YerelDoğa MücadelesiManşet

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı: Gökova Körfezi’ni parsel parsel satacaklar

0

Muğla‘da yer alan Gökova Körfezi ile Marmaris, Milas ve Ula ilçeleri Doğal Sit alanlarının statüleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca değiştirilerek, marina ve yapılaşmanın önü açıldı.

Bu karara Muğla Büyükşehir Belediyesi, 24 bin 171 hektarlık alanın yapılaşmaya açılabileceği gerekçesiyle karşı çıktı. Ancak gene de kararı değiştiremedi.

Gürün: Belediye olarak devre dışıyız

Şehircilik Bakanlığı’nın hiçbir kural tanımadığını belirten Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün Sözcü’den Mustafa Sarıipek’e yaptığı açıklamada “SİT alanları imara açıldı. Gökova Körfezi’ni parsel parsel satacaklar. Belediye olarak devre dışıyız” dedi.

Bu süreç içerisinde gelişmeleri yakından izlediklerini ve birçok dava açtıklarıı belirten Gürün “Bize gelip öneri aldılar ama verdiğimiz önerilerin hiçbir kıymeti yok ki” değerlendirmesinde bulundu.

‘Gökova Körfezi diye bir şey kalmayacak’

Gökova Körfezi’nin parsel parsel satılacağını söyleyen Belediye Başkanı burada yapılmak istenen projeleri ve projelerin olası sonuçlarını şu şekilde aktardı:

Şu anda körfeze 60-70 tane marina olabilir. Oteller olabilir. Gökova Körfezi diye bir şey kalmaz. Mavi yolculuk biter. Kural tanımıyorlar. Zaten yıllardır niyetleri buydu. Net olarak biz burayı rant kapısı yapıp dirhem dirhem satacağız kararının önemli adımları bunlar. Kıyı dışında denizin içini de tarif ediyor. İskele yapacaksın deyip denizi de planın içine alıyorlar. Böyle bir şeyi hayal bile etmek istemiyorum. Gökova Körfezi biter ve tamamen başka bir şekil olur.

‘Elime sopa alıp dışarıya çıkamam ya’

Çıkarılan yasalarla belediyelerin yetkilerinin çok kısıtlandığını vurgulayan Gürün şunları söyledi: “Yasalardan başka enstrümanım yok. Elime sopa alıp da dışarıya çıkamam ki. Durmadan neredeyse her yerde Gökova gidiyor diye feryat ettim. Toplumsal uyandırma yapmaya çalıştım. Aynı şeyi Bodrum’da su ile ilgili de yapıyorum. En son bin 798 patlak oldu şu ana kadar. Her gün açıklıyorum, sayı sayı veriyorum. Kamuoyunu bilgilendireyim, konu kimin sorumluluğunda olduğunu anlasın istiyorum. DSİ’ye halkın baskısı şart. Davalarımı açmışım. Durumu Cumhurbaşkanı’na da söyledim. Gökova’da da durum böyle. Ben belediye olarak devre dışıyım. Yapacak tek şeyim dava açmak.”

‘Yerelleşmek şart’

Yerelleşmenin dünyadaki yönetim tarzı ve demokrasi gereği olduğunu savunan Osman Gürün düşüncelerini “Benim kıyılarımdaki plan yapma hakkımı benden alıp sen bunu bilmiyorsun, ben yaparım diyorsun. Bunu yukarıdan istediğin gibi yapıp, istediğin kişilere veriyorsun. Ben elim koynumda öyle bakıp duruyorum. İlkeleri koyup beni denetlesin. Yıllardır söylüyoruz ama olmuyor. Yerelleşme değil merkezileşme oluyor artık” şeklinde aktardı.

İstanbul, Ankara, İzmir, Adana gibi büyükşehirlerin CHP kazandığında alelacele değiştirilen kanunlarla yetkilerinin ellerinden alındığını belirten Gürun “O kente haksızlık bu. Vatandaşa haksızlık. Çağdaş şehircilikle alakası olmayan rant meselesi bu” dedi.

More in Yerel

You may also like

Comments

Comments are closed.