ManşetSivil Toplum

Cinsel Taciz ve Şiddet Politika Belgesi yayında

0

Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği’nin hazırladığı Cinsel Taciz ve Şiddet Politika Belgesi yayımlandı. Basit, nitelikli ve süreğen cinsel tacizle ilgili geniş bilgi verilen Belge üç temel başlıktan oluşuyor. 

Derneğin web sayfasından erişime açılan Cinsel Taciz ve Şiddet Politika Belgesi’nin girişinde şu ifadeler yer alıyor: 

Cinsel şiddet cinsellikle değil, güç ve otorite ile ilgilidir. Hiçbir ortam bu güç dinamiklerinden muaf olmadığı gibi Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği (CŞMD) de cinsel şiddetten muaf değildir. Toplumsal değişim ve dönüşümün gerçekleşebilmesi için her bireyin şiddetin uygulayanı ya da maruz bırakılanı olabileceği gerçeği ile yüzleşmesi ve bireysel davranışları ile ilgili sorumluluk alması elzemdir.”

Bianet‘in aktardığına göre, cinsel şiddetin; cinsiyet, cinsel yönelim, cinsiyet kimliği fark etmeksizin tüm ilişkilerde ortaya çıkabileceği kaydedilen Belge’nin hazırlanış amacı ise şöyle anlatılmış: 

• Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği’nin cinsel şiddet ve tacize karşı kurumsal politik yaklaşımını ortaya koymak,
• Dernekte gerçekleşebilecek cinsel taciz ve şiddet durumlarını takiben izlenecek, eşit ve adil yaklaşımla uygulanabilir, net ve güncellenebilir bir yönerge sunmak,
• Cinsel şiddet ve/veya tacizin bildirim sürecinde ve sonrasında derneğin ve kişilerin sorumluluklarını belirlemek,
• Dernek mensupları (çalışanlar, üyeler, gönüllüler ve stajyerler) için güvenli alan oluşturmak ve tarafların haklarını bilmesini sağlamak
• Şiddet davranışlarının yaşanmaması ve tekrarlanmaması için koruyucu-önleyici ve onarıcı bir araç sunmak. 

Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği 

2009- 2013 yıllarında Cinsel Şiddete Karşı Kadın Platformu’nda yürütülen çalışmalardan, trans aktivist Ali Arıkan’ın deneyim, araştırma, yazılarından ve kişisel birikimlerimizden beslenerek bugünkü halini alan Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, kendini şöyle anlatıyor:  

“Bizler; feminist, lgbtiqa+, ekoloji ve hayvan özgürlüğü hareketlerinde, çocuk ve göçmen hakları örgütlenmelerinde ve bu alanlardaki platformlarda aktif olarak yer almış/almaya devam eden; ikili cinsiyet sistemini sorgulayan, çeşitli cinsel yönelimlerden trans-natrans kadınlar, trans erkekler ve kendine cinsiyet atfetmeyen bireyleriz. Kuir tahayyülü, feminizmleri, dayanışmayı, kolektif üretimi savunan anti-hiyerarşik bir örgütlenmeyiz.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.