ManşetKadınTürkiye

Adalet Bakanlığı tecavüz zanlısının sorulmasını ‘yaralayıcı’ buldu

0

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Feleknas Uca, İpek Er’e cinsel saldırıda bulunduktan sonra intihara sürüklediği iddiasıyla tutuklandıktan sonra serbest bırakılan eski uzman çavuş Musa Orhan‘la ilgili  Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Önerge bakanlıkça, “yaralayıcı dil” kullanıldığı gerekçesiyle işleme alınmayarak geri gönderildi.  

Uca’nın soru önergesi şöyle: 

“Batman’ın Beşiri ilçesine bağlı bir köyünde İ.E. adlı kız çocuğunun, silahla yaşamına son vermek istemesiyle Uzman Çavuş Musa O.nun tecavüzüne maruz kaldığı ortaya çıkmıştı. Olayın duyulmasının ardından gözaltına alınan Musa, savcılık ifadesinin ardından “nitelikli cinsel istismar” suçundan tutuklama istemiyle Siirt Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi.

“Sulh Ceza Hakimliği, Musa O.’ya yurtdışı yasağı ve adli kontrol tedbiri uygulayarak serbest bırakılmasına karar verdi. İ.E.’nin hastanede tedavisi devam ederken, doktorları, yüzde 80 felçli kalabileceği bilgisini verdi. Doktorların aktarımına göre, iç organları parçalanmış ve büyük hasar görmüş olan İ.E’nin böbrekleri de su toplamış durumda. İ.E.’nin hala cihaza bağlı yaşam mücadelesi verdiği belirtildi. Gizlilik kararı uygulanan dosyada Uzman Çavuş Musa O. ise ifadesinde, İ.E. ile herhangi bir cinsel birliktelik yaşamadıklarını ileri sürdü. Ancak hem İ.E’nin yazmış olduğu mektupta hem de Adli Tıp raporunda tecavüzün olduğu açıkça ortadadır.

Cinsel saldırıyı reddeden O.’ya savcılıkta tecavüzü doğrulayan Adli Tıp Raporu da soruldu. O.’nun savcılık sorgusunda, İ.E. ile Siirt’te buluştuklarında “alkollü” olduğunu söylediği öğrenildi. Ailenin, avukatların ve kadınların tüm çağrı ve çabalarına rağmen fail hala tutuklanmadı. Daha önce uzman çavuş M.O. hakkında jandarma ve savcılığa yapılan şikâyetin de işleme konulmadığı belirtildi.”

HDP’li vekil, önergesinde Adalet Bakanı’nın şu soruları yanıtlamasını istedi: 

  • İ.E’nin canına kastetmesine ve felç kalma ihtimaliyle yaşam savaşı vermesine sebep olan Musa O’nun işlediği istismar suçu, delil ve Adli Tıp raporuyla ortadayken, serbest bırakılmasının nedeni nedir?
  • Tecavüz suçu işleyen failin “alkollüydüm” savunması serbest bırakılmasında etkili olmuş mudur? İ.E’nin ailesinin şikayetinin işleme konulmamasının nedeni nedir? Bunun sorumluları hakkında bir soruşturma başlatılmış mıdır?
  • Ülkemizde, kadınlara ve çocuklara yönelik, tecavüz, taciz ve şiddetin bu kadar yoğun olduğu bir dönemde tecavüz failinin serbest bırakılması, bu tür suçların daha da artmasına neden olmayacak mı? Cezasızlığın, suça meyilli kişileri cesaretlendirmesi söz konusu değil midir?
  • Tecavüz failleri serbest kaldığı sürece kadınlar ve çocuklar, şiddet ve istismardan nasıl korunacaklar? Bunu sağlayacak bir yönteminiz bulunmakta mıdır?
  • Son dönemde Kürtlerin yoğunlukla yaşadığı illerde Uzman Çavuşların işledikleri istismar suçları tesadüf müdür? Kürt illerinde yaşanan istismarlara göz mü yumulmaktadır?

Ne olmuştu?

Uzman Çavuş Musa Orhan’ın 18 yaşındaki İ.E.’yi 20 gün alıkoyup cinsel saldırıda bulunduğu ortaya çıkmıştı. İ.E. intihar etmiş ve arkada bıraktığı mektubunda detayları anlatmıştı. İ.E. 16 Temmuz’dan beri tedavi edildiği hastanede dün (17 Ağustos 2020 Salı) yaşamını kaybetmişti.

Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hakkında “nitelikli cinsel saldırı” suçundan soruşturma başlatılan uzman çavuş O., 17 Haziran’da çıkarıldığı Siirt Sulh Ceza Mahkemesi’nce “adli kontrol” tedbiri ile serbest bırakılmıştı.

Adli tıp Raporu’nda İ.E.’ye tecavüz edildiği belirtilmesine rağmen failin serbest bırakılmasına karşı kamuoyundan itirazlar yükselmiş; Siirt Barosu ve Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yaptığı itirazlar ise reddedilmişti.

Soruşturma kapsamında Orhan hakkında düzenlenen iddianame ise Siirt Ağır Ceza Mahkemesi tarafından başsavcılığa iade edildi. Bunun üzerine başsavcılık, mahkemenin verdiği karara karşı itirazda bulundu. Eski uzman çavuş, sosyal medya tepkileri sonrası tutuklandı ancak sonrasında yine serbest bırakıldı. 

Meclis de ‘yaralanmıştı’

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu‘nun Kürt işçilerin Yozgat’tan kovulması ile ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu‘nun yanıtlaması istemiyle sorduğu sorular da TBMM Başkanlığı’nca ‘kaba ve yaralayıcı’ bulunarak iade edilmişti. Meclis Başkanı Mustafa Şentop, cevabi yazısında bazı soruların Başkanlıkça “kabul edilemeyeceğini” ifade etmişti. 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.