DünyaManşet

Ermenistan-Azerbaycan çatışmasında dünyadan diyalog çağrısı, Türkiye’den Azerbaycan’a tam destek

0

Ermenistan ve Azerbaycan arasında, tartışmalı Dağlık Karabağ bölgesinde çıkan çatışmanın ardından Türkiye’den art arda tepkiler geldi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Twitter‘dan açıklama yaparak Türkiye’nin Azerbaycan’ın yanında olduğunu yazdı. Dışişleri Bakanlığı ise çatışmanın ardından yaptığı açıklamada “Uluslararası hukukun açık ihlali olan ve sivil kayıplara da yol açan Ermeni saldırısını şiddetle kınıyoruz. Türkiye’nin Azerbaycan’a desteği tamdır. Azerbaycan nasıl isterse, o şekilde yanında olacağız” ifadelerine yer verdi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan da Azerbaycan-Ermenistan hattındaki çatışmaya ilişkin olarak, “Azerbaycan’a yönelik saldırılarına bir yenisini ekleyen Ermenistan, bölgede barışın ve huzurun önündeki en büyük tehdit olduğunu bir kere daha göstermiştir. Tüm dünyaya işgale ve zulme karşı verdikleri mücadelede Azerbaycan’ın yanında yer alma çağrısı yapıyoruz” açıklamasını yaptı.

Muhalefetten tepkiler

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç da Twitter’dan yaptığı açıklamada ”Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik saldırısını şiddetle kınıyoruz. Çatışma bir an önce bitirilmelidir. Kardeş Azerbaycan’ın daima yanındayız. Saldırılarda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyoruz” diye yazdı.

HDP‘den yapılan yazılı açıklamada işe savaşın kazananı olmayacağı “her iki tarafı da derinden tahrip edeceği” belirtildi ve iki ülke hükümeti ateşkes ilan etmey davet edildi.

HDP açıklamasında “AKP’nin Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki tarihsel problemleri ‘soydaşlık’ üzerinden değerlendirmesini” de eleştirdi ve “Azeri hükûmetini savaşa teşvik ederek yangına körükle gitmekle” suçladı. Açıklamada şöyle denildi:

(…) Ermeniler de Azeriler gibi bu coğrafyanın kadim halklarındandır. Bu bağlamda Türkiye hükûmetini bir tarafı destekleyerek ve soydaş milliyetçiliği yaparak savaşı büyütmek yerine, Türkiye’de yaşayan halkların Azeri ve Ermeni halkları ile olan tarihsel bağlarını esas alarak arabulucu ve barışçı bir diplomasi yürütmeye çağırıyoruz.

AKP-MHP koalisyonu tabanını konsolide etmek ve iktidarda kalmak için hem içte hem de dışta çatışma, gerilim ve savaş politikalarına hız vermiş durumda. HDP olarak Kafkasya’dan Ortadoğu’ya, Doğu Akdeniz ve Kuzey Afrika’ya kadar olan coğrafyada militarist yöntemler yerine barışçıl diplomatik yöntemlerin kullanılması gerektiğini, halkları birbirine düşman edecek politikalardan derhal vazgeçilmesini istiyoruz. AKP hükûmetinin müdahil olduğu tüm vekalet savaşlarını reddediyor, halkların bir arada, özgür ve barış içinde yaşayabileceği bir bölgesel istikrarın sağlanması yönündeki her türlü adımı destekleyeceğimizi bir kez daha beyan ediyoruz. Türkiye’nin de üyesi olduğu Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Minsk Grubu’nu ateşkes ve çözüm için acilen göreve davet ediyoruz.

Dünyadan tepkiler

Çatışmalara dünyadan da tepkiler geldi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Azerbaycanlı mevkidaşı Ceyhun Bayramov ile görüşmesinin ardından, ateşkesin acilen sağlanması gerektiğini söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump da bölgedeki durumu dikkatli bir şekilde izlediklerini açıkladı ve “O bölgede çok iyi ilişkilerimiz var. Çatışmaları durdurabilecek miyiz bakacağız” dedi.

Avrupa Birliği de Azerbaycan-Ermenistan cephe hattında çatışmaların acilen durdurulması için çağrıda bulundu. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu himayesinde ön şartsız olarak müzakerelere dönülmesi gerektiği belirtildi. NATO’dan da “Taraflar acilen çatışmaları durdurmalı” açıklaması geldi.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, “İki tarafa da tüm savaş eylemlerini acilen durdurma çağrısında bulunuyorum.” dedi. AGİT Minsk Grubu’nun arabuluculuk yapmaya hazır olduğunu söyledi.

Paris yönetimi de diyalog çağrısı yaptı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Azerbaycan topraklarına yönelik saldırıları kınadı.

İran, Azerbaycan ve Ermenistan’ı acil olarak çatışmayı durdurmaya davet etti. Dışişleri Sözcüsü Said Hatibzade, “İran, Azerbaycan ve Ermenistan’ı ihtiyatlı davranmaya davet ediyor” dedi. Pakistan, Ermenistan’ın saldırılarını kınadı. Gürcistan, Polonya ve Romanya‘dan da bölgede tansiyonu düşürme çağrısı yapıldı.

İki taraf da sivil kayıplar olduğunu söyledi

Ermenistan ordusunun 27 Eylül günü saat 06.00 sıralarında cephe hattı boyunca Azerbaycan ordusunun mevzilerine ve sivil yerleşim birimlerine büyük çaplı silahlar, top ve havanlarla ateş açtığı Azerbaycan Savunma Bakanlığı‘nca bildirilmişti.

Açıklamada, Terter‘in Gapanlı, Ağdam’ın Çıraklı ve Orta Garvand, Fuzuli‘nin Alhanlı ve Şükürbeyli, Cebrayıl‘ın Çocuk Mercanlı köylerine Ermenistan ordusunun yoğun bombardımanı sonucu sivillerden ölü ve yaralıların olduğu belirtilerek bu bölgelerde sivil altyapının da ciddi şekilde hasar gördüğü aktarılmıştı.

Açıklamada, sivil ve askeri kayıpların netleştirildiği, Azerbaycan ordusunun da düşmanın provokasyonunu önlemek ve cepheye yakın bölgelerde yaşayan halkın güvenliğini sağlamak için misilleme tedbirlerinde bulunduğu vurgulanmıştı.

Ermenistan Savunma Bakanlığı‘ndan yapılan açıklamadaysa, “Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesinde sivil yerleşimlere saldırdığı”, bir kadın ve bir çocuğun öldüğü, iki sivilin yaralandığı bildirilmişti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.