TürkiyeManşet

Kobani operasyonu: HDP’li 82 kişi hakkında gözaltı kararı

0

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 6-13 Ekim 2014 tarihinde düzenlenen Kobani eylemlerine ilişkin başlattığı soruşturma kapsamında 7 ilde 82 kişi için gözaltı kararı verdi.

Gözaltı kararı verilenler arasında HDP’li eski milletvekilleri, belediye eşbaşkanları ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de olduğu bilgisi paylaşıldı. Şu ana kadar gözaltına alındığı belirtilen kişiler ise şöyle:

Kars Belediyesi Eşbaşkanı Ayhan Bilgen, Perihan Koca, Berfin Köse, HDP RTÜK Üyesi Ali Ürküt, HDP Dış İlişkiler Komisyonu Üyesi Nazmi Gür, HDP eski MYK Üyesi Can Memiş, MYK üyeleri Alp Altınörs, Bircan Yorulmaz ve Gülfer Kaya, eski milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Ayla Akat Aka, Emine Ayna, Beyza Üstün ve Altan Tan.

Tan: Evimde arama yapılıyor

Söz konusu isimlerin sabah saatlerinde evlerine yapılan baskın ile önce evlerinde arama yapıldığı sonra gözaltına alındıkları bildirildi.

Eski HDP milletvekili Altan Tan, gözaltına alındığını Şu an Diyarbakır’daki evimden Ankara’ya götürülmek üzere göz altına alınıyorum. Evimde de arama yapılıyor.” paylaşımıyla duyurdu.

Sırrı Süreyya Önder otelde gözaltına alındı

Eski HDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder, de gözaltına alınan kişiler arasında yer aldı. Aksaray’da kaldığı otelde gözaltına alınan. Önder, sağlık kontrolünün ardından Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Dört gün gözaltı kararı

Kars Belediyesi Eşbaşkanı Ayhan Bilgen‘in gözaltına alındığını Twitter hesabından duyuran Kars Belediyesi Eşbaşkını Şevin Alaca, 4 gün gözaltı kararı olduğunu yazdı.

Tanrıkulu: Saray’a düğün hediyesi

CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu da sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda gözaltılara tepki göstererek şu ifadeleri kullandı:

Ayhan Bilgen, Sırrı Süreyya Önder, Altan Tan ve bir çok siyasetçi sabah saatlerinde gözaltına alındılar.Nedeni 6-8 Ekim 2014 Kobane olaylarıymış.  Aradan tam 6 yıl geçmiş, soruşturulmuş, ifade vermiş ve yargılanmışlar. Bu sabah yapılan gözaltılar Saray’a düğün hediyesidir!

Başsavcılık açıklaması

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan yazılı açıklamada gözaltı kararı ve kararın arkasında yatan gerekçe şu ifadeler ile duyuruldu:

6- 7- 8 Ekim 2014 tarihlerinde, lkemiz genelinde ‘Kobani’ olayları olarak bilinen terör amaçlı eylemlerde; PKK/KCK terör örgütü sözde örgüt yöneticileri, örgütün gençlik yapılanması, kadın yapılanması ve şehir silahlı yapılanması ile HDP MYK üyeleri ve eş başkanlarınca sosyal medya hesapları ile PKK/KCK terör örgütünün bazı basın yayın organlarında ‘Fırat Haber Ajansı ve Gençlik Yapılanması, Kadın Yapılanması v.b’ üzerinden halkı sokağa çıkıp terör eylemleri gerçekleştirmeleri yönünde çok sayıda yaptıkları çağrılar üzerine; Doğu ve Güneydoğu bölgesindeki iller başta olmak üzere 35 il, 96 ilçe ve 131 yerleşim yerinde, özellikle 6 Ekim 2014 tarihinden başlayarak 7- 8- 9 Ekim 2014 tarihlerinde yollara barikatlar kurmak sureti ile yolların kesildiği, uzun namlulu silah, molotof kokteyli havai fişek, taş ve sopa kullanmak suretiyle kamu binalarına, kamu araçlarına, vatandaşların ikametlerine, iş yerlerine ve araçlarına zarar verildiği, çok sayıda vatandaşın ve kolluk kuvvetinin olaylarda yaralandığı, bazı illerimizde vatandaşlarımızın hayatını kaybettiği olaylar meydana gelmiştir.

Terör olayları kapsamında 7 Ekim 2014 gününden başlayarak 8- 9 Ekim 2014 tarihlerinde terör eylemleri sonucu 37 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Terör eylemlerine dayalı cinayetler 7 Ekim 2014 tarihinde işlenmeye başlanmasına karşın bu yöndeki çağrıların kararlı şekilde 8 Ekim 2014 tarihinde de devam ettiği görülmüştür. Meydana gelen olaylarda; nitelikli adam öldürme 37, adam öldürmeye teşebbüs 29, mala zarar verme 3 bin 777, alıkoyma 25, hırsızlık 395, yağma 15, iş yeri ve konut dokunulmazlıklarını ihlal 308, Türk bayrağını yakma 13, Atatürk’ü Koruma Kanununa Muhalefet 7 suçları işlenmiş, ayrıca 326 güvenlik görevlisi ile 435 vatandaşımız yaralanmıştır.

Kobani eylemleri nasıl başladı?

2014 yılının 13 Eylül tarihinden itibaren IŞİD’in kuşatması altında olan Kobani için Türkiye’ye şehirdekilere yardım etmesi ve IŞİD’i desteklememesi için birçok çağrı yapılmıştı. Yapılan çağrıda Kürdistan Bölgesel Yönetimi üzerinden gelecek askeri yardımların ulaşması içn Türkiye üzerinden bir koridor oluşturulması da öneriliyordu.

Ancak bu süreçte Kobani’den kaçan sivillere Türkiye sınırında plastik mermi ve biber gazıyla müdahale edilmesi, IŞİD’lilerin sınırdan geçerken fotoğraflarının yayınlanması tepkilere yol açtı.

Bunun üzerine Halkların Demokratik Partisi Merkez Yürütme Kurulu’ndan 6 Ekim akşamı “acil çağrı” notuyla paylaşılan mesajda “Kobane’de durum son derece kritiktir. IŞİD saldırılarını ve AK Parti iktidarının Kobane’ye ambargo tutumunu protesto etmek üzere halklarımızı sokağa çıkmaya ve sokağa çıkmış olanlara destek vermeye çağırıyoruz” denildi. Ve öncesinde Kobani için başlayan protestolar ülke geneline yayıldı.

Büyükşehirlerde binlerce kişinin katıldığı ve polisin şiddet ile cevap verdiği eylemler kısa sürede sokak çatışmasına döndü.  İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) raporuna göre 7-12 Ekim 2014 tarihleri arasında yapılan eylemlerde 46 kişi öldü, 682 kişi yaralandı ve 323 kişi tutuklandı.

 

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.