DünyaManşet

ABD’de Breonna Taylor’u öldüren polislerin serbest bırakılmasına büyük öfke

0
 

Cinayet değil, ‘komşu daireleri sebepsiz yere tehlikeye atmak’ 

George Floyd cinayetinden sonra ırkçılık karşıtı protestoların tüm ülkeye yayıldığı bir dönemde görülen davada, kamuoyunun baskısına rağmen polisler cinayetle suçlanmadı.

Polis memurları daha önce Taylor’ın ailesine 12 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul etmişti. Polis memuru Brett Hankinson, olayın ardından Haziran ayında Lousville Metro Polis Departmanı’ndan atılmıştı. Soruşturmada, Hankinson’ın baskında “sebepsiz yere ve rastgele 10 el ateş ettiği” ortaya çıktı.

Taylor’ın bedeninden çıkan kurşunlardan sadece birinin ‘öldürücü’ olduğu belirtilirken, polislerden Brett Hankison’a cinayet değil, olay sırasında komşu dairelere ateş açılmasından kaynaklı ‘sebepsiz yere tehlikeye atma’ suçlaması yöneltildi. Baskında görevli diğer iki polise bir suçlama yöneltilmedi. Duruşmanın ardından, sokağa çıkma yasağına rağmen Louisville kentinde binlerce kişi eylem yaptı.

Eylemlerde en az 46 kişinin gözaltına alındığı, iki polisin hayati tehlikeye yol açmayacak şekilde vurulduğu belirtildi. Reuters, barışçıl geçen eylemlerde polisin biber gazı atmasının ardından silah seslerinin yükseldiği bilgisini geçti. Irkçılık karşıtı eylemlerde beyaz polislerden yana tavrıyla tepki çeken Başkan Donald Trump ise vurulan polisler için dua ettiğini ve Kentucky eyaletinin valisine federal yardım önerdiğini açıkladı.

Ulusal Muhafız Birlikleri görevde

Kentucky Ulusal Muhafız Birlikleri de karar sonrası olası protesto gösterilerine karşı Lousville kentinde konuşlandırıldı.

Lousville
 
Polis memurları ile ilgili suçlama kararı açıklanmadan önce, Louisville’de olağanüstü hâl ilan edilmişti. Belediye Başkanı Greg Fischer, kentte ayaklanma ihtimaline karşı böyle bir önlem almak zorunda kaldıklarını söyledi.
 
Ödüllü sağlık çalışanı Taylor’ın öldürülmesi 100 gün boyunca kentte protesto edilmişti. Demokrat Belediye Başkanı Fischer, protestoların en yoğun olduğu noktaların bugün trafiğe kapatıldığını açıkladı.
 

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.