Manşetİklim KriziUlaşım

Kaliforniya’da 2035 itibariyle benzinli ve dizel araçların kullanımı yasaklanacak

0

Amerika Birleşik Devletleri‘nin haftalardır süren yangınlarla mücadele eden Kaliforniya eyaletinde iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında yeni kararlar alındı.

Buna göre eyalette 2035 yılına kadar benzinli ve dizel araçların kullanımı yasaklanacak. Karar, Kaliforniya Valisi Gavin Newsom tarafından imzalandı.

Newsom: Bu şekilde devam edemeyiz

Newsom yaptığı açıklamada, “Bu şekilde devam edemeyiz” dedi. Eyaletin rekor kıran sıcaklıklar ve yangınlarla mücadele ettiğini hatırlatan vali konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

Çocuklarınızı ve torunlarınızı önemsiyorsanız, dezavantajlı toplulukları önemsiyorsanız, yaşlıları önemsiyorsanız, kırsal toplulukları önemsiyorsanız, fosil yakıt ekonomimizin yetersiz hizmet verdiği şehir içi toplulukları önemsiyorsanız o zaman burada gerçekleştirdiğimiz idari düzenlemeye de önem veriyorsunuz demektir.

Emisyonlarda yüzde 35 azalma hedefleniyor

Ulaşım sektörü, Kaliforniya’nın duman oluşturan kirliliğinin yüzde 80’inden ve eyaletin toksik dizel emisyonlarının yüzde 95’inden sorumlu.

Guardian’ın aktardığına göre Newsom, ulaşımın Kaliforniya’nın en büyük sera gazı emisyonu kaynağı olduğunu, ancak yasakla birlikte bu emisyonları yüzde 35 oranında azaltmayı hedeflediklerini söyledi.

Yeşil yakalı işler yaratacak

Kaliforniya valisi yasağın hava kalitesini iyileştirmenin yanı sıra ekonomik ortamı iyileştireceğini de söyledi. Çarşamba günü yaptığı açıklamada, konuşan vali, eyaletteki 34 elektrikli araç üreticisinin aynı zamanda yeni “yeşil yakalı işler” anlamına geldiğini belirtti.

ABD içerisinde en fazla elektrikli araç üreticisine sahip olan Kaliforniya’nın en büyük ikinci ihracatı da gene elektrikli araçlardan oluşuyor. Newsmon bunun yıllık 500 milyar dolarlık bir piyasa değeri olduğunu, bunun da eyalet için ekonomik bir fırsat olduğunu belirtiyor.

Kaliforniya ABD eyaletleri arasında fosil yakıta dayalı araçların kullanımına yasak getiren ilk eyalet oldu.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.