ManşetDünyaKoronavirüs Salgını

Altı ayda ülke içinde yerinden edilenlerin sayısı 15 milyona ulaştı

0
Fotoğraf: IDMC

Ülke İçinde Yerinden Edilme İzleme Merkezi (IDMC) tarafından açıklanan yeni rapor, 2020 yılının ilk altı ayında 127 ülke içerisinde yerinden edilen insanların sayısının 14,6 milyon olduğunu ortaya koydu.

Yerinden edilmelerin başlıca sebepleri arasında ise ekstrem hava olayları, çekirge istilası, şiddet ve çatışma gösterildi.

En büyük artış Suriye’de oldu

İsviçre merkezli kurumun sunduğu rapora göre Afrika ve Orta Doğu’da 4,8 milyon kişi çatışma ve şiddet sebebiyle yerinden oldu. Bu sayı geçtiğimiz yılın ilk altı ayındaki sayının bir milyon üzerinde.

En büyük artış ise sırasıyla 1,5 milyon insan ile Suriye, 1,4 milyon ile Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve 419 bin kişi ile Burkina Faso oldu. Burkina Faso’daki durum, silahlı grupların genişlemesiyle en kritik yerinden edilme krizlerinden birine dönüştü.

Afrika’nın Kamerun, Mozambik, Nijer ve Somali gibi diğer bölgelerinde de yalnızca altı ayda 2019 yılının tamamından daha fazla yerinden edilme kaydedildi.

‘Koronavirüs riskleri artırdı’

IDMC direktörü Alexandra Bilak, “Yılın ilk altı ayında kaydedilen şaşırtıcı rakamlar, dünya çapındaki yerinden edilme krizlerinin sürekli değişkenliğinin kanıtı niteliğinde” dedi.

Bilak konuşmasında “Covid-19 salgını sağlık hizmetlerine erişimin düşmesine neden olurken, yerlerinden edilmiş topluluklar için ekonomik zorlukları ve korunamama risklerini arttırdı” ifadelerini kullandı.

Meteorolojik felaketlerde 9.8 kişi yerinden edildi

Meteorolojik felaketler ise diğer önemli sebebini oluşturdu. Ekstrem hava olayları sonucunda 9,8 milyon insan yerinden edildi. Yalnızca Amphan Siklonu sebebiyle Hindistan ve Bangladeş’te 3,3 milyon kişi tahliye edilmek zorunda kaldı.

Siklon sebebiyle Batı Bengal’de 2,8 milyon evin hasar gördüğü, Bangladeş’te ise en az 100 bin kişinin evsiz kaldığı düşünülüyor. Bu da yerinden edilenlerin uzun süre boyunca geri dönemeyeceğini gösteriyor.

Raporda ayrıca, Kuzey Amerika’dan Güney Asya’ya kadar afetlere maruz kalan bölgelerde yaşayan pek çok kişinin, tahliye merkezlerinde Covid-19’a yakalanma korkusu nedeniyle evlerini terk etme konusunda isteksiz olduğu belirtildi.

Birden çok krizle karşı karşıya kalınıyor

Bunun dışında rapor birden çok krizin birleşmesinin insanların yaşamını nasıl etkilediğini de ortaya koyuyor. Örneğin Yemen’de halihazırda bir çatışma içerisindeki insanlar Covid-19’un yanı sıra sel felaketleriyle de mücadele etmek zorunda kaldı.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Somali gibi ülkelerde ekstrem hava olayları ve salgın mevcut durumu daha da kötüleştirdi.

‘Sayılar artmaya devam edecek’

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Bilak, “2020 yılının devamında da krizlerin devam edeceğini bildiğimiz için şimdiden bu sayıya ulaşmak oldukça endişe verici” dedi.

Bilak açıklamasını “Raporumuz, uluslararası toplumun bu eğilimleri tersine çevirmek ve yerinden edilmeye uzun vadeli çözümler bulmak için hükümetleri desteklemesi gerektiğini bir kez daha doğruluyor” sözleriyle tamamladı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.