ManşetDoğa Mücadelesi

‘Kazdağları’ndan gitmesi gerekenler biz değil Alamos Gold’

0

Kazdağları’nda yapılmak istenen altın madeni projesine karşı başlatılan çadırlı nöbetin 425’inci gününde yapılan jandarma baskınıyla nöbet alanının tahliye edilmesine tepki gösterenler İstanbul ve Çanakkale‘de bir araya geldi.

Dün akşam (22 Eylül) 22 Eylül günü saat 18.00’da Çanakkale merkezdeki Truva atında buluşarak bir basın açıklaması düzenleyen doğaseverler “Gitmesi gereken biz değil Alamos Gold” mesajını paylaştı.

Kalabalık sık sık “Her yer Kazdağları her yer direniş” sloganları attı.

Fotoğraf: Her Yer Kazdağları

‘Ormanlara hücum var’

İstanbul’da Kazdağları ile dayanışma gösterenlerin buluşma noktası ise Kadıköy Rıhtım oldu. Kazdağları İstanbul Dayanışması‘nın çağrısıyla doğaseverler 19.00’da bir araya geldi.

Çanakkale ve İstanbul’da yapılan ortak basın açıklamasında “Biz birkaç yıl önce Artvin Cerattepe’de gerçekleştirilen saldırıyı unutmadık. Ordu Fatsa’da, Bursa Kirazlıyayla’da, Aydın’da, Sakarya’da yaşam alanını, merasını, ormanını savunan halkın karşısına barikat kurdurlar. Biz ormanı koru, dereyi koru, merayı koru dedikçe iktidar şirketleri korumak için bütün güçlerini seferber ediyor. Ormanlara hücum var! Yaşam alanlarımıza hücum var!” denildi.

‘Pandemi bahanesiyle müdahale kabul edilemez’

Kazdağları’nda yapılan müdahalenin kabul edilemez olduğu belirtilen açıklamada “Alamos Gold ve tüm madenciler ormanlık alanda bulunmaya ve çalışmaya devam ederken, ülkenin her yanında ormanlık alanlarda ağaç kesimleri yapılırken Çanakkale Valiliği’nin nöbet alanını pandemi bahanesi ile boşaltması kabul edilemez” ifadelerine yer verildi. Açıklamanın devamında şunlar söylendi:

Kazdağları’nda yapılan müdahalenin kabul edilemez olduğu belirtilen açıklamada “Biz Kazdağlarını savunmaktan vazgeçmeyeceğiz. Ormanlarımızı, yaşam alanlarımızı şirketlere terk etmeyeceğiz. Hiçbir yerde geri adım atmayacağız. Kazdağlarında, Cerattepe’de, Murat Dağında, Munzur’da, Fatsa’da… Her yerde karşınıza çıkacağız.

Fotoğraf: Kazdağları İstanbul Dayanışması

‘Alamos Gold tahliye edilmeli’

Yaşam savunucularından önce 13 Ekim 2019’dan bu yana ruhsatsız bir şekilde Kirazlı’da bulunan Alamos Gold tahliye edilmelidir.

Arkadaşlarımız şimdilik bırakıldı ancak alanda neler olduğunu henüz bilmiyoruz. Kirazlı Nöbet Alanı’na yapılan ve yaşam savunucularına karşı yapılan bu müdahaleyi kınıyoruz.

‘Müdahale Cengiz için yapıldı’

Bizler bu kararın neden verildiğini biliyoruz. Bu kararın pandemiyle alakası yoktur. Kazdağları’nı elini kolunu sallayarak delik deşik etmesine izin vermediğimiz Alamos içindir, Halilağa’da halkın katılımı toplantısını keyiflerince yaptırmadığımız Cengiz içindir bu karar. Bu tahliye siz rahat olun biz sizin yanınızdayız demek içindir.

Belki Valilik sizin yanınızda olabilir ama Halilağa’da da görüldü ki halk Kazdağları’nın yanında, yaşamın yanında… Onlar talancılardan, millete küfür edenlerden, memleketin her bir karış toprağını satanlardan yanadır bizlerse ormandan, sincaplardan, topraktan ve sudan yanayız.

66 kurumdan destek

Basın açıklaması “Tahliye edilmesi gereken yaşam savunucuları değil Alamos Gold’dur! Onlar ormandan gidene kadar direnmeye edeceğiz” ifadeleriyle son buldu.

Ortak olarak gerçekleştirilen basın açıklamasına aralarında Kazdağları Dayanışması, Kazdağları İstanbul Dayanışması, Kazdağları Kardeşliği, Ekoloji Birliği, Yeşiller Partisi’nin de bulunduğu 66 kurum imzalarıyla destek verdi. 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.