ise, iklim aktivisti kız çocuklarının manifesto niteliğindeki mesajları, Ammonite Digital Art Gallery sanatçılarının yorumlarına ek olarak, Koşan Kaplumbağa çocuk yuvası miniklerinin çizimleri ve sözleriyle de yeniden yorumlanıyor.

Sanal sergi ayrıca, iklim krizi hakkında bilgilendiren, çevre bilincini yükselten metinler, istatistik bilgiler, videolar ve çevre tahribatı konusunu konu edinen edebi alıntılar da içeriyor.

Billboardlarda yer alacak

Billboard aksiyonu, 11 Ekim Dünya Kız Çocukları günü İstanbul’un birçok semtindeki billboardlarda gösterime girecek ve iklim aktivisti kız çocuklarının mesajlarını duyuracak.

Fiziki sergiye paralel olarak söyleşi, okuma, çocuk doğa kitabı üretme gibi birçok sanal kültür etkinliği de sunuluyor. İstanbul Kadın Müzesi yayınları arasında çıkan ve tüm projeyi belgeleyen bir kitabın tanıtımı da 11 Ekim Dünya Kız Çocukları günü yapılacak. Kitabın yaygınlaştırılması amacıyla, yayın Türkiye’deki iklim aktivisti kız çocuklarına ücretsiz dağıtılacak.

Detaylar internet sitesinde

Bana Bırakacağınız Gelecek-Kız Çocukları ve İklim Krizi sanal sergisine ve kültür etkinlikleri hakkında detaylı bilgiye İstanbul Kadın Müzesi sitesinden ve sosyal medya hesaplarından ulaşılabilir.

Schneidertempel Sanat Merkezi’nde eserleri sergilenen Ammonite Digital Art Gallery sanatçılarının isimleri ise şu şekilde:

Vanessa Ponte, Selenay Tektunalı, Asya Nur Hasgül, Asya Gürhan, Refia Dermancıoğlu, Elif Fidancı, Elif Berkel, Melike Kuş, Nar Preşeva, Öykü Topal, Buse Simon, Pi.uv, Bilge Abur Yıldız, Lal Diltemiz, Tipim Kayık, Sinan Dağ, Melisa Dalkılıç, Raika Lara Kaya, Batuhan Aker, Fikriye Çetin.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.