Doğa MücadelesiManşetYerel

Divriği Doğa ve Yaşam Platformu maden şirketleriyle mücadele edecek

0

Ankara Divriği Kültür Derneği, Antalya Divriği Kültür Derneği, Divriği Kültür Derneği – İstanbul, Divriği Kültür ve Dayanışma Vakfı, Divriğili Sanayici ve İşadamları Derneği, İzmir Divriği Kültür ve Dayanışma Derneği ve Körfez Divriğililer Dayanışma Grubu’nun bir araya gelmesiyle kurulan Divriği Doğa ve Yaşam Platformu, bölgede maden çalışmaları yapan şirketlere ve verdikleri zararlara karşı halkı bilgilendirecek  ve ruhsatsız maden çalışmaları yapan firmalara karşı hukuk mücadelesi verecek.  

Platform’un basın açıklaması şu şekilde:

Birkaç yıldır, bölgemiz madencilerin yoğun baskısı altında. Maden şirketleri Kemaliye-İliç-Divriği-Arapgir-Pülümür bölgesinde altın arama ve çıkarma faaliyeti gerçekleştirmeyi planlamakta. Ruhsat yetkisi alan maden şirketi bölgede işaretleme ve sondaj çalışmaları yapmakta. Altın arama ve çıkarma işleminin doğaya verdiği tahribat ve insan sağlığına zararları gözle görülür vaziyette. Öyle ki; İliç-Çöpler ve Kangal-Bakırtepe bölgelerinde yapılan maden arama ve çıkarma faaliyetinden dolayı doğa tahribata uğramış, bölgede yaşayan vatandaşlarımızın yaşam alanları ve sağlıkları zarara uğramıştır.

Platform üyeleri

‘Yaşam hakkı için mücadeleyi büyüteceğiz’

Metnin devamında madencilik nedeniyle suların arsenik ile zehirlenmesi, arıcılık, hayvancılık ve tarım faaliyetlerinin zarar görmesi, su kaynaklarının kuruması, yaban hayatın ortadan kalkması gibi birçok yan etkinin görüldüğü ifade edildi:

Son aldığımız bilgiler Divriği, Kemaliye, Arapgir, İliç, Pülümür üçgeninde ciddi bir madencilik ile ilgili ruhsat alanlarının oluşturulduğu yönünde.

(…)

Bu çerçevede, memleketini seven Divriğililer olarak Divriği Yaşam ve Doğa Platformu’nu oluşturmayı hedefliyoruz. Bu platform içerisinde hukuk, iletişim, bilim, siyaset ve bütçe kurulları olacak. Yeni, uzun, meşakkatli bir yola giriyoruz. Ancak anayasanın 56. maddesinin bize vermiş olduğu sağlıklı bir ortamda yaşama hakkını elde etmek için mücadeleyi büyüteceğiz.

‘Bölgenin dönüşümünü amaçlıyoruz’

Platform’un kurucularından Ali Aydın, bölgedeki altın arama faaliyetlerinin, yeraltı kaynaklarına ve arazilere verdiği tahribatla ilgili Divriği köylerindeki yurttaşlarını bilgilendireceklerini ve direnişe katacaklarını söyledi.

Sondajların başlamasıyla yeraltı su kaynaklarının yok olacağını, altın aramada kullanılacak olan siyanürün toprağa ve ağaçlara zarar vereceğini söyleyen Aydın, bu durumun bölgede yaşayan insanların sağlığını tehdit ettiğinin altını çizdi.

Yaşam alanlarının yavaş yavaş ortadan kalkacağını ifade eden Aydın, Platform’u kurmalarının temelinde, doğaya karşı yapılan tahribatın önüne geçerek Divriği halkının sürece katılarak bölgenin ekonomik ve sosyal anlamda dönüşmünü sağlamak olduğunu belirtti.

You may also like

Comments

Comments are closed.