TürkiyeDoğa MücadelesiManşet

Üstün ve Erdal’ın gözaltına alınmasına tepkiler büyüyor: #EkolojistlerSusturulamaz

0
ekolojistlersusturulmaz
#EkolojistlerSusturulamaz

 Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) yönelik Kobani operasyonu kapsamında Prof. Dr. Beyza Üstün ile Yeşiller ve Sol Gelecek Partili doktora öğrencisi Cihan Erdal’ın gözaltına alınmasına yönelik tepkiler büyüyor.

Birçok çevre örgütü ve aktivisti ikilinin gözaltına alınmasına sosyal medyada #EkolojistlerSusturulmaz etiketi üzerinden tepki göstererek Erdal ve Üstün’ün serbest bırakılmasını talep etti.

‘Üstün, Hasankeyf’in savunmasında ön saftaydı’

Hasankeyf Koordinasyonu yazılı bir açıklama yaparak “Ülkenin her bir karşındaki ekoloji mücadelesinde emeği olan Beyza Üstün, Hasankeyf’in savunulmasında ve yaşatılmasında ilk günden bugüne kadar bizlere omuzdaş olmuş, mücadelenin en ön saflarında yer almıştır” dedi.

Açıklama Doğayı, “Yaşamı, barışı ve bilimi savununlar yargılanamaz. Ekoloji mücadelesi susturulamaz. Beyza Üstün ve tüm gözaltına alınanları serbest bırakın!” sözleriyle devam etti.

Kanal İstanbul ÇED toplantısında halkı savundu

Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu ise yaptığı paylaşımda Üstün’ün Kanal İstanbul projesinin halkın çoğunluğuna kapalı gerçekleştirilen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısında yaptığı konuşmayı paylaştı.

Paylaşımda “Kanal projesinin halkın çoğu kapıda bırakarak yapılan ÇED toplantısında Beyza hocamız sesleniyor: ‘Bu kanal, İstanbul’u ilgilendiriyor, bu kanal halkı ilgilendiriyor. Yaptığınız suçtur.’ Gözaltına alınan arkadaşlarımız serbest bırakılsın. Asla susmayacağız, yaşamı savunacağız” denildi.

‘Ekoloji ve demokrasi mücadelesinin parçası’

Ekoloji Birliği tarafından yapılan paylaşımda “Prof. Dr. Beyza Üstün Hoca bu ülkedeki ekoloji ve demokrasi mücadelesinin önemli bir parçasıdır. Derdi yaşamı, doğruyu ve doğayı savunmaktır. Bizleri bu baskılarınızla yıldıramayacaksınız” ifadeleri kullanıldı.

Polen Ekoloji: Cihan Erdal serbest bırakılsın

Polen Ekoloji tarafından yapılan paylaşımda ise “Yeşil Sol Partiden doktora öğrencisi LGBTİ+ aktivisti Cihan Erdal serbest bırakılsın! Ekoloji mücadelesi içinde ezilen cins ve kimliklerin mücadelesi kararlılığımızı yükseltiyor” ifadeleri kullanıldı.

‘Cihan Erdal yalnız değildir’

Yeşil Sol Parti Kadın Meclisi üyeleri ise “Cihan Erdal yalnız değildir” yazılı dövizlerle fotoğraflarını paylaştı. Sosyal medya hesaplarında yapılan paylaşımda “Yeşil Sol Parti Kadın Meclisi olarak bugün gerçekleştirdiğimiz toplantıda üyemiz Cihan Erdal ve diğer gözaltılarla dayanışma mesajlarımızı paylaştık” ifadeleri kullanıldı.

Erdal için Kanada’daki üniversitesinden çağrı

Kanada’daki Carleton Üniversitesi’nin Sosyoloji ve Antropoloji Bölümü de doktora öğrencileri Cihan Erdal’ın serbest bırakılması için çağrı yaptı.  Yapılan açıklamada “Cihan, 2014 yılında HDP’nin gençlik meclisinin aktif bir üyesiydi. Fakat 2017 yılının Ocak ayında doktora çalışmasını yapmak için Kanada’ya taşındığından beri Türk siyasetine hiç karışmamıştı. Ailesini ziyaret etmek ve doktorasının alan araştırması için mülakatlar yapmak amacıyla Türkiye’ye dönmüştü” denildi. Açıklamanın devamında şunlar söylendi:

Cihan’ın, aralarında Türkiye’nin de olduğu, Avrupa ülkelerinde gençlerin liderlik ettiği toplumsal hareketler üzerine olan çalışması, genç aktivistlerin toplumsal hareketlere katılım hikayelerine odaklanıyor. Çalışmaları hiçbir şekilde Türkiye devletini eleştirmiyor. Araştırma önerisi, resmi savunmayı geçti ve araştırma etiği önerisi Covid-19 salgını başlamadan önce onaylandı. Türkiye, Atina ve Paris’te yüz yüze görüşmelere başlamak için yeni pandemi etik süreci kapsamında onay beklerken, internet üzerinden çevrimiçi mülakatlara başlamıştı.

Neler yaşandı?

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 6-12 Ekim 2014 tarihleri arasında düzenlenen Kobani eylemlerine ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında 25 Eylül Cuma günü 7 ilde 82 kişi hakkında gözaltı kararı verdi.

Soruşturma kapsamında o tarihte Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında olduğu çok sayıda kişi evlerine düzenlenen polis baskınlarıyla gözaltına alındı.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.