ManşetDoğa MücadelesiDünya

Bolsonaro: Amazon yangınlarını yerliler çıkarıyor

0
Fotoğraf: Brezillian Report

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 75’inci oturumunda yaptığı konuşmada sıklıkla eleştirildiği Amazon yangınlarını ve ülkedeki koronavirüs salgınını ele alış biçimine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Genel Kurul toplantısına önceden kaydedilmiş bir video ile katılan Bolsonaro, Amazonlar’daki yangınlardan otlakları temizlemek için yakılan ateşleri sorumlu tuttu.

Bolsonaro “Yangınlar hemen hemen ormanın doğu tarafında, köylülerin ve Amazon yerlilerinin zaten ormansızlaşmış alanlarda tarlalarını yaktıkları yerlerde meydana geliyor” dedi.

Guajaja: Bolsonaro yalan söylüyor

Bu konuşma üzerine açıklama yapan Brezilya’da yerli halkların çatı organizasyonunun başkanı Sonia Guajajara ise Bolsonaro’nun tüm dünyaya yalan söylediğini belirtti. Guajaja “Çevreyi ve geleceğimizi yok eden bu siyasi felaketi kınamalıyız” ifadelerini kullandı.

Amazon yağmur ormanı 10 yıl içerisindeki en kötü yangınlarını yaşıyor. Dünyanın en büyük sulak alanlarından Pantanal’da 1.5 milyon hektarın üzerinde alan yandı. Çevre savunucuları, Bolsonaro’yu yasadışı çiftçileri ve arazi spekülatörlerini arazileri ormansızlaştırmaya teşvik etmekle suçluyor.

‘En iyi çevre mevzuatına sahibiz’

Sağcı lider ise yaptığı konuşmada Brezilya tarımının dünyada bir milyar insanı beslediğini ve ülkenin en iyi çevre mevzuatına sahip olduğunu iddia etti.  Bolsonaro “Buna rağmen Amazon ve Pantanal hakkındaki en acımasız yanlış bilgilendirme kampanyalarından birinin kurbanlarıyız” dedi. Hangi bilgilerin yanlış olduğunu ise açıklamadı.

Devlet başkanı konuşmasının devamında Amazon yangınları ve yasadışı ağaç kesimiyle mücadele etmenin zor olduğunu ancak bunu gene de ordunun yardımıyla yapmaya çalıştığını söyledi.

‘Eleştirilerin sebebi Avrupa korumacılığı’

Hükümete yönelik eleştirilerin sebebinin Avrupa korumacılığının bir örtüsü olduğunu iddia eden Bolsonaro, Brezilya ürünlerini boykot etme çağrılarını bu bağlamda değerlendirdiğini söyledi.

Devlet Başkanı ek olarak hükümetinin Avrupa Birliği ile Güney Amerika ticaret bloğu Mercosur arasında bir serbest ticaret anlaşması imzalamaya kararlı olduğunu söyledi.

‘Medya salgını politikleştiriyor’

Koronavirüs salgınının ciddiyetini defalarca küçümseyen Bolsonaro, bu alanda kendisine yöneltilen eleştirilere de yanıt verdi. Aşırı sağcı lider salgın sebebiyle 137 bin 200 kişinin hayatını kaybetmesini ise üzücü olarak değerlendirdi.

Öte yandan medya kuruluşlarını “konuyu politikleştirmek” ve Brezilyalılara evde kalmalarını söyleyerek “toplumu paniğe sürüklemek” ile suçlayan Bolsonaro, bu durumun sosyal paniğe yol açtığını savundu. Devlet Başkanı bu süreçte ekonomiyi ve insanların işlerini korumak için cesur adımlar attığını belirtti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.