ManşetEnerjiİklim Krizi

‘Akdeniz ve Karadeniz’de yeni fosil yakıt aramalarını durdurun’

0

Aralarında Ankara Kent ve Ekoloji Savunması, Her yer Kazdağları ve Polen Ekoloji gibi kurumların yer aldığı çevre örgütleri fosil yakıt kullanımının ve çıkarımın son bulması talebiyle “Kazma Bırak” kampanyasını başlattı.

Türkiye’nin Akdeniz ve Karadeniz’de yürüttüğü doğal gaz arama çalışmaları hakkında bir açıklama yayınlayan girişim, “Daha fazla fosil yakıt, daha fazla karbon salımı ve iklim felaketi, daha fazla can ve mal kaybı demektir. Kapitalizmin yakıtı tam da bu sömürü, talan ve savaşlardır. Tüm fosil yakıtlar, bugünkü iklim krizi gerçeğiyle birleşerek bizi bu çarkın içine atmaktadır” ifadelerini kullandı.

‘Doğaya ve insanlığa karşı cinayet’

İklim krizinin etkilerinin her geçen gün daha fazla görünür hale geldiğine ve krizin önüne geçilmek için acil önlem alınması gerektiğine dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Fosil yakıtların merkezinde durduğu bu çıplak gerçeğe rağmen Akdeniz’de ve Karadeniz’de ve başka yerlerde devletlerin fosil yakıt için rekabet etmelerini büyük bir aymazlık ve doğaya, insanlığa karşı cinayet olarak değerlendiriyoruz.

‘Enerji üretimi ve dağıtımı kamulaştırılsın’

Sadece Akdeniz ve Karadeniz’de değil, tüm bölgelerde fosil yakıtların yer altında bırakılması gerektiğinin altı çizilen açıklamada şu talepler sıralandı:

  • Bu fosil yakıtların yeraltında bırakılması yetmez, enerji yoksulluğunun giderilmesi için herkese temel ihtiyaçları doğrultusunda su, elektrik ve ısınma için gereken enerji ücretsiz sağlanmalıdır.
  • Enerji planlaması sermayenin ihtiyaçları doğrultusunda değil, kullanımı ölçüsünde toplumsal ihtiyaçlara göre yapılmalı, ister yenilenebilir ister fosil enerji olsun üretirken doğaya verilen zararı en aza indirmek için üretimi yerelleştirilmeli ve dağıtımı yeniden kamulaştırılmalıdır.
  • Elektrik kesintileri yaparak insan hakkı ihlali yapan şirketlerin elinden alınan elektrik dağıtımı halkın kontrolüne verilmeli, enerji kooperatifleriyle enerji demokrasisi açısından acil adımlar atılmalıdır.
  • Enerji yatırımları nedeniyle zarara uğrayan insanların zararları tazmin edilmeli, enerjiye erişmede zorluk yaşayan bölgelere enerji planlanmasında öncelik verilmelidir.
  • Gezegeni biyolojik bir yok oluşa sürükleyen fosil oligarşisine karşı, gelecek alternatifimiz, enerjinin kontrolünü kolektifleştirmek ve bu katılımcı ve demokratik kontrol üzerinden yenilenebilir enerjiye adil bir geçişi örgütlemek olacaktır.

İmzacı kurumlar

Ankara Kent ve Ekoloji Savunması, Antalya Ekoloji Meclisi, Attac France Aplaneta, Ispanya, Başlangıç Ekoloji, Burhaniye Çevre Platformu, Doğanın Çocukları, Ege Çevre ve Kültür Platformu, Ekologistak Martxan, Bask Ülkesi, Eko-Öğrenci Hareketi, European Water Movement, Halkların Demokratik Kongresi Ekoloji Meclisi, Heryer Kazdağları, Humat Dijlah, Irak

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Kazdağları İstanbul Dayanışması, Mezopotamya Ekoloji Hareketi, Muğla Çevre Derneği, Munzur Çevre Derneği, Polen Ekoloji, Save The Tigris Campaign (Dicle’yi Savunma Kampanyasi), Irak, Taksim Gezi Parkı Koruma ve Güzelleştirme Derneği, Yaşam ve Dayanışma Yolcuları, Yeşil Direniş Ekoloji ve Yaşam Gazete, Yeşil Sol İklim Çalışma Grubu

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.