Dünyaİklim KriziManşet

ABD seçimlerinde bir ilk: Seçmenlerin üçte ikisi iklimin öncelikli olması gerektiğini söylüyor

0

Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleştirilen anket, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında sunulan vaatlerin Başkanlık seçimleri öncesinde vatandaşların tercihlerini etkileyeceğini ortaya koydu.

The Guardian ve Vice medya kuruluşları ile Covering Climate Now girişimi tarafından yapılan ankete göre her 10 seçmenden yedisi hükümetin iklim değişikliğini ele alması gerektiğini düşünüyor.

Seçmenlerin dörtte üçü ise ABD’nin 15 yıl içerisinde tüm elektriğini güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir kaynaklardan üretmesini istiyor.

Seçmenlerin üçte ikisi ‘iklim öncelik olmalı’ diyor

Anket sonuçları ilk kez iklim krizinin ABD başkanlık seçiminde önemli bir faktör olacağını gösteriyor. Ankete katılanların yaklaşık üçte ikisi, temiz enerjiye tam geçişi destekleyen bir başkan adayına oy verme olasılıklarının daha yüksek olacağını söyledi. Seçmenlerin üçte ikisi, seçimi kazanan kişi için iklimin bir öncelik olması gerektiğini söyledi.

Ayrıca her 10 seçmenden yedisi, ülkeleri tehlikeli ısınmayla mücadele taahhüdünde bulunmaya çağıran Paris İklim Anlaşması’nda ABD’nin yer alması gerektiğini düşünüyor.

‘ABD Başkanlık seçimlerinde bir ilk’

Anket sonuçlarını yorumlayan George Mason Üniversitesi İklim Değişikliği İletişim Merkezi direktörü Ed Maibach, “Çoğumuz iklim değişikliği konusunda endişeliyiz ve liderlerin bununla başa çıkmasını istiyoruz. Bu, iklim değişikliğinin yoğun olarak öne çıktığı ilk seçim. Daha önce Amerikan siyasetinde gördüğümüz hiçbir şeye benzemiyor” ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz on yıl içinde, Cumhuriyetçiler tırmanan iklim krizinin inkarını ve üstünü örtmeyi benimsedikçe kriz de keskin bir partizan siyasi konu haline geldi. ABD Başkanı Donald Trump iklim bilimini bir “aldatmaca” olarak nitelendiriyor.

Bu sebeple de göreve geldiğinden bu yana Barack Obama tarafından karbon emsiyonlarını azaltmaya yönelik ortaya konulan her politikayı geri çekiyor.

Demokratik rakibi Joe Biden ise seçim kampanyası sırasında ABD enerji emisyonlarını 2050 yılına kadar net sıfıra indireceğine temiz enerji endüstrilerinde milyonlarca yeni iş yaratmak için 2 trilyon dolarlık bir yatırım yapılacağına söz verdi.

Cumhuriyetçiler ve Demokratlar ne düşünüyor?

Ancak, The Guardian, Vice Medya ve Covering Climate Now adına, Climate Nexus, Yale İklim Değişikliği İletişimi Programı ve George Mason Üniversitesi İklim Değişikliği İletişim Merkezi tarafından yapılan yeni anket, seçmenler arasında benimsenen tutumun değiştiğini gösteriyor.

Anket sonuçları Demokratların iklim krizi konusundaki endişelerinin arttığını gösteriyor. Demokrat Partili seçmenlerin yüzde 90’ı krizi “çok ciddi” veya “biraz ciddi” olarak sınıflandırıyor. Yüzde 80’ininden fazlası ise hükümetin önderliğindeki geniş bir iklim programı olan Yeşil Yeni Düzeni destekliyor.

Cumhuriyetçilere gelindiğinde ise seçmenlerin yarısından fazlası iklim krizini “çok ciddi” veya “biraz ciddi” olarak tanımlıyor. Cumhuriyetçi Partinin karşı olmasına rağmen seçmenlerin yüzde 41’i Yeşil Yeni Düzeni destekliyor. Yüzde 51’i ise ABD’nin Paris İklim Anlaşması’na katılması gerektiğini düşünüyor.

‘Trump seçmenin tepkisiyle karşılaşabilir’

Anket, ABD’nin Paris Anlaşması’ndan çekilmesini tetikleyen ve iklim bilimini rutin olarak kötüleyen Trump’ın, iklim krizi konusunda seçmen tepkisiyle karşılaşan ilk ABD başkanı olacağını öne sürüyor.

Maibach, yaptığı değerlendirmede “Cumhuriyetçi makamların gerçekten bunun için endişelenmesi gerekiyor. Genç Cumhuriyetçiler, iklim değişikliğinin gerçek olmadığı veya ciddi bir sorun olmadığı şeklindeki parti çizgisini giderek daha az kabul ediyor. Artık iklimi inkarı istemiyorlar” ifadelerini kullandı.

Medya ve iklim krizi

Ankette iklim krizi ve medyaya ilişkin sorular da yer aldı. Sonuçlara göre ankete katılanların yüzde 60’ından fazlası medyanın aşırı hava olayları ile iklim krizi arasındaki bağlantıyı açıkça belirtmesi gerektiğini söyledi.

Seçmenlerin dörtte üçü ise önümüzdeki hafta yayınlanacak başkanlık tartışması sırasında moderatörlerin adaylara iklim kriziyle ilgili sorular yöneltmesi gerektiğini ifade etti.

2016’da Trump ile Hilary Clinton arasındaki tartışmalarda herhangi bir soru sorulmamıştı.

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.